Starinski recepti

Odvajkada su se na našim trpezama mogli pronaći različiti specijaliteti, a kulinarske navike su bile toliko slične da su se u većini domaćinstava čak i spremala ista jela. Interesantno je da se u nekim mestima znalo i kojim će se danom u nedelji koje jelo spremati.

Većina tada popularnih jela i dalje se sprema, iako su malo modifikovana, a u nastavku ćemo se podsetiti samo nekih tradicionalnih recepata koje možete isprobati.

Bungur

Bungur - Ovo je jedno od naših najstarijih jela, koje se najčešće priprema u selima oko Zapadne Morave. Pošto je veoma hranljivo, pripremalo se pre početka teških poslova na polju. Gotovo svako domaćinsto je moglo da ga pripremi jer je glavni satojak bila pšenica, a po želji su se dodavali kajmak, sir, povrće ili meso.

Potrebni sastojci: 700 g pšenice, 300 g kajmaka, meso iseckano na kocke, povrće isečeno na kocke, so i biber po ukusu.

Način pripreme: Pšenicu dobro očistiti i staviti da se kuva. Kada voda proključa, prosuti je i postupak ponoviti dva puta. Kada treći put stavite vodu dodati meso isečeno na krupnije kocke da se sve zajedno kuva na tihoj vatri. Kada sve omekša dodati kajmak, povrće, so i biber. Ukoliko preferirate malo pikantniji ukus možete dodati malo ljute papričice.

 

Ajmokac

Ajmokac - Ovo je jelo koje se često pripremalo za nedeljnu trpezu. U pitanju je sos od belog luka i piletine (često one koja se prethodno koristila za pripremu supe) u kome su Vojvođani najviše uživali.

Način pripreme: Piletinu prethodno skuvati u supi, a zatim ukloniti kosti i iseći na krupnije komade. Za pripremu sosa potrebna je kockica putera ili malo ulja u koje se dodaje sitno iseckan beli luk (5-6 čena) i kratko proprži. Zatim dodati nekoliko kašika brašna i lepo sjediniti. U to naliti oko pola litre pileće supe, uz neprestano mešanje. Kada primetite da se sos zgušnjava ubaciti komade piletine i kuvati na tihoj vatri još nekoliko minuta.

 

Gologlavka

Gologlavka - Ukusna pita koja se uglavnom pripremala u južnim krajevima Srbije. Ona se uglavnom služila za doručak uz kiselo mleko, a kombinacije sa ajvarom ili pinđurom su takođe sjajne.

Potrebni sastojci: 500 g kukuruznog brašna, 250 g sira (ili kajmaka), 3 jaja, 1 kvasac, so, ulje.

Način pripreme: U brašno izmrviti malo kvasca, dodati mlake vode i prstohvat soli. Testo umesiti i razvući jednu koru koja treba biti veća od tepsije u kojoj će se peći. Za pripremu nadeva umutiti jaja i sir i preliti koru, a testom koje viri iz pleha preklopiti fil, s tim što sredina treba ostati nepokrivena. Peći je u rerni na 200 stepeni.

 

Ćušpajz

Ćušpajz - Može se skuvati od bilo kojeg povrća, takođe je poznat i pod nazivom varivo. Iako se originalno priprema kao prilog, Vojvođani su ga rado spremali i kao glavno jelo.

Potrebni sastojci: 600 g šargarepe, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 6 dl bujona ili vode, 1 kisela pavlaka, malo putera, so i biper po ukusu, malo peršuna.

Način pripreme: Na puteru propržiti crni luk pa dodati šargarepu i so. Dinstati još 10-15 minuta. Dodati beli luk i bujon i nastaviti sa dinstanjem. Kada sve omekša dodati kiselu pavlaku i biber i dobro promešati.

 

Kitnikez

Kitnikez - Starinska poslastica u obliku želea, koja se takođe naziva sir od dunja. Ovo je ujedno i najstariji vojvođanski slatkiš.

Potrebni sastojci: 2 kg dunja, 500 g šećera, rendana kora limuna, sok polovine limuna, 200 g seckanih oraha.

Način pripreme: Oljuštene dunje iseći na kocke i kuvati sa malo vode oko sat vremena. Kada se dunje skuvaju iscediti ih i ispasirati. U veću šerpu sipati smesu, dodati šećer, limunovu koru i sok. Kuvati na tihoj vatri, uz stalno mešanje drvenom varjačom sve dok smesa ne postane toliko gusta da ostane trag kada se varjačom povuče. Kada je gotovo dodati orahe, sipati u kalupe i ostaviti da se ohladi. Kada se stegne stavimo poslasticu na drvenu dasku i ostaviti na hladno mesto još dva dana, kako bi se dobro osušila.

 

Valjušci

Valjušci - Često se spremaju kao prilog slanim jelima, ali slatka varijanta je na našim prostorima takođe bila veoma popularna.

Potrebni sastojci: 1/2 kg krompira, 200 g oštrog brašna, 1 jaje, malo soli, 50 g margarina, 100 g maka, 60 g šećera u prahu.

Način pripreme: Krompir skuvati, oguliti i dodati margarin. Isitniti ga kao za pire i dodati brašno, jaje, so i lepo sjediniti. Od dobijenog testa oblikovati male valjke i kuvati ih u kipućoj vodi dok ne isplivaju. Dok su još topli posuti ih mešavinom maka i šećera u prahu koje smo ranije pripremili.

 

Šnenokle

Šnenokle - Tradicionalna poslastica od jaja koja se i dan danas priprema.

Potrebni sastojci: 600 ml mleka, 4 jaja, prstohvat soli, 5 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera.

Način pripreme: U mleko dodati 2 kesice vanilin šećera, pa ga zagrevati na slaboj vatri. Razdvojiti belanca i žumanca, te belanca umutiti penasto sa prstohvatom soli i 2 kašike šećera. U vruće mleko spustiti umućena belanca kašikom. Kuvati jedan minut, pa ih okrenite i kuvajte još minut. Belanca se vade rupičastom kutlačom kako bi se mleko ocedilo. Ponoviti postupak sa preostalim belancima. Žumanca umutiti sa 3 kašike šećera, te ih ukuvati u mleko. Kuvati tako oko 5 minuta. Vrelu smesu preliti preko belanaca. Staviti u frižider, te poslužiti hladno.