Slano - kisela zimnica

Slano - kisela zimnica

Od davnina su domaćice krajem leta pripemale slano-kiselu zimnicu: ajvar, kiselu papriku, mešanu salatu, kiseli krastavac, kupus, pinđur, turšiju i brojne druge kombinacije povrća.

Slano-kisela zimnica je nastala iz želje vrednih domaćica da sačuvaju prepoznatljivost i autentičnost ukusa sezonskog povrća tokom cele godine. Na taj način su njihovi ukućani i gosti unosili hranljive materije iz povrća, što je naročito bilo važno za vreme dugih i hladnih zima.

Sezona pripreme zimnice je uveliko počela i sada je uobičajeno da se u mnogim domaćinstvima u Srbiji oseti miris barene ili pečene paprike i kuvanog paradajza.

Povrće za zimnicu treba da je ispravno i ubrano u periodu zrelosti za spremanje zimnice, bez oštećenja, a pre upotrebe treba ga detaljno očistiti, oprati i adekvatno skladištiti do njegove upotrebe.

Za zimnicu, svaka iskusna domaćica kaže da koristi recepte koji se kao tradicija prenose sa kolena na koleno.

Konzervans i Vinobran

Prave domaćice znaju da će pravi ukus i trajnost povrća dobiti ukoliko u slano-kiselu zimnicu dodaju neki od naših C proizvoda za konzervisanje: Konzervans i Vinobran. Oni produžavaju upotrebu povrća, a sigurno je i da će zimnica ostati ukusna tokom cele godine.

Uz dodatak Vinobrana i Konzervansa, možete pripremiti raznovrsnu zimnicu, a mi vam preporučujemo recepte: Ljuticu, Papriku sa belim lukom, Domaći ajvar ili Krastavce u tegli.

Slano-kisela zimnica će svakako obogatiti trpezu u kojoj uživa cela porodica i uz svaki ručak ili večeru će se naći tegla ajvara i turšije.

Često se dešava da, usled nedostatka vremena i uslova za pripremu, poručujemo zimnicu  koja se priprema na tradicionalni način na selu. Nije redak slučaj ni da prijatelji i rođaci iz inostranstva traže da im se pošalju tegle omiljene zimnice, kako bi uživali u tom jedinstvenom ukusu.   

C Slatka tradicija vam pomaže da sačuvate tradiciju i uživate u domaćoj  zimnici.

Konzervans Vinobran