Sladoled

Istorija sladoleda

Sladoled je definitivno jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica na svetu, i to ne samo mališanima! Idealan je osvežavajući desert, pa se najčešće priprema i konzumira tokom leta.

Nekada su na kraljevskim dvorovima mešali led i mleko i dobijali desert koji se smatra pretečom današnjeg sladoleda, kombinujući ga kasnije sa voćnim sokovima i usitnjenim voćem.

Masovnija industrijska proizvodnja „ledenog deserta“ počinje u Americi polovinom 19. veka, kada je otkrivena prva mašina za pravljenje sladoleda. Kasnije je otpočela i proizvodnja sladoleda u različitim oblicima - prvo kornet, a onda potom i sladoled na štapiću, koji su sve do današnjih dana ostali omiljeni među ljubiteljima sladoleda.

Značajnijoj popularizaciji sladoleda dosta su doprineli Italijani, koji ovu poslasticu nazivaju „gelato“ (đelato). Danas u Italiji postoje brojni, fantastični ukusi sladoleda koji se mogu naći na svakom ćošku. Smatra se da ono što italijanski sladoled čini jedinstvenim su upravo sveže namirnice koje se koriste u pripremi.

Svetski dan sladoleda se već godinama unazad obeležava 20. jula u zemljama širom sveta.

Eskimko ledeni deserti

Sladoled obožavaju sve generacije i retke su zemlje u kojima ovaj desert nije izuzetno popularan. Vanila je, navodno, najtraženija aroma sladoleda na svetu, dok je omiljeni preliv čokoladni.

U našoj ponudi imamo Eskimko sladoled sa čak pet ukusa: vanila, čokolada, jagoda, stracciatella i čoko-banana. Ovi sladoledi su jako ukusni i pogodni su za pripremu najrazličitijih osvežavajućih letnjih torti i kolača. Pored toga, veoma lako i lepo se kombinuju uz čokoladni sufle, voćne salate i kupove.

Eskimko je i idealan desert kada imate nenajavljene goste, jer se sprema brzo i lako uz dodatak hladnog mleka za svega 3-5 minuta, nakon čega se odlaže na zamrzavanje.

Eskimko će vam biti omiljeni saveznik u pravljenju Švarcvald ledenih kocki, Grčke sladoled torte, Eskimko C koha, Ledene tortice ili Višnja kolača.

Još jedna preporuka od strane C Slatke tradicije jeste recept za Gelato Italiano, koji morate probati.

Uživajte u punoći osvežavajućih ukusa našeg ledenog deserta.

Eskimko čokolada Eskimko sa ukusom vanilina Eskimko sa ukusom stracciatella Eskimko sa ukusom jagode Eskimko sa ukusom čoko-banane

Preporučeni recepti

Lava kolač sa sladoledom C Eskimko sladoled sa keksom Pita sa kajsijama Palačinke sa C sladoledom Pohovani Eskimko sladoled Letnje osveženje Sladoled torta Sladoled torta Smuti sladoled Citrus kolač Sladoled keks torta Jednostavna sladoled torta Piškota torta sa sladoledom Milkšejk sa C Eskimko sladoledom Voćni kup sa sladoledom Voćna torta Eskimkova kuća Eskimske kućne čarolije Mafini sa sladoledom Ledeni desert sa sladoledom Sladoled torta sa karamelom Eskimko torta Eskimko torta Pita sa malinama Brza rolat torta Gelato Italiano Palačinka torta Sladoled torta Lava kolač Čokoladni sufle Sladoled torta sa oreo keksom Eskimko C koh Torta sa sladoledom Pohovani sladoled Lava kolač sa sladoledom Brza sladoled torta Šumska tajna sa Eskimkom Torta Eskimko Torta sa krem bananicama i sladoledom Knedle sa šljivama Sladoled torta Rolnice sa jabukama Šarene palačinke sa sladoledom Eskimko sladoled torta Lava kolač Lava kolač Banana split Fantazija torta Voćni sladoled kolač Eskimko sa prelivom od ribizli Švarcvald ledene kocke Petrina torta Magičan kolač Eskimko torta Sladoled torta Palačinka milka Eskimko kolač Ledeni desert sa sladoledom od čokolade Grčka sladoled torta Mafini sa čokoladom Osvežavajući sladoled Eskimko užitak Sladoled torta sa jagodama Jagode i sladoled Eskimko torta sa keksom Grčka sladoled torta Desert torta sa sladoledom Eskimko sladoled torta Eskimko sladoled torta Čokoladna eksplozija Brza Eskimko torta Sladoled kolač Zimsko - voćna čarolija Ledena tortica Eskimko torta Sladoled Brza torta sa bananama Višnja kolač ... ostali recepti