Želatin

Istorija želatina

Želatin se uglavnom dobija od svinjske kože, a ponekad i od goveđe. Najviše se koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje. Može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

U pripremi poslastica, on služi za želiranje voća i učvršćivanje krema u tortama i kolačima. Uz njegovu pomoć možete dobiti lepe i dekorativne deserte. Želatin je tradicionalni dodatak koji domaćice rado koriste, a naročito je pogodan tokom spremanja voćnih torti i cheesecake-a.

Danas je nezamislivo napraviti kvalitetan cheesecake bez želatina, iako se ova poslastica nekada malo drugačije spremala. Cheesecake je postojao još u Antičkoj Grčkoj i Rimu, a pravio se od brašna, žita, meda i sira. Njime su bili posluženi takmičari na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj 776. godine pre nove ere. Recept je kasnije postao poznat i popularan u ostatku Evrope, da bi izmenjen recept koji u sastojcima podrazumeva želatin, osvojio i čitav svet.

Recepti sa želatinom

Vrlo je jednostavan za upotrebu - dovoljno je da sadržaju kesice dodate 400 ml vode i da sve zagrejete do ključanja uz neprestano mešanje, dok se ne rastvore grudvice. Potom ostavite par minuta da se ohladi i prelijte preko pripremljenog voća ili povrća u kalupu, a onda stavite u frižider.

Treba da znate da nikako ne smete da dozvolite da želatin proključa, jer na visokim temperaturama on gubi svoje želirajuće dejstvo.

U našoj ponudi imamo C Želatin providni koji je najbolji saveznik u pravljenju Letnjeg Čiza, Kolača sa malinama i jogurtom, Sladoled torte, Vitaminskog kolača ili Spartak kocki. Uz C Želatin vaši voćni deserti ne samo da će savršeno izgledati, nego će imati i neodoljivi ukus, pa ćete ga stalno koristiti.

Želatin je ukratko vaš najbolji tradicionalni saveznik u pravljenu nezaboravnih voćnih torti i kolača.

Želatin

Preporučeni recepti

Voćni užitak Ledeni desert sa sladoledom Čizkejk Čokoladna torta Kolač sa malinama i jogurtom Sladoled jagoda torta Grčka sladoled torta Hrskavi čupavci Čokoladna torta Voćna šlag torta Voćne korpice Kesten torta Baron torta Havana torta Voćni C kolač Džem od jagoda Voćna rapsodija u čaši Kolač - Jaje na oko Čoko rum voćna fantazija Zokin čizkejk Bele pihtije Čiz kejk sa malinama Čokoladna torta (svečana) Lagana voćna torta Čoko malina torta Ledeni kolač sa višnjama Džem od malina Jogurt torta sa nektarinama Domaći džem od jagoda Šarena torta Želatin kocke Voćna torta Čizkejk sa malinama Zdrave žele bombone Puding-Ruske kape Rigo Janči Kolač sa kestenom Lagana torta od jagoda Krem bananice Lagana krempita Čiz kejk Penasti kolač sa breskvama Kinder kolač Torta sa jagodama Nepečena torta sa breskvama i kajsijama Grčki sladoled Marmelada od trešanja Posna rozen torta Cheese cake Čoko - jagoda Milch snitte Griz torta sa višnjama Kremasti čokoladni kolač Penasti kolač sa jagodama Želatin torta Čoko-rum voćna fantazija Sladoled torta slatki poljubac Voćna srneća leđa Cheesecake Bakina torta sa bananama Spartak kocke Kremasti kolač Cheese cake Letnja narandža Cheese cake Kremisimo sa malinama Čizkejk sa jagodama Kolač sa višnjama C Torta sa jagodama 2 Aurelio kocke za jagodama Kolač sa šlagom i napolitankama Glazura za tortu kao ogledalo Kapri torta Desert u čaši Huanita torta Letnji Čiz Bomba od čokolade i ruma Cheese cake Mus torta od bele čokolade sa malinama Štraus Žele kocke sa ukusom ananasa Panda torta Panna Cotta Prelepa kremasta letnja torta Moj savršeni kolač Havana torta Posne pihtije sa ribom Kapri torta Torta Jagoda jogurt Voćna torta sa breskvama Chise Joja Cake Jogurt torta C Fantastična voćna torta Vanil krem sa čokoladom Ledeni desert sa sladoledom od čokolade Kolač sa ananasom i piškotama Korpice sa mangom Bečka torta Lind Cheesecake Cheesecake Limeta torta Krem torta Grčka sladoled torta Sutlijaš sa šlagom Eskimko torta Marmelada od kajsija i banana Torta sa pavlakom i malinama Savana Fantastične kocke Sladoled torta Havana torta Svekrvina torta Čokoladna torta Džem od kupina Jagodica breg Čiz kejk sladoled sa krem šlagom Vitaminski kolač Grčka sladoled torta C Čizkejk koji se ne peče Domaće pihtije Kremisimo torta Voćna torta sa želeom Oreo čizkejk Šlag torta Bela Huanita C Ledeni breg ... ostali recepti