Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Vitaminski sirup Sok od zove Marmelada od jagoda Slatko od kajsija Domaći sok od višanja Sok od koprive Limunada od zove i matičnjaka Domaći pekmez od šljiva Sok od višanja Bakin leskovački džem od šljiva Džem od kajsija Slatko od bobica zove Brzi ajvar Džem od zelenog paradajza Gusti sok od jagoda Domaći sok od cveta zove Džem od jagode Sok od višanja Sok od pomorandže Sok od zove Džem od trešanja Marmelada od kajsija i banana Sok od kajsija Sirup od koprive Sok od zove i limuna Domaći pekmez od kajsija Domaći sok od koprive Kompot od trešanja Baklavice Seckana paprika sa senfom Sirup od kopriva Sok od zove sa medom Slatko od plavog patlidžana i šljiva Slatko od jabuka Sok od višanja Džem od kupina Brzi džem od jagoda i čie Domaći sok od cvekle, limuna... Slatko od dunja sa orasima Sok od višanja Sok od zove Kompot od krušaka Domaći sok od malina Marmelada od jagoda Sok od višanja Domaći ajvar Sok od višanja Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od mente Sok od zove Džem od jagoda Domaći sirup od zove Vino od zove Sok od višanja Džem od jagoda Džem od jagoda Domaći ajvar sa patlidžanom Sok od zove Slatko od dudinja Marmelada od smokve Sok od kajsije Ledena kraljica Sok od višanja Slatko od smokvi Ljutica Sok od zove Domaći sok od višanja Voćna zimnica Brzi sok od višnje Džem od zove i jagoda Sok od grožđa Sirup od višnje Sok od ružinih latica Cepkani ajvar Sok sirup od zove Sirup od zove Sok od nane Slatko od jagoda Sok od koprive Sok od drenjina Sok od višanja Sok od zove Sok od višanja Sirup od cvekle Sok od zove Leskovački ajvar Višnje za zimu Kompot od višanja Sok od borovnica Domaći sok od bundeve Sok od koprive Sočne kokos kocke Slatko od dunja Slatko od smokava Slatko od jagoda Sok od višanja Sok od višnje Fruktal sok Sok od višanja bez konzervansa Sok od višnje Zimske višnje Osvežavajući sok od limuna Marmelada od ringlova pečena u rerni Voćni sok Sok od zove Sok od višnje Domaći džem od jagoda Kompot od višanja Sok od nane Sok od pomorandže Limunada od zove i matičnjaka Slatko od šumskih jagoda Slatko od višanja Sok od zove Sok od zove Slatko od malina Džem od višanja Sok od ribizle Paprika sa belim lukom u tegli Marmelada od smokve Sok od zove (sirup) Sirup od jagoda Slatko od čeri paradajza Sok od jagode ... ostali recepti