Šljive

Slatka tradicija šljiva

Istorija šljivarstva u Srbiji je dosta duga, proteže se kroz vekove unazad. Uvek se šljivi kod nas pridavao veliki značaj. U stara vremena kuće su se gradile na mestima gde šljiva najbolje raste, a u nekim krajevima i danas običaj nalaže da umesto hrastovog drveta se seče šljiva za badnjak.

Poznato je da se na Badnje veče tradicionalno na stolu nalaze razne đakonije, među kojima posebno mesto zauzimaju suve šljive i slatki posni kolači sa džemom od šljiva.

Omiljena uspomena iz detinjstva su nam svima bakine palačinke i buhtle u kojima je uvek fil bio džem ili pekmez od šljiva, kao i knedle ili pita sa šljivama. I dan danas kada želimo da se prisetimo nekih bezbrižnih dana iz našeg detinjstva, ukus džema od šljiva nas instant podseti na taj period.

Srbija je danas jedna od vodećih zemalja u proizvodnji šljive, a poznato je da je i šljiva obeležje Srbije. U domaćinskim kućama se redovno, svake godine, peče rakija od šljiva, za čiju proizvodnju se ujedno i utroše najveće količine ovog voća.

Od plodova šljive pravi se najukusnije slatko, marmalada, pekmez i džem, a obavezan je sastojak i u brojnim tradicionalnim receptima za pripremu kolača.

Neodoljivi ukus šljiva

Šljive se tradicionalno koriste u našoj kuhinji. Na jesen domaćice od njih spremaju džemove, marmalade i slatko, koje će preko zime služiti gostima ili će od njih praviti najukusnije poslastice poput knedli, štrudli, pita i drugih vrsta kolača.

Svaka domaćica ima svoj tajni recept za pripremu slatke zimnice sa šljivama, a mi vam predstavljamo recept za Bakin leskovački džem od šljiva, Džem od šljiva, Domaći pekmez od šljiva, Slatko od plavog patlidžana i šljiva, Marmeladu od ringlova pečenu u rerni, kao i Zorica džem.

Šljive su tajni sastojak i mnogih naših tradicionalnih kolača kao što su Knedle sa šljivama, Salčići, Posnih vanilica, Pita sa šljivama, Bakinih knedli sa šljivama, Lenje pite sa šljivama, Lažne štrudle, Čokoladne gomboce, Baklave sa šljivama, Kolač sa ukusom knedli, Šljive, orasi, keks, Vanila šljiva trta, Najslađeg kolača sa šljivama, Šumadinke, Plum booma sa džemom, kao i Kolača sa šljivama i Slatkog kuglofa.

Sezona je šljiva, zato se upustite u avanturu i iskoristite ovaj period za upoznavanje i isprobavanje svih ukusnih i zanimljivih recepata uz ovu tradicionalnu voćku.