Želatin

Istorija želatina

Želatin se uglavnom dobija od svinjske kože, a ponekad i od goveđe. Najviše se koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje. Može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

U pripremi poslastica, on služi za želiranje voća i učvršćivanje krema u tortama i kolačima. Uz njegovu pomoć možete dobiti lepe i dekorativne deserte. Želatin je tradicionalni dodatak koji domaćice rado koriste, a naročito je pogodan tokom spremanja voćnih torti i cheesecake-a.

Danas je nezamislivo napraviti kvalitetan cheesecake bez želatina, iako se ova poslastica nekada malo drugačije spremala. Cheesecake je postojao još u Antičkoj Grčkoj i Rimu, a pravio se od brašna, žita, meda i sira. Njime su bili posluženi takmičari na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj 776. godine pre nove ere. Recept je kasnije postao poznat i popularan u ostatku Evrope, da bi izmenjen recept koji u sastojcima podrazumeva želatin, osvojio i čitav svet.

Recepti sa želatinom

Vrlo je jednostavan za upotrebu - dovoljno je da sadržaju kesice dodate 400 ml vode i da sve zagrejete do ključanja uz neprestano mešanje, dok se ne rastvore grudvice. Potom ostavite par minuta da se ohladi i prelijte preko pripremljenog voća ili povrća u kalupu, a onda stavite u frižider.

Treba da znate da nikako ne smete da dozvolite da želatin proključa, jer na visokim temperaturama on gubi svoje želirajuće dejstvo.

U našoj ponudi imamo C Želatin providni koji je najbolji saveznik u pravljenju Letnjeg Čiza, Kolača sa malinama i jogurtom, Sladoled torte, Vitaminskog kolača ili Spartak kocki. Uz C Želatin vaši voćni deserti ne samo da će savršeno izgledati, nego će imati i neodoljivi ukus, pa ćete ga stalno koristiti.

Želatin je ukratko vaš najbolji tradicionalni saveznik u pravljenu nezaboravnih voćnih torti i kolača.

Želatin

Preporučeni recepti

Grčka sladoled torta C Torta sa jagodama 2 Chise Joja Cake Štraus Lagana voćna torta Cheese cake Jogurt torta sa nektarinama Voćna torta sa breskvama Eskimko kolač Kolač - Jaje na oko Panda torta Savana Griz torta sa višnjama Posna rozen torta Čokoladna torta (svečana) Marmelada od kajsija i banana Želatin torta Čizkejk koji se ne peče Kremasti čokoladni kolač Bečka torta Lind Voćni užitak Limeta torta Čizkejk sa malinama Penasti kolač sa jagodama Grčki sladoled Krem torta Huanita torta Voćne korpice Čokoladna torta Rigo Janči Panna Cotta Puding-Ruske kape Bomba od čokolade i ruma Marmelada od trešanja Domaće pihtije Cheesecake Bakina torta sa bananama Penasti kolač sa breskvama Kinder kolač Narandža čokoladna torta Kolač sa malinama i jogurtom Kapri torta Čiz kejk sa malinama Milch snitte Kolač sa višnjama Zokin čizkejk Džem od malina Voćni C kolač Svekrvina torta Zdrave žele bombone Kolač sa ananasom i piškotama Glazura za tortu kao ogledalo Čiz kejk Mus torta od bele čokolade sa malinama Čizkejk Želatin kocke Oreo čizkejk Kremisimo torta Žele kocke sa ukusom ananasa Šlag torta Pena torta Torta sa jagodama C Ledeni breg Vitaminski kolač Desert u čaši Cheesecake Čoko - jagoda Čoko rum voćna fantazija Kremaste kocke Voćna torta Kapri torta Havana torta Kremisimo sa malinama Šarena torta Jogurt torta C Domaći džem od jagoda Havana torta Čizkejk sa malinama Fantastična voćna torta Čiz kejk sladoled sa krem šlagom Moj savršeni kolač Cheese cake Sladoled jagoda torta Grčka sladoled torta Penasta torta Kesten torta Jagodica breg Cheesecake Džem od kupina Sutlijaš sa šlagom Voćna torta sa želeom Čoko malina torta Spartak kocke Korpice sa mangom Cheese cake Cheese cake Čizkejk sa jagodama Fantastične kocke Letnja narandža Hrskavi čupavci Kolač sa šlagom i napolitankama Torta sa pavlakom i malinama Havana torta Voćni sladoled kolač Nepečena torta sa breskvama i kajsijama Voće u želeu Torta Jagoda jogurt Bela Huanita Kremasti kolač Posne pihtije sa ribom Čokoladna torta Baron torta Lagana torta od jagoda Grčka sladoled torta C Letnji Čiz Voćna rapsodija u čaši Krem bananice Eskimko torta Čokoladna torta Aurelio kocke za jagodama Ledeni desert sa sladoledom Vanil krem sa čokoladom Bele pihtije Džem od jagoda Brza torta sa bananama Kolač sa kestenom Voćna šlag torta Grčki sladoled Voćna rapsodija Sladoled torta Voćna srneća leđa Lagana krempita Prelepa kremasta letnja torta Sladoled torta slatki poljubac Ledeni kolač sa višnjama Čoko-rum voćna fantazija Torta Jagoda jogurt Marmelada od ringlova pečena u rerni Ledeni desert sa sladoledom od čokolade Panakota sa malinama Čizkejk ... ostali recepti