U susret slavama

U susret slavama

Slava je narodno-crkveni običaj i veoma važan porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja.

Reč je o prazniku kada se ukućani sećaju svojih predaka koji su proslavljali istog svetitelja.

Za razliku od većine običaja koji su zajednički za ceo narod, svaka porodica odvojeno slavi svog sveca.

Sveca sinovi nasleđuju od glave porodice - obično oca, ćerke nasleđuju slavu samo ako ostanu u kući, dok udate žene slave muževljevu slavu.

Slavski običaji variraju u zavisnosti od kraja do kraja, ali u osnovi za slavu se uvek postavlja ikona, kandilo, kadionica, bosiljak, pravi se žito, slavski kolač, pali se slavska sveća i služi se crno vino.

Na nekoliko dana pred slavu kuća se rasprema, čisti i sređuje, a domaćice rado postavljaju svečane stolnjake i posuđe. Na svečani ručak ili večeru dolaze rođaci i prijatelji, a hrana na stolu može biti posna ili mrsna, u zavisnosti od toga da li slava pada u vreme crkvenog posta.

Najveći broj porodica slavi Svetog Nikolu (Nikoljdan) 19. decembra, Svetog Đorđa (Đurđevdan) 6. maja i Svetog Jovana Krstitelja (Jovanjdan) 20. januara.

C proizvodi saveznici slava

C Slatka tradicija vam već decenijama unazad pomaže da sačuvate tradiciju i pripremite slavu uz naše proizvode.

Na raspolaganju su vam brojni C proizvodi koji su pogodni za pripremu tako značajne svetkovine kao što je slava.

Za slavu se uvek prave različite vrste kolača. Ukoliko, na primer, želite da obradujete goste sa Baklava kockama, tu će vam najbolji saveznici biti C pšenični griz, C prašak za pecivo, kao i C Vanilin šećer, dok je tokom pripreme Rafaelo kuglica neophodno C Kokosovo brašno.

Isto tako, C Kakao prah daje poseban šmek Posnim šišarkama, Posni slavski kolač je nezamisliv bez C Suvog kvasca i C Čvrstina, a naša Žito torta dobiće sjajan ukus ukoliko dodate C šećer u prahu. Takođe, u mnogima omiljenu Rozen tortu možete dodati C Puding sa ukusom vanilina i C Šlag univerzalni.

Svaka domaćica se iz godine u godinu trudi da svoju slavu obeleži na najbolji mogući način. Zato ne čudi da je slavska trpeza uvek bogata kako slanim, tako i slatkim specijalitetima.

C Slatka tradicija je upravo zbog toga tu. Mi smo vaš najbolji tradicionalni saveznik u pripremi neodoljivo ukusnih torti i kolača.