Stigao je najlepši period u godini - zimska čarolija obasjava svaki kutak i čitav grad sija u najlepšim bojama. Ovo je period kada se trudimo da svaki trenutak podelimo sa bližnjima, da ih obradujemo najlepšim poklonima i zajedno delimo sreću. Kada pripremamo praznične specijalitete razmenjujemo različite recepte, prisećajući se i onih najstarijih koje su nam bake i mame ostavile u amanet, a koji ponosno krase stranice naše prošlosti.
Sa zadovoljstvom smo izdvojili neke od tradicionalnih božićnih recepata u nameri da probudimo najlepša sećanja i okupimo osmehe svih generacija.
Čuvene starinske orasnice su toliko obožavane od svih generacija da su postale sinonim za bakinu kuhinju i neka lepša vremena kada su se domaće poslastice u svakoj kući pravile ručno i bile vredne svakog divljenja. Ove zime mogu biti idealan izbor za praznične dane jer su vrlo jednostavne za pripremu i prave se od svega četiri sastojka. Spolja hrskave i nežno uvaljane u seckane orahe a iznutra bogate strukture i punog ukusa. Svaki zalogajem će vas vratiti u dane bezbrižnog detinjstva, a posebno će oduševiti prave poznavaoce starinskih kolača. Još neke starinske poslastice sa orasima koje generacijama mame osmehe na porodičnim okupljanjima su Torta sa orasima, Taraba torta i Kenedi torta.
Pored pomenutih tradicionalnih torti, tu su i sitni kolači koji prvi nestaju sa stola su vanilice i šapice po proverenim tradicionalnim receptima, baš onakvim kakve su pravile naše mame i bake. Kako biste to postigli, važno je da koristite mast umesto margarina i da pre pečenja odložite testo u frižider da se ohladi na pet do sedam minuta, jer će tako zadržati lep oblik,a potom ih pecite na temperaturi od 165-175 stepeni kako bi ostale bele i nakon pečenja. Za šapice koristite tradicionalne starinske kalupe, jer će tako dobiti svoj prepoznatljiv izgled i dodatno ulepšati vašu prazničnu trpezu. Od sitnih kolača tu su i kokos kiflice i kokos kocke čijem mekanom testu generacijama niko ne može da odoli. To su legendarni kolači u čijoj pripremi se svaka domaćica barem jednom okušala.
Ukoliko vam prilikom pripreme ovih poslastica ostane višak belanaca, možete napraviti puslice. One su vrlo fine, meke i jednostavne za pripremu a odličan su dekorativni detalj koji će se kao saliven uklopiti u prazničnu atmosferu.
Božićna trpeza ne bi bila potpuna bez tradicionalnih poslastica kao što su rafaelo kuglice, mačije oči i torta ruska salata u čijoj pripremi posebno uživaju naši najmlađi, kako kroz oblikovanje tako i dekoraciju. Raznolikost aroma i ukusa i radost ukrašavanja stvaraju pravu čaroliju u kuhinji i predstavljaju izvor kreativnosti i mašte. Ne samo da će ispuniti vaš dom predivnim mirisima, već će oduševiti sve ukućane i probuditi pravi osećaj topline i zajedništva.
Još jedan od omiljenih recepata je kolač medeno srce. Za vazdušasto i mekano testo koristite prašak za pecivo, ali ako ga trenutno nemate u kuhnji, soda bikarbona može biti odlična zamena. Koristite je u duplo manjoj dozi, jer je mnogo intenzivnija. Ukoliko želite, umesto pekmeza od kajsija kolač možete da obogatite i višnjama, koje se savršeno uklapaju sa glazurom čokolade bilo da je pravite u posnoj ili u mrsnoj verziji.
Pročitajte još neke od sjajnih recepata iz naše slatke arhive koje ove godine možete pripremiti vašim ukućanima, kao što su: ledene kocke, desert sa grizom, oblande sa kokosom, salčići, urmašice i pesak torta.
Okupite najdraže za prazničnom trpezom, budite zahvalni na svemu što imate i uživajte u praznicima i ukusima tradicije.
Vaša C Slatka tradicija