Vaskrs kao nekada

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, se praznuje prve nedelje posle punog meseca, a iza prolećne ravnodnevnice. Ove godine Vaskrs pada na 24. april.

Vaskrs kao nekada

Na našem podneblju Vaskrs se obeležava kroz niz rituala koji se prenose s generacije na generaciju.

Jaja su oduvek bila simbol plodnosti i obnove. Smatraju se simbolom rađanja i regeneracije karakteristične za lepo vreme i proslavu dolaska proleća. Jaja se farbaju između četvrtka i subote pred Vaskrs, a običaj je da se na dan praznika, pa i naredna tri dana jaja uvek nose kao "poklon" ako posećujete nekoga.

Svaka kuća ima svoju posebnu tehniku ukrašavanja jaja. Ipak, ono što je zajedničko za svaki dom je da se jedno jaje oboji u crveno i ostavlja u kući preko cele godine. U pitanju je “čuvarkuća”, i za njega se veruje da ima posebnu moć da čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje.

Na selu, ovo jaje se često zakopavalo u dvorište ili polje jer se verovalo da štiti useve. Još jedan stari običaj vezan za Vaskrs je da se ujutru umivalo sa vodom u kojoj je preko noći bilo potopljeno uskršnje jaje, bosiljak, zdravac i dren. Na sam dan Vaskrsa, po dvorištu i kući, kriju se jaja i slatkiši koje posle deca traže.

Iako se jaja mogu obojiti kupovnom bojom, mnoga domaćinstva čuvaju tradiciju farbanja jaja koristeći boje koje se nalaze u prirodi. Pored lukovine, za farbanje mogu se koristiti čaj, kafa ili vino.

Za Vaskrs se mese posebni hlebovi, to jest pogače. U nekim delovima Srbije peku se lepinje s umetnutim celim jajetom - “kovržanjak”, koje se posle razmenjuju sa prijateljima.

C Uskršnja trpeza

Tradicionalna trpeza u društvu porodice ili prijatelja donosi veliku radost. Trenuci koje delimo uz dobar obrok se dugo pamte.

Pored obavezne Vaskršnje pogače, kao predjelo, možete naseći suhomesnatog, dodati sir, kajmak, papriku u pavlaci, rusku salatu, mimozu ili urnebes salatu. Za glavno jelo tu su raznolike čorbe, pite i eventualno pečenje. A za desert uvek možete pripremiti neki od naših kolača: Starinske oblande, Ledene kocke, Urmašice, Kolač sa jabukama. Ukoliko preferirate torte, naši predlozi su: Torta sa orasima, Torta ruska salata, Kinder Bueno torta. Ne zaboravite da je tajni sastojak svih ovih sjajnih recepata neki od proizvoda našeg asortimana.

Želimo vam srećan Vaskrs i blagodetan ostatak godine.