Slano - kisela zimnica

Slano - kisela zimnica

Od davnina su domaćice krajem leta pripemale slano-kiselu zimnicu: ajvar, kiselu papriku, mešanu salatu, kiseli krastavac, kupus, pinđur, turšiju i brojne druge kombinacije povrća.

Slano-kisela zimnica je nastala iz želje vrednih domaćica da sačuvaju prepoznatljivost i autentičnost ukusa sezonskog povrća tokom cele godine. Na taj način su njihovi ukućani i gosti unosili hranljive materije iz povrća, što je naročito bilo važno za vreme dugih i hladnih zima.

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela i sada je uobičajeno da se u mnogim domaćinstvima u Srbiji oseti miris barene ili pečene paprike i kuvanog paradajza.

Povrće za zimnicu treba da je ispravno i ubrano u periodu zrelosti za spremanje zimnice, bez oštećenja, a pre upotrebe treba ga detaljno očistiti, oprati i adekvatno skladištiti do njegove upotrebe.

Za zimnicu, svaka iskusna domaćica kaže da koristi recepte koji se kao tradicija prenose sa kolena na koleno.

Konzervans i Vinobran

Prave domaćice znaju da će pravi ukus i trajnost povrća dobiti ukoliko u slano-kiselu zimnicu dodaju neki od naših C proizvoda za konzervisanje: Konzervans i Vinobran. Oni produžavaju upotrebu povrća, a sigurno je i da će zimnica ostati ukusna tokom cele godine.

Uz dodatak Vinobrana i Konzervansa, možete pripremiti raznovrsnu zimnicu, a mi vam preporučujemo recepte: Ljuticu, Papriku sa belim lukom, Domaći ajvar ili Krastavce u tegli.

Slano-kisela zimnica će svakako obogatiti trpezu u kojoj uživa cela porodica i uz svaki ručak ili večeru će se naći tegla ajvara i turšije.

Često se dešava da, usled nedostatka vremena i uslova za pripremu, poručujemo zimnicu  koja se priprema na tradicionalni način na selu. Nije redak slučaj ni da prijatelji i rođaci iz inostranstva traže da im se pošalju tegle omiljene zimnice, kako bi uživali u tom jedinstvenom ukusu.   

C Slatka tradicija vam pomaže da sačuvate tradiciju i uživate u domaćoj  zimnici.

Konzervans Vinobran

Preporučeni recepti

Sok od zove (sirup) Zeleni paradajz Džem od kajsija Zeleni ajvar Turšija Slatko od dunja Džem od jagoda Sok od višanja Marmelada od jagoda Sok od zove Sok od višnje Sok od zove Hrskava paprika Domaći sok od cveta zove Ajvar od cvekle Mleveni paradajz Ljutenica Somborka kuvana u paradjzu Leskovački ajvar Lovačka salata Domaći džem od jagoda Sok od zove i limuna Sirup od cvekle Domaći pekmez od šljiva Salata od plavog patlidžana i paprika Sok od višanja Sok od zove Turšija za svačiji ukus Slatko od bobica zove Paprike za zimu pečene u rerni Šarena salata Kompot od trešanja Zimske višnje Namaz od paprike u senfu Ljutica Turšija za burence Sok od kajsije Sok od mente Gusti sok od jagoda Sok od višanja Slatko od jagoda Kisela paprika Grožđe u tegli Feferoni za zimu Brzi ajvar Džem od zove i jagoda Sok od višanja Zimska salata od paprika i senfa Paprike u senfu Cvekla Sirup od jagoda Džem od šljiva Kompot od višanja Domaći ajvar Sirup od kopriva Kompot od kajsija Kompot od grožđa Mleveni paradajz Seckana paprika sa senfom Sok od višanja Džem od trešanja Bakin leskovački džem od šljiva Domaći pekmez od kajsija Brzi džem od jagoda i čie Sirup od višnje Sok od nane Domaći ajvar sa patlidžanom Kuvani paradajz sok Slatko od kupina Krastavci u tegli Paprike u senfu Hladna turšija Sok od višanja Džem od jagode Džem od višanja Kiseli krastavci Paprika sa belim lukom u tegli Domaći sok od koprive Džem od jagode Kornišoni Cepkani ajvar Džem od zelenog paradajza Višnje za zimu Somborka u slatko kiseloj marinadi ... ostali recepti