Slano - kisela zimnica

Slano - kisela zimnica

Od davnina su domaćice krajem leta pripemale slano-kiselu zimnicu: ajvar, kiselu papriku, mešanu salatu, kiseli krastavac, kupus, pinđur, turšiju i brojne druge kombinacije povrća.

Slano-kisela zimnica je nastala iz želje vrednih domaćica da sačuvaju prepoznatljivost i autentičnost ukusa sezonskog povrća tokom cele godine. Na taj način su njihovi ukućani i gosti unosili hranljive materije iz povrća, što je naročito bilo važno za vreme dugih i hladnih zima.

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela i sada je uobičajeno da se u mnogim domaćinstvima u Srbiji oseti miris barene ili pečene paprike i kuvanog paradajza.

Povrće za zimnicu treba da je ispravno i ubrano u periodu zrelosti za spremanje zimnice, bez oštećenja, a pre upotrebe treba ga detaljno očistiti, oprati i adekvatno skladištiti do njegove upotrebe.

Za zimnicu, svaka iskusna domaćica kaže da koristi recepte koji se kao tradicija prenose sa kolena na koleno.

Konzervans i Vinobran

Prave domaćice znaju da će pravi ukus i trajnost povrća dobiti ukoliko u slano-kiselu zimnicu dodaju neki od naših C proizvoda za konzervisanje: Konzervans i Vinobran. Oni produžavaju upotrebu povrća, a sigurno je i da će zimnica ostati ukusna tokom cele godine.

Uz dodatak Vinobrana i Konzervansa, možete pripremiti raznovrsnu zimnicu, a mi vam preporučujemo recepte: Ljuticu, Papriku sa belim lukom, Domaći ajvar ili Krastavce u tegli.

Slano-kisela zimnica će svakako obogatiti trpezu u kojoj uživa cela porodica i uz svaki ručak ili večeru će se naći tegla ajvara i turšije.

Često se dešava da, usled nedostatka vremena i uslova za pripremu, poručujemo zimnicu  koja se priprema na tradicionalni način na selu. Nije redak slučaj ni da prijatelji i rođaci iz inostranstva traže da im se pošalju tegle omiljene zimnice, kako bi uživali u tom jedinstvenom ukusu.   

C Slatka tradicija vam pomaže da sačuvate tradiciju i uživate u domaćoj  zimnici.

Konzervans Vinobran

Preporučeni recepti

Kiseli krastavčići Domaći džem od jagoda Sirup od jagoda Ljutenica Sok od kajsije Gusti sok od jagoda Rendani paradajz iz flaše Bakin leskovački džem od šljiva Salata od pasulja zimnica Marmelada od jagoda Barene crvene paprike Leskovački ajvar Mleveni paradajz Sok od kajsije Džem od jagode Sirup od višnje Namaz od paprike u senfu Sok od zove i limuna Kuvani paradajz sok Sok od višanja Sok od višanja Mleveni paradajz Kornišoni Domaći ajvar sa patlidžanom Domaći pekmez od šljiva Sok od zove (sirup) Turšija za svačiji ukus Brzi ajvar Kompot od grožđa Džem od zove i jagoda Grožđe u tegli Džem od zelenog paradajza Paprike u senfu Sok od zove Slatko od bobica zove Feferoni za zimu Sok od višnje Salata od plavog patlidžana i paprika Sok od zove Kompot od višanja Somborka kuvana u paradjzu Ajvar od cvekle Sok od zove Džem od šljiva Paprike u senfu Slatko od jagoda Domaći pekmez od kajsija Kiseli krastavci Sok od aronije Sirup od cvekle Zimska salata od paprika i senfa Kečap Somborka u siru Turšija za burence Kisela paprika Šarena salata Džem od jagode Punjeni plavi patlidžan za zimu Paprika sa belim lukom u tegli Džem od jagoda Višnje za zimu Džem od kajsija Kompot od trešanja Sirup od kopriva Džem od trešanja Domaći sok od cveta zove Sok od višanja Sok od višanja Kompot od trešanja Zeleni paradajz Mleveni paradajz za zimu Slatkasti pinđur Turšija Paprike za zimu pečene u rerni Brzi džem od jagoda i čie Čatni od zelenog paradajza Sok od nane Cepkani ajvar Domaći sok od koprive Zimske višnje Slatko od kupina Ajvar Seckana paprika sa senfom Ljutica Slatko od dunja Sok od malina i kupina Hrskava paprika Krastavci u tegli Hladna turšija Somborka u slatko kiseloj marinadi Sok od višanja Lovačka salata Domaći jafa džem Domaći ajvar Džem od višanja Sok od mente Zeleni ajvar Cvekla Sok od višanja Pekmez od šljiva Kompot od kajsija ... ostali recepti