Sladoled

Istorija sladoleda

Sladoled je definitivno jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica na svetu, i to ne samo mališanima! Idealan je osvežavajući desert, pa se najčešće priprema i konzumira tokom leta.

Nekada su na kraljevskim dvorovima mešali led i mleko i dobijali desert koji se smatra pretečom današnjeg sladoleda, kombinujući ga kasnije sa voćnim sokovima i usitnjenim voćem.

Masovnija industrijska proizvodnja „ledenog deserta“ počinje u Americi polovinom 19. veka, kada je otkrivena prva mašina za pravljenje sladoleda. Kasnije je otpočela i proizvodnja sladoleda u različitim oblicima - prvo kornet, a onda potom i sladoled na štapiću, koji su sve do današnjih dana ostali omiljeni među ljubiteljima sladoleda.

Značajnijoj popularizaciji sladoleda dosta su doprineli Italijani, koji ovu poslasticu nazivaju „gelato“ (đelato). Danas u Italiji postoje brojni, fantastični ukusi sladoleda koji se mogu naći na svakom ćošku. Smatra se da ono što italijanski sladoled čini jedinstvenim su upravo sveže namirnice koje se koriste u pripremi.

Svetski dan sladoleda se već godinama unazad obeležava 20. jula u zemljama širom sveta.

Eskimko ledeni deserti

Sladoled obožavaju sve generacije i retke su zemlje u kojima ovaj desert nije izuzetno popularan. Vanila je, navodno, najtraženija aroma sladoleda na svetu, dok je omiljeni preliv čokoladni.

U našoj ponudi imamo Eskimko sladoled sa čak pet ukusa: vanila, čokolada, jagoda, stracciatella i čoko-banana. Ovi sladoledi su jako ukusni i pogodni su za pripremu najrazličitijih osvežavajućih letnjih torti i kolača. Pored toga, veoma lako i lepo se kombinuju uz čokoladni sufle, voćne salate i kupove.

Eskimko je i idealan desert kada imate nenajavljene goste, jer se sprema brzo i lako uz dodatak hladnog mleka za svega 3-5 minuta, nakon čega se odlaže na zamrzavanje.

Eskimko će vam biti omiljeni saveznik u pravljenju Švarcvald ledenih kocki, Grčke sladoled torte, Eskimko C koha, Ledene tortice ili Višnja kolača.

Još jedna preporuka od strane C Slatke tradicije jeste recept za Gelato Italiano, koji morate probati.

Uživajte u punoći osvežavajućih ukusa našeg ledenog deserta.

Eskimko sa ukusom čokolade Eskimko sa ukusom vanilina Eskimko sa ukusom stracciatella Eskimko sa ukusom jagode Eskimko sa ukusom čoko-banane

Preporučeni recepti

Brownie od 5 sastojaka Torta sa sladoledom Oreo šejk Sofisticato Sladoled torta Hleb sa sladoledom C Eskimko šejk Sladoled torta Sladoled torta Pita sa malinama Štrudla sa kruškama Čokoladini sufle Sladoled torta Osvežavajući sladoled Sladoled C tortica Griz koh Lava kolač sa eskimkom C Eskimko šnite Eskimko torta sa keksom Mafini sa čokoladom Engleski čoko kolač od piva Čokoladni sufle sa vanila sladoledom Čokoladni sufle Eskimko osveženje Fantazija torta Voćna torta Eskimko sladoled torta Trobojka Lava kolač Eskimko torta Lava kolač Voćni Eskimko užitak Desert torta sa sladoledom Sladoled torta jednostavna Sladoled torta sa jagodama Banana split Eskimko sladoled torta Nugat torta Višnja kolač Pohovani sladoled Slatka kašica Milkšejk sa C Eskimko sladoledom Eskimske kućne čarolije Lava kolač Sendvič sladoled Eskimko torta Poširane kruške u crnom vinu Eskimko sladoled torta Eskimko torta Piškota torta sa sladoledom Zimsko - voćna čarolija Eskimko torta sa sladoledom Čokoladni brauni sa sladoledom Sladoled torta Eskimkova kuća Citrus kolač Eskimko torta Desert torta sa sladoledom Sladoled u kornetu Bakina slatka pasta Čokoladni sufle Ice torta Čokoladni kolač Jednostavna sladoled torta Petrina torta Eskimko sladoled torta Bela torta sa mlevenim keksom Palačinka milka Ledeni mus Lava kolač sa sladoledom Čokoladna eksplozija Eskimko užitak C Eskimko sladoled sa keksom Torta sa krem bananicama i sladoledom Sladoled torta Magičan kolač Jagode i sladoled Smuti sladoled Sladoled od jagoda Ledena tortica C keksići Brownie Čizkejk sa sladoledom Banana split Eskimko torta Voćni kup sa sladoledom C Eskimko i palačinke Sladoled keks torta Sladoled kolač Grčka baklava Eskimko kolač Ledena torta Eskimko torta Kadaif sa sladoledom Brza torta sa bananama Lava kolač Pita sa kajsijama Šarene palačinke sa sladoledom Grčka sladoled torta Voćni kup sa sladoledom Palačinke sa C sladoledom Sladoled torta sa oreo keksom Eskimko torta Voćna sladoled šnit torta Eskimko sa prelivom od ribizli Brza Eskimko torta Eskimko kolač Ledeni desert sa sladoledom Munja mafini Švarcvald ledene kocke Čokoladni brownie Sendvič sladoled Sarin sladoled Brza rolat torta Knedle sa šljivama Voćni rolat Ski torta Gelato Italiano Eskimko C koh Ledeni deserti sa C Eskimko sladoledom Čokoladni tart Waffles-Galete sa Eskimko sladoledom Voćni sladoled kolač Torta Eskimko Sladoled kolač Pohovani Eskimko sladoled Palačinka torta Torta sa malinama, čokoladom i sladoledom Eskimko torta Voćna torta sa malinama Lava kolač Ledena bomba Nes kafa sa sladoledom Sladoled Mafini Ledeni desert sa sladoledom od čokolade Nugat torta Lava kolač sa sladoledom Mus sa višnjama Letnje osveženje Grčka sladoled torta Mafini sa sladoledom Šumska tajna sa Eskimkom Sladoled Eskimko sladoled torta Sladoled torta sa karamelom Sladoled torta Sladoled torta C slatka tradicija Brza sladoled torta Rolnice sa jabukama ... ostali recepti