Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od višanja Sok sirup od zove Slatko od malina Sok od višanja Sok od zove Vitaminski sirup Brzi džem od jagoda i čie Sok od ribizle Slatko od višanja Sok od višnje Sok od nane Namaz od paprike u senfu Domaći sok od bundeve Kompot od krušaka Domaći pekmez od šljiva Sok od zove Domaći ajvar sa patlidžanom Ljutica Sok od nane Slatko od dudinja Sok od ružinih latica Slatko od smokvi Fruktal sok Sok od kajsije Zimske višnje Sirup od cvekle Sok od zove Slatko od jagoda Sok od višnje Sok od mente Slatko od jabuka Voćna zimnica Sok od pomorandže Sok od višanja Domaći sok od koprive Slatko od smokava Brzi sok od višnje Sirup od koprive Marmelada od jagoda Sok od višanja Somborka u slatko kiseloj marinadi Sok od koprive Sok od koprive Sok od višanja bez konzervansa Sok od pomorandže Slatko od kajsija Višnje za zimu Džem od zove i jagoda Brzi ajvar Sok od višanja Sirup od jagoda Džem od zelenog paradajza Seckana paprika sa senfom Džem od jagoda Sok od višanja Domaći džem od jagoda Sok od zove Marmelada od kajsija i banana Sok od zove i limuna Sok od zove Sok od drenjina Limunada od zove i matičnjaka Marmelada od smokve Sirup od kopriva Sočne kokos kocke Džem od višanja Sok od zove Sok od kajsija Marmelada od jagoda Domaći sok od malina Sok od zove Domaći sok od višanja Ledena kraljica Sok od višnje Sok od zove sa medom Slatko od dunja sa orasima Sok od grožđa Kompot od višanja Sok od zove (sirup) Kompot od trešanja Marmelada od smokve Džem od kupina Domaći pekmez od kajsija Sok od limuna Voćni sok Džem od trešanja Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od zove Sirup od zove Sok od višanja Sok od jagode Sok od zove Sok od višanja Domaći sok od višanja Cepkani ajvar Paprika sa belim lukom u tegli Vino od zove Sok od zove Baklavice Kompot od višanja Leskovački ajvar Sok od zove Džem od jagoda Slatko od čeri paradajza Limunada od zove i matičnjaka Domaći ajvar Džem od jagode Domaći sok od cvekle, limuna... Kompot od trešanja Slatko od bobica zove Džem od jagoda Marmelada od ringlova pečena u rerni Bakin leskovački džem od šljiva Slatko od dunja Sok od višanja Džem od kajsija Domaći sok od cveta zove Slatko od jagoda Sirup od višnje Gusti sok od jagoda Sok od borovnica Sok od višanja Slatko od šumskih jagoda Sok od koprive Domaći sirup od zove Slatko od plavog patlidžana i šljiva Osvežavajući sok od limuna Sok od višanja ... ostali recepti