Sladoled

Istorija sladoleda

Sladoled je definitivno jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica na svetu, i to ne samo mališanima! Idealan je osvežavajući desert, pa se najčešće priprema i konzumira tokom leta.

Nekada su na kraljevskim dvorovima mešali led i mleko i dobijali desert koji se smatra pretečom današnjeg sladoleda, kombinujući ga kasnije sa voćnim sokovima i usitnjenim voćem.

Masovnija industrijska proizvodnja „ledenog deserta“ počinje u Americi polovinom 19. veka, kada je otkrivena prva mašina za pravljenje sladoleda. Kasnije je otpočela i proizvodnja sladoleda u različitim oblicima - prvo kornet, a onda potom i sladoled na štapiću, koji su sve do današnjih dana ostali omiljeni među ljubiteljima sladoleda.

Značajnijoj popularizaciji sladoleda dosta su doprineli Italijani, koji ovu poslasticu nazivaju „gelato“ (đelato). Danas u Italiji postoje brojni, fantastični ukusi sladoleda koji se mogu naći na svakom ćošku. Smatra se da ono što italijanski sladoled čini jedinstvenim su upravo sveže namirnice koje se koriste u pripremi.

Svetski dan sladoleda se već godinama unazad obeležava 20. jula u zemljama širom sveta.

Eskimko ledeni deserti

Sladoled obožavaju sve generacije i retke su zemlje u kojima ovaj desert nije izuzetno popularan. Vanila je, navodno, najtraženija aroma sladoleda na svetu, dok je omiljeni preliv čokoladni.

U našoj ponudi imamo Eskimko sladoled sa čak pet ukusa: vanila, čokolada, jagoda, stracciatella i čoko-banana. Ovi sladoledi su jako ukusni i pogodni su za pripremu najrazličitijih osvežavajućih letnjih torti i kolača. Pored toga, veoma lako i lepo se kombinuju uz čokoladni sufle, voćne salate i kupove.

Eskimko je i idealan desert kada imate nenajavljene goste, jer se sprema brzo i lako uz dodatak hladnog mleka za svega 3-5 minuta, nakon čega se odlaže na zamrzavanje.

Eskimko će vam biti omiljeni saveznik u pravljenju Švarcvald ledenih kocki, Grčke sladoled torte, Eskimko C koha, Ledene tortice ili Višnja kolača.

Još jedna preporuka od strane C Slatke tradicije jeste recept za Gelato Italiano, koji morate probati.

Uživajte u punoći osvežavajućih ukusa našeg ledenog deserta.

Eskimko sa ukusom čokolade Eskimko sa ukusom vanilina Eskimko sa ukusom stracciatella Eskimko sa ukusom jagode Eskimko sa ukusom čoko-banane

Preporučeni recepti

Grčka sladoled torta Voćni sladoled kolač Lava kolač sa sladoledom Eskimko torta Torta sa sladoledom Osvežavajući sladoled Sladoled keks torta Rolnice sa jabukama Eskimko torta Eskimkova kuća C Eskimko sladoled sa keksom Sladoled torta sa karamelom Voćna torta Pita sa kajsijama Ledeni desert sa sladoledom od čokolade Lava kolač sa sladoledom Palačinke sa C sladoledom Eskimske kućne čarolije Čokoladna eksplozija Jednostavna sladoled torta Sladoled Pohovani Eskimko sladoled Smuti sladoled Brza torta sa bananama Sladoled torta Petrina torta Letnje osveženje Ledena tortica Čokoladni sufle Eskimko torta sa keksom Torta sa krem bananicama i sladoledom Mafini sa čokoladom Sladoled torta Lava kolač Sladoled torta Eskimko kolač Pita sa malinama Eskimko sa prelivom od ribizli Banana split Lava kolač Knedle sa šljivama Palačinka milka Sladoled kolač Eskimko C koh Ledeni desert sa sladoledom Magičan kolač Jagode i sladoled Šarene palačinke sa sladoledom Milkšejk sa C Eskimko sladoledom Brza rolat torta Zimsko - voćna čarolija Sladoled torta sa jagodama Švarcvald ledene kocke Sladoled torta Mafini sa sladoledom Eskimko torta Eskimko užitak Višnja kolač Pohovani sladoled Lava kolač Eskimko sladoled torta Palačinka torta Šumska tajna sa Eskimkom Torta Eskimko Brza Eskimko torta Eskimko sladoled torta Sladoled torta Desert torta sa sladoledom Gelato Italiano Voćni kup sa sladoledom Grčka sladoled torta Citrus kolač Brza sladoled torta Eskimko sladoled torta Piškota torta sa sladoledom Eskimko torta Sladoled torta sa oreo keksom Fantazija torta ... ostali recepti