Uskršnji običaji i trpeza

Uskršnji običaji

Uskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca koji uglavnom pada na sam dan prolećne ravnodnevnice ili malo posle nje. Najranije se može slaviti 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Najprepoznatljiviji običaj kod Usrksa jeste darivanje ofarbanih jaja, koja predstavljaju obnavljanje prirode i života. Ona predstavljaju radost i za one koji ih daruju i za one koji ih primaju.

Jaja se uvek farbaju na Veliki petak. Prvo jaje se ostavi sa strane do narednog Uskrsa i ono se zove čuvarkuća. Tradicionalni način za farbanje jaja u Srbiji je farbanje u lukovini. Ova tehnika je izuzetno stara i kod nje se koriste samo prirodni materijali za bojenje. Obično se ranom zorom domaćice i deca upute u prirodu da pronađu i uberu različite listiće, deteline i druge travke kojima će ukrasiti jaja u lukovini. Ova jaja krasi tamno crvena boja i prelepe šare.

Običaj je da se na dan Uskrsa prvo jedu kuvana farbana jaja, odnosno da se oni koji su ispoštovali Veliki post, mrse kuvanim jajima, pa onda sve ostalo što su domaćice spremile na svojim bogatim trpezama. Tradicija nalaže da se za stolom okupe svi ukućani i da se prvo kucaju jaijma. Pobednik je onaj čije je jaje najjače

Uskršnja trpeza

Ni jedan Uskrs ne može da prođe bez tradicionalne uskršnje trpeze, koju naše domaćice pažljivo spremaju uoči ovog velikog praznika.

Pored uskršnjih jaja, glavna zvezda trpeze je uvek Uskršnja pogača, koja je najčešće ukrašena jajima. Na stolu se uvek nalaze razne đakonije od ruske salate i mimoze, preko kajmaka, sira i suhomesnatog, pa sve do pečenje. Naravno na kraju ceo ručak se zasladi ukusnim tortama kao što su: Čokoladna tortaReforma torta, Čoko keks torta, Čokoladna torta sa višnjama, Apsolutno čokoladna torta, Beli andjeo, Čoko moko torta, Ledena torta, Milka torta, Krem torta ili Tartuf torta, ili pak kolačima, ako ih preferirate: Čokoladni keks kolač, Šarene oblande, Kraljevski rolat, Bajadere, Spartak kocke, Čoko kocke, C Čokoladni minjoni, Lešnik kolačići, Breskvice, Čokoladne praline sa lešnicima, Baunti kuglice, Išleri, Bečki spiralni kolačići, Kolačići sa lešnikom i karamelom ili Uskršnja gnezda sa kokosom.

Svakako verujemo da će svaka domaćica izabrati omiljena jela svojih ukućana i da će ih obradovati raznovrsnom i ukusnom trpezom, a tajni sastojak svake prave domaćice su proizvodi iz asortimana C Slatka tradicija. Želimo vam srećan Uskrs i uskršnje praznike. Hristos vaskrse!