Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Kompot od višanja Sirup od zove Sirup od koprive Sok od ribizle Sok od višanja Džem od jagoda Kompot od trešanja Marmelada od ringlova pečena u rerni Džem od zove i jagoda Sok od višanja Cepkani ajvar Sok od pomorandže Sok od zove Sok od višnje Baklavice Sok od drenjina Kompot od krušaka Limunada od zove i matičnjaka Gusti sok od jagoda Domaći ajvar sa patlidžanom Sok od višanja Domaći pekmez od šljiva Sok od borovnica Sok od zove Sok od zove sa medom Domaći sok od višanja Sirup od jagoda Domaći sok od bundeve Sok od višanja Sok od koprive Sok od zove Sok od mente Džem od kupina Džem od jagoda Džem od višanja Slatko od šumskih jagoda Sok od višnje Ledena kraljica Džem od jagoda Sok od višanja bez konzervansa Marmelada od kajsija i banana Fruktal sok Sočne kokos kocke Osvežavajući sok od limuna Sirup od cvekle Marmelada od smokve Marmelada od jagoda Domaći pekmez od kajsija Višnje za zimu Sok od nane Voćni sok Sirup od višnje Sok od višanja Slatko od bobica zove Slatko od smokava Sok od grožđa Sok sirup od zove Domaći sok od cveta zove Sok od višanja Voćna zimnica Bakin leskovački džem od šljiva Somborka u slatko kiseloj marinadi Sok od višanja Sok od zove Sok od višanja Sok od zove Sok od ružinih latica Vitaminski sirup Paprika sa belim lukom u tegli Sok od kajsije Slatko od smokvi Leskovački ajvar Domaći ajvar Brzi ajvar Sok od zove Sok od zove Sok od jagode Zimske višnje Sok od zove Kompot od višanja Džem od jagode Slatko od malina Slatko od jabuka Slatko od plavog patlidžana i šljiva Domaći džem od jagoda Sok od nane Slatko od kajsija Slatko od dudinja Domaći sirup od zove Slatko od dunja sa orasima Marmelada od jagoda Sok od pomorandže Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Limunada od zove i matičnjaka Slatko od čeri paradajza Sok od zove Sok od višanja Džem od trešanja Slatko od jagoda Slatko od višanja Sok od koprive Sok od zove (sirup) Sok od zove Džem od zelenog paradajza Marmelada od smokve Sirup od kopriva Sok od višanja Sok od višnje Vino od zove Sok od kajsija Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od višanja Džem od kajsija Seckana paprika sa senfom Ljutica Domaći sok od višanja Sok od limuna Domaći sok od koprive Slatko od dunja Sok od zove i limuna Sok od zove Brzi džem od jagoda i čie Brzi sok od višnje Domaći sok od malina Slatko od jagoda Sok od koprive ... ostali recepti