Prašak za pecivo

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo je sredstvo za narastanje testa koje se brine da testo bude rastresito i mekano. Najčešće se koristi u pravljenju biskvita, raznih vrsta peciva, ali i ukusnih torti i kolača.

Istorija Praška za pecivo počinje davne 1891. godine u Bilefeldu u Nemačkoj. Mladi apotekar Dr. August Oetker je teškim istraživačkim radom, radeći noću i danju uz pomoć apotekarske vage, avana i raznih vrsta prahova, došao do revolucionarnog otkrića za pečenje: Praška za pecivo Backin.

On je odmeravao tačnu količinu za 500 grama brašna i pakovao ih je u male kesice. Ova senzacionalna novina ubrzo je doprinela da se u domaćim kuhinjama kolači dosta češće peku, a tako je ostalo i do današnjeg dana.

U svakom domaćinstvu Prašak za pecivo je neizostavan i kada je njegova primena u pitanju kod nas, deo je duge tradicije. Njegovo korišćenje se prenosilo sa kolena na koleno. Naše domaćice ne mogu da zamisle pripremu kora za torte i kolače bez ovog tajnog sastojka, kao ni spremanje najlepših i najmekših slanih i slatkih peciva. Njega su koristile naše bake, a danas ga veoma rado i sa ponosom koristimo i mi.

Kombinacije kojima je teško odoleti

C Prašak za pecivo je jedan od omiljenih proizvoda naših domaćica iz asortimana C Slatke tradicije. Uvek u nama probudi sećanje na najdraže vikende koje smo provodili kod bake, dok smo joj pomagali u pripremi tradicionalnog patišpanja od višanja ili bakinog kolača.

C Prašak za pecivo možete pronaći u pojedinačnim pakovanjima od 12g ili u povoljnijem multipakovanju od 6 komada.

Koristi se u pripremi brojnih tradicionalnih poslastica poput UrmašicaBaklave sa višnjamaLedenih kockiMamine letnje piteKolača sa malinamaPrinces krofni sa prelivom od malinaBakinog kolača, Breskvica.

Pored tradicionalnih kolača koristi se i u pripremi brojnih torti poput Čokoladane tortaFantastica sa jagodamaFerrero Rocher torteKaramel torteTorte od šargarepeKapri torteRuske čokoladne torteC posne čokoladne torteNesquik torteČokoladne torte sa jagodamaJogurt torte CTorte sa jagodama CČoko višnja tortePanj torte, kao i u Čoko karamel torti, ali i u brojnim kolačima poput Medenog srcaČokoladnog kolača sa višnjamaČokoladnih kokos kockiMedenih kockiKokos kolačaŠne nokle kolačaPijane nevesteKolača sa šljivamaKolača od kajsijaSuper čokoladnih kolača.

I ne zaboravimo da je C Prašak za pecivo tajni saveznik svake domaćice u pripremi ukusnih slatkih peciva kao što su Kiflice sa EurokremomPahuljaste kiflicePletena štrudla sa orasima i pekmezomSlatke kokos kifliceTik tak krofniceŠtrudlice sa džemom ili Mekane kiflice.

Posebnu mekoću C Prašak za pecivo daje i slanim testima: Kuglof pitiKiflicama sa testom od siraProjiPiti sa mesom i krompiromPituljicama sa susamomLisnatim kiflicama sa siromRolovanoj lisnatoj pogači i neodoljivim Brzim mekikama sa jogurtom.

Za koji god recept da se odlučite sa C Praškom za pecivo ne možete pogrešiti, vaše torte, kolači i peciva će uvek biti mekani, ukusni, jednom rečju neodoljivi.

Prašak za pecivo

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Voćne torte i
kolači"

Pošalji recept
burger c logo
search
bell

Moja knjižica recepata