Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Višnje za zimu Domaći sok od cveta zove Džem od trešanja Sok od višanja Sok od zove i limuna Sok od višnje Sok od zove Kompot od trešanja Sok od višanja Sok od koprive Brzi sok od višnje Sok od zove Domaći džem od jagoda Slatko od šumskih jagoda Sok od višanja Sok od borovnica Sok od višanja Domaći pekmez od kajsija Domaći sok od višanja Sok od nane Domaći sok od višanja Sok od drenjina Slatko od dunja Slatko od dunja sa orasima Džem od jagoda Sok od zove Sok od mente Sok sirup od zove Marmelada od jagoda Sok od zove Fruktal sok Brzi džem od jagoda i čie Džem od jagoda Slatko od višanja Sok od pomorandže Sirup od koprive Marmelada od smokve Slatko od jabuka Sočne kokos kocke Džem od kupina Paprika sa belim lukom u tegli Sirup od kopriva Kompot od višanja Zimske višnje Slatko od jagoda Sok od koprive Domaći pekmez od šljiva Sok od višanja Džem od kajsija Sok od jagode Slatko od čeri paradajza Domaći ajvar Marmelada od smokve Sok od kajsija Džem od zove i jagoda Marmelada od kajsija i banana Sok od višanja Sok od zove Slatko od dudinja Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od pomorandže Marmelada od ringlova pečena u rerni Slatko od plavog patlidžana i šljiva Slatko od bobica zove Slatko od kajsija Sirup od cvekle Džem od višanja Sirup od zove Domaći sirup od zove Džem od jagoda Sirup od višnje Kompot od višanja Sok od zove Slatko od smokava Sok od zove Sok od zove Domaći sok od bundeve Domaći sok od malina Sok od koprive Sok od višanja Sok od nane Ljutica Sok od ružinih latica Marmelada od jagoda Voćna zimnica Sok od zove Sok od višanja Sok od višanja Slatko od smokvi Slatko od malina Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Limunada od zove i matičnjaka Sok od ribizle Sok od zove Osvežavajući sok od limuna Vitaminski sirup Limunada od zove i matičnjaka Gusti sok od jagoda Voćni sok Domaći sok od koprive Slatko od jagoda Sirup od jagoda Ledena kraljica Kompot od krušaka Sok od grožđa Džem od zelenog paradajza Sok od kajsije Sok od zove sa medom Sok od zove Baklavice Sok od zove (sirup) Sok od višanja Džem od jagode Sok od višanja bez konzervansa Sok od višnje Vino od zove Sok od višnje Sok od višanja ... ostali recepti