Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Domaći sok od cveta zove Slatko od jagoda Džem od jagoda Slatko od smokvi Slatko od smokava Brzi džem od jagoda i čie Domaći sok od bundeve Sok sirup od zove Seckana paprika sa senfom Sok od zove Domaći sok od višanja Vitaminski sirup Kompot od višanja Sirup od višnje Brzi ajvar Sok od višanja Slatko od dunja Ledena kraljica Bakin leskovački džem od šljiva Sok od zove Zimske višnje Slatko od kajsija Sirup od koprive Sok od višanja Domaći pekmez od šljiva Vino od zove Marmelada od smokve Kompot od trešanja Sok od pomorandže Sok od višanja Džem od kupina Limunada od zove i matičnjaka Sočne kokos kocke Sok od višanja Voćni sok Sok od mente Domaći ajvar Paprika sa belim lukom u tegli Slatko od dudinja Marmelada od jagoda Leskovački ajvar Sok od zove Slatko od višanja Sok od zove Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od višnje Fruktal sok Osvežavajući sok od limuna Džem od jagoda Somborka u slatko kiseloj marinadi Voćna zimnica Domaći džem od jagoda Sok od zove Domaći pekmez od kajsija Ljutica Sok od zove i limuna Sok od višanja Sok od borovnica Sok od zove Džem od kajsija Sok od kajsije Sok od zove Sok od zove Cepkani ajvar Sok od drenjina Slatko od bobica zove Domaći sok od malina Slatko od jabuka Sok od kajsija Sok od koprive Domaći sirup od zove Sok od zove Sok od koprive Sok od zove Domaći ajvar sa patlidžanom Džem od trešanja Slatko od čeri paradajza Sok od višanja Marmelada od smokve Slatko od dunja sa orasima Marmelada od ringlova pečena u rerni Slatko od plavog patlidžana i šljiva Domaći sok od višanja Sok od ružinih latica Sok od koprive Sok od višnje Sok od limuna Sok od višanja bez konzervansa Džem od zelenog paradajza Sirup od cvekle Slatko od malina Sok od pomorandže Sirup od jagoda Džem od jagoda Sok od ribizle Domaći sok od koprive Sirup od kopriva Sok od zove Sirup od zove Sok od zove (sirup) Sok od višanja Džem od zove i jagoda Džem od višanja Baklavice Sok od višnje Marmelada od jagoda Džem od jagode Domaći sok od cvekle, limuna... Marmelada od kajsija i banana Sok od višanja Gusti sok od jagoda Višnje za zimu Limunada od zove i matičnjaka Sok od višanja Sok od višanja Kompot od višanja Sok od jagode Sok od zove sa medom Sok od višanja Slatko od šumskih jagoda Sok od grožđa Sok od nane Slatko od jagoda Sok od nane Kompot od krušaka Brzi sok od višnje ... ostali recepti