Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od mente Domaći sirup od zove Sok od nane Džem od kajsija Vino od zove Baklavice Sok od višanja Sok od zove (sirup) Slatko od dunja Sok od jagode Slatko od dunja sa orasima Ledena kraljica Džem od jagoda Domaći ajvar sa patlidžanom Sok od borovnica Bakin leskovački džem od šljiva Sok od koprive Sirup od zove Višnje za zimu Sok od pomorandže Džem od jagoda Džem od trešanja Domaći sok od koprive Sirup od jagoda Slatko od bobica zove Sok od zove i limuna Sok od kajsije Domaći sok od bundeve Domaći sok od malina Marmelada od kajsija i banana Sok od zove Sok od zove Slatko od čeri paradajza Vitaminski sirup Brzi ajvar Slatko od šumskih jagoda Sok od pomorandže Sok od zove Paprika sa belim lukom u tegli Limunada od zove i matičnjaka Sok sirup od zove Slatko od višanja Slatko od smokava Sok od zove Sok od zove Sok od višanja Sok od zove Slatko od kajsija Sok od višanja Sok od zove sa medom Sok od koprive Domaći sok od višanja Sok od grožđa Namaz od paprike u senfu Domaći pekmez od kajsija Sirup od cvekle Domaći ajvar Sok od zove Sok od nane Sočne kokos kocke Turšija za svačiji ukus Leskovački ajvar Fruktal sok Slatko od malina Kompot od trešanja Domaći pekmez od šljiva Kompot od trešanja Džem od kupina Sok od višanja Voćna zimnica Džem od zove i jagoda Džem od jagoda Sok od višanja Gusti sok od jagoda Slatko od jabuka Voćni sok Slatko od jagoda Sok od višnje Sok od zove Sok od višanja Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Domaći sok od cveta zove Brzi sok od višnje Džem od zelenog paradajza Kompot od višanja Marmelada od jagoda Sok od zove Sok od višanja Domaći sok od višanja Domaći sok od cvekle, limuna... Somborka u slatko kiseloj marinadi Cepkani ajvar Slatko od jagoda Sok od zove Sok od višanja Seckana paprika sa senfom Sok od kajsija Džem od jagode Sok od ružinih latica Marmelada od jagoda Slatko od dudinja Sok od višanja bez konzervansa Slatko od smokvi Sirup od koprive Sok od koprive Sok od ribizle Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od limuna Sok od zove Džem od višanja Zimske višnje Marmelada od smokve Kompot od višanja Ljutica Sok od višanja Sirup od kopriva Sirup od višnje Sok od višnje Sok od višanja Kompot od krušaka Brzi džem od jagoda i čie Limunada od zove i matičnjaka Sok od višanja Marmelada od ringlova pečena u rerni Osvežavajući sok od limuna Domaći džem od jagoda Sok od drenjina Sok od višnje Marmelada od smokve ... ostali recepti