Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od višanja Sok sirup od zove Sok od višanja Sok od limuna Sok od kajsija Sok od zove Cepkani ajvar Ledena kraljica Sok od ružinih latica Domaći sok od malina Sok od ribizle Džem od zove i jagoda Sok od drenjina Sok od višanja Kompot od trešanja Marmelada od jagoda Brzi ajvar Domaći sok od koprive Domaći sok od višanja Slatko od smokava Sirup od zove Domaći pekmez od kajsija Sok od zove Sok od višnje Sok od grožđa Sok od kajsije Domaći sok od cveta zove Slatko od jabuka Sok od zove Sirup od koprive Sok od borovnica Sok od višanja Sok od višanja Sočne kokos kocke Sok od višanja Slatko od kajsija Džem od jagoda Limunada od zove i matičnjaka Kompot od višanja Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od višanja Voćni sok Sok od pomorandže Slatko od višanja Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od mente Sirup od jagoda Gusti sok od jagoda Sok od zove Sok od zove Sok od zove Ljutica Somborka u slatko kiseloj marinadi Džem od jagode Džem od kajsija Voćna zimnica Kompot od krušaka Sok od nane Zimske višnje Slatko od dunja sa orasima Sok od zove (sirup) Slatko od smokvi Sirup od višnje Sok od pomorandže Sok od višanja Sok od koprive Džem od višanja Domaći sirup od zove Domaći sok od bundeve Slatko od jagoda Sok od zove Domaći sok od višanja Slatko od bobica zove Baklavice Sok od koprive Paprika sa belim lukom u tegli Vitaminski sirup Seckana paprika sa senfom Kompot od višanja Marmelada od smokve Sirup od kopriva Džem od jagoda Leskovački ajvar Sok od višanja Domaći pekmez od šljiva Vino od zove Džem od trešanja Slatko od čeri paradajza Marmelada od jagoda Slatko od malina Višnje za zimu Fruktal sok Slatko od dunja Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Domaći ajvar sa patlidžanom Marmelada od kajsija i banana Marmelada od ringlova pečena u rerni Sirup od cvekle Sok od koprive Domaći džem od jagoda Limunada od zove i matičnjaka Osvežavajući sok od limuna Slatko od jagoda Sok od nane Sok od zove Brzi sok od višnje Džem od zelenog paradajza Džem od jagoda Bakin leskovački džem od šljiva Džem od kupina Sok od višanja Sok od višnje Sok od zove Sok od zove sa medom Slatko od dudinja Brzi džem od jagoda i čie Sok od zove i limuna Sok od višanja Sok od zove Marmelada od smokve Domaći ajvar Slatko od šumskih jagoda Sok od višnje Sok od zove Sok od višanja bez konzervansa Sok od jagode ... ostali recepti