Slano - kisela zimnica

Slano - kisela zimnica

Od davnina su domaćice krajem leta pripemale slano-kiselu zimnicu: ajvar, kiselu papriku, mešanu salatu, kiseli krastavac, kupus, pinđur, turšiju i brojne druge kombinacije povrća.

Slano-kisela zimnica je nastala iz želje vrednih domaćica da sačuvaju prepoznatljivost i autentičnost ukusa sezonskog povrća tokom cele godine. Na taj način su njihovi ukućani i gosti unosili hranljive materije iz povrća, što je naročito bilo važno za vreme dugih i hladnih zima.

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela i sada je uobičajeno da se u mnogim domaćinstvima u Srbiji oseti miris barene ili pečene paprike i kuvanog paradajza.

Povrće za zimnicu treba da je ispravno i ubrano u periodu zrelosti za spremanje zimnice, bez oštećenja, a pre upotrebe treba ga detaljno očistiti, oprati i adekvatno skladištiti do njegove upotrebe.

Za zimnicu, svaka iskusna domaćica kaže da koristi recepte koji se kao tradicija prenose sa kolena na koleno.

Konzervans i Vinobran

Prave domaćice znaju da će pravi ukus i trajnost povrća dobiti ukoliko u slano-kiselu zimnicu dodaju neki od naših C proizvoda za konzervisanje: Konzervans i Vinobran. Oni produžavaju upotrebu povrća, a sigurno je i da će zimnica ostati ukusna tokom cele godine.

Uz dodatak Vinobrana i Konzervansa, možete pripremiti raznovrsnu zimnicu, a mi vam preporučujemo recepte: Ljuticu, Papriku sa belim lukom, Domaći ajvar ili Krastavce u tegli.

Slano-kisela zimnica će svakako obogatiti trpezu u kojoj uživa cela porodica i uz svaki ručak ili večeru će se naći tegla ajvara i turšije.

Često se dešava da, usled nedostatka vremena i uslova za pripremu, poručujemo zimnicu  koja se priprema na tradicionalni način na selu. Nije redak slučaj ni da prijatelji i rođaci iz inostranstva traže da im se pošalju tegle omiljene zimnice, kako bi uživali u tom jedinstvenom ukusu.   

C Slatka tradicija vam pomaže da sačuvate tradiciju i uživate u domaćoj  zimnici.

Konzervans Vinobran

Preporučeni recepti

Višnje za zimu Kompot od višanja Sok od zove Sirup od višnje Sok od zove (sirup) Džem od zelenog paradajza Domaći pekmez od kajsija Džem od jagode Mleveni paradajz Domaći pekmez od šljiva Turšija Sok od višanja Marmelada od jagoda Hrskava paprika Somborka kuvana u paradjzu Mleveni paradajz Džem od kajsija Zimske višnje Zimska salata od paprika i senfa Domaći sok od cveta zove Džem od zove i jagoda Grožđe u tegli Ajvar od cvekle Šarena salata Kisela paprika Brzi ajvar Paprike u senfu Sok od zove i limuna Džem od trešanja Cvekla Kuvani paradajz sok Seckana paprika sa senfom Bakin leskovački džem od šljiva Paprike u senfu Sok od nane Kiseli krastavci Sok od višanja Zeleni paradajz Sok od zove Ljutenica Domaći ajvar Slatko od bobica zove Hladna turšija Džem od šljiva Slatko od kupina Paprike za zimu pečene u rerni Sok od višanja Sirup od kopriva Kompot od grožđa Salata od plavog patlidžana i paprika Sok od višanja Sok od višanja Kornišoni Domaći džem od jagoda Slatko od dunja Brzi džem od jagoda i čie Namaz od paprike u senfu Sok od višnje Feferoni za zimu Krastavci u tegli Sirup od cvekle Lovačka salata Kompot od kajsija Džem od višanja Sok od kajsije Turšija za burence Sok od mente Gusti sok od jagoda Paprika sa belim lukom u tegli Domaći ajvar sa patlidžanom Sirup od jagoda Sok od zove Džem od jagode Zeleni ajvar Domaći sok od koprive Kompot od trešanja Ljutica Cepkani ajvar Turšija za svačiji ukus Sok od višanja Slatko od jagoda Leskovački ajvar Džem od jagoda Somborka u slatko kiseloj marinadi ... ostali recepti