Slatka zimnica

Zimnica kao deo slatke tradicije

Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ideja iskusnih domaćica zapravo je bila da se svežina letnjeg voća po svaku cenu iskoristi za zimske dane, kako bi se vitamini unosili što više kada sveže namirnice nisu dostupne u prodaji.

U Srbiji se pored džema, marmalade i pekmeza, rado prave i želei, kompoti, sirupi, sokovi i slatka.

Kod nas se tradicionalno džem jede za doručak tako što se namaže na parče svežeg hleba. Neretko se prvo maže puter pa džem, uz toplo mleko, belu kafu ili čaj. Takođe, u Srbiji je stari običaj da se gostu, po dolasku u dom, služi slatko i voda. Na taj način se pokazuje dobrodošlica gostu i daje prilika da se on slatko okrepi. Domaćica služi slatko na tacni, u staklenoj posudi uz kašičice i čaše sa vodom.

Za slatku zimnicu uvek treba birati zdrave i neoštećene voćke.

Kada se priprema džem, dodaje se šećer da bi se džem zgusnuo i obezbedio dobar ukus.

Kako voće u slatkoj zimnici ne bi izgubilo svoj osvežavajući ukus, boju i sastav dodaju mu se C Konzervans i Limuntus.

Konzervans, Limuntus (regulator kiselosti)

Iskusne domaćice slatku zimnicu prave na tradicionalan način sa nekim od C proizvoda za konzervisanje.

U našoj ponudi imamo: Konzervans i Limuntus koji sprečavaju mikrobiološko kvarenje namirnica i produžavaju svežinu i trajnost slatke zimnice. Sa ovim proizvodima možete pripremiti za ukućane i goste jako ukusne džemove i marmalade, kao i razne vrste domaćih sokova.

Sigurno je da će vam sredstva za konzerviranje biti najbolji saveznici u pripremanju slatke zimnice. Sa njima možete praviti: Džem od kajsija, Kompot od trešanja, Marmeladu od smokve, Slatko od malina, Sok od zove, Slatko od kajsija i Sok od ružinih latica.

Džem i marmelada se rado koriste u pripremi tradicionalnih kolača, dajući poseban ukus, a poslastice ostaju sočne i mekane i posle nekoliko dana.

C Slatka tradicija vam preporučuje da probate i recepte za poslastice koje se pripremaju u kombinaciji sa slatkom zimnicom: Rolat sa džemom, Šarene oblande sa keksom, Vanilice sa pudingom, Bakine kiflice sa džemom, Posne keks oblande sa džemom i Rolat oblanda sa orasima.

Vama samo preostaje da se prepustite uživanju u bogatim ukusima slatke zimnice tokom cele godine.

Konzervans Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od pomorandže Domaći sok od višanja Džem od jagoda Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Višnje za zimu Voćni sok Vitaminski sirup Ledena kraljica Sok od pomorandže Domaći pekmez od kajsija Sok od višanja Slatko od jagoda Slatko od plavog patlidžana i šljiva Džem od zelenog paradajza Sok od višnje Sirup od koprive Sok od zove Brzi sok od višnje Sirup od jagoda Sok od višnje Džem od višanja Slatko od višanja Domaći pekmez od šljiva Marmelada od jagoda Marmelada od ringlova pečena u rerni Marmelada od smokve Marmelada od jagoda Džem od kajsija Slatko od dudinja Brzi džem od jagoda i čie Sok od koprive Limunada od zove i matičnjaka Sok od višanja Sok od višanja bez konzervansa Zimske višnje Kompot od krušaka Sok od višanja Seckana paprika sa senfom Ljutica Džem od zove i jagoda Sok od mente Sok od zove Sok od zove Sok od ribizle Džem od jagoda Sok od zove Sok od jagode Slatko od smokava Sok od zove Voćna zimnica Slatko od jagoda Fruktal sok Limunada od zove i matičnjaka Domaći sok od cveta zove Sok od višanja Sok od zove Domaći sok od višanja Osvežavajući sok od limuna Sirup od višnje Marmelada od smokve Sok od višanja Sok od višanja Sok od nane Sok od drenjina Domaći sok od koprive Sirup od zove Sok od zove Slatko od malina Sok od kajsija Sirup od kopriva Gusti sok od jagoda Sok od kajsije Sok od zove i limuna Baklavice Marmelada od kajsija i banana Sok od koprive Sok od nane Domaći ajvar Sok od zove (sirup) Slatko od smokvi Paprika sa belim lukom u tegli Domaći ajvar sa patlidžanom Sok od višanja Sok sirup od zove Sok od višanja Kompot od trešanja Sok od višnje Sok od višanja Sok od zove Džem od trešanja Sirup od cvekle Kompot od višanja Džem od kupina Kompot od višanja Cepkani ajvar Slatko od dunja sa orasima Slatko od dunja Domaći sirup od zove Sok od borovnica Domaći sok od malina Slatko od kajsija Sok od koprive Vino od zove Brzi ajvar Sok od zove Slatko od šumskih jagoda Džem od jagode Domaći džem od jagoda Sok od zove Domaći sok od bundeve Sok od višanja Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od zove sa medom Sok od višanja Džem od jagoda Sok od zove Leskovački ajvar Slatko od bobica zove Sočne kokos kocke Sok od grožđa Bakin leskovački džem od šljiva Sok od ružinih latica Slatko od čeri paradajza Slatko od jabuka ... ostali recepti