Tradicionalni saveti i trikovi

Tradicionalni saveti i trikovi

Prava domaćica uvek u rukavu ima par saveta i trikova koji joj pomažu da njena jela i poslastice uvek uspeju. Te savete je svako od nas godinama sakupljao od naših mama, baka i komšinica. Njihovi saveti su nam bili uvek korisni i vredni, jer sa njima u kuhinji naprosto ne postoji mesta za bilo kakvu grešku.

Male tajne u kuhinji uvek mogu biti od pomoći, bilo da ste početnik ili iskusna domaćica i upravo zato su naše bake i mame sve te tajne pažljivo čuvale i otkrivale nam kada su osetile da je došlo vreme za to.

Ovi tradicionalni saveti i trikovi služe kako bismo vreme u kuhinji provodili efikasnije, i kako bismo se brže i jednostavnije snašli. Zato za prave domaćice ne postoje beznadežne situacije, jer one uvek imaju keca u rukavu.Najbolji saveti naših domaćica

Ovom prilikom smo odlučili da vam predstavimo neke od najboljih savete naših domaćica sa kojima nećete pogrešiti.

 1. Ukoliko pravite kolače sa puterom ili margarinom uvek ih ostavite da odstoje na sobnoj temperature neko vreme, da bi omekšali i bili lakši za upotrebu. Ukoliko nemate vremena da čekate da se maslac ili margarin malo opuste, uvek ih možete prvo izrendati, a onda koristiti.
 2. Sok od pečenih voćnih kolača neće iscuriti iz testa ako testo pre pečenja prospete grizom ili hlebnim mrvicama.
 3. Još jedan odličan savet za voćne kolače, na primer za patišpanj sa voćem, jeste da voće obavezno uvaljate u šećer u prahu ili brašno, da vam voćkice ne bi pale na dno kolača.
 4. Prilikom sečenja mekanog testa, poput slabije pečene štrudle ili hleba, konac za zube može da vam bude odličan saveznik, jer ćete uspeti da isečete testo, a nećete ga zgnječiti.
 5. Soda bikarbona je obavezna u kući svake domaćice, jer pored mnogo recepata u kojima je obavezni sastojak, soda bikarbona je odlična i za čišćenje, kozmetiku, a naš savet je da obavezno pre konzumiranja voća i povrća sodu bikarbonu rastvorite u vodi i u tu vodu potopite voće i povrće. Na taj način ćete ukloniti sve nečistoće.
 6. Ukoliko vam se desi da vam fil za tortu ispadne redak, ne očajavajte. Pomešajte C Čvrstin sa vodom i dodajte ga u fil. On će zgusnuti vaš fil, ali neće promeniti ukus.
 7. Kako biste izbegli stvaranje grudvica, suvi želatin pomešajte sa malo hladne vode i ostavite da nabubri nekih 3 do 5 minuta, a tek onda dodajte vruću tečnost.
 8. Intenzivniju boju patišpanja dobićete jednostavno, ako pomešate C kakao u prahu sa malo vrelog ulja jer će se on na taj način bolje sjediniti sa ostalim sastojcima u kolaču.
 9. Da vam banane u kolačima ili tortama ne bi pocrnele, poprskajte ih prvo limunovim sokom i pospite šećerom u prahu. Na taj način one će zadržati svoju prirodnu boju i svežinu.
 10. Ukoliko dodate prstohvat soli u čokoladnu glazuru ili topljenu čokoladu, ukus čokolade će biti intenzivniji i raskošniji.
 11. Puding neće zagoreti ako ga kuvate u posudi koju ste prethodno namazali maslacem. Pored toga, ako ne želite da vam se na pudingu stvari korica, pospite preko njega tanak sloj šećera.

Nadamo se da će vam naši saveti olakšati vreme provedeno u kuhinji i da ćete probati neki od njih.