Tradicija kuvara moje bake

Recepti iz kuvara moje bake

U prošlosti se tačno znalo koje jelo i koja poslastica se priprema kada i kog dana. Devojke su za udaju dobijale kuvar od svojih mama ili baka, koji se prenosio sa kolena na koleno i u kome su se nalazili najraznovrsniji recepti koje su vične domaćice godinama sakupljale i dopunjavale. Skoro svaki kuvar je bio sličan, jer u davna vremena nisu postojali ni frižideri ni zamrzivači, ali ni previše izbora.

Jela su bila znatno jednostanvnija nego sada, na šta nam ukazuje primer pravljenja danas svima omiljenih palačinki, koje su se umesto sa nutellom, keksom I različitim filovima, u davna vremena služili samo sa šećerom.

Posebna pažnja se posvećivala nedeljnom ručku kada bi se okupila cela porodica i kada bi domaćice iznosile najbolja i najraznovrsnija jela, a poznato je da su i vikendima se uvek pravile najukusnije poslastice.

Porodica je uživala u ukusnim pitama, punjenim paprikama, proji, cicvari, raznim jelima sa kupusom i pasuljom.

Deca su se najviše radovala kohu koje su naše vešte domaćice sa radošću spremale, vanilicama, salčićima i kolaču sa višnjama.Recepti iz kuvara moje bake

Ukusi i mirisi su ono što nam najbrže probudi sećanja na neka bezbrižna vremena, kada smo trčali za loptom i igrali vijače i kada nas roditelji nisu mogli u kuću uterati da jedemo, osim ukoliko nas čeka i nešto slatko.

Nedeljom se uvek išlo kod bake na ručak i tada bi cela kuća mirisala na sveže ispečeno testo i omiljene kolače. Zato smo odlučili da vam danas predstavimo nekoliko tradicionalnih recepata koji se nalaze u kuvaru naših baka.

Vanilice - jedan od najčešćih kolača koji su spremale naše bake i koji nas čim zamiriše odmah vrati u detinjstvo. Ne postoji kuća u kojoj se one nisu pravile i domaćica koja nije imala neki svoji tajni recept da bi se vanilice topile u ustima. Posebnu čar vanilicima daje džem, tradicionalno od šljiva, ali to ipak ostaje svakoj domaćici na izboru.

Torta sa orasima - omiljena na dečijim rođendanima, obavezna na slavskoj, božićnoj i uskršnjoj trpezi. Spada u one legendarne poslastice koje je svaka domaćica barem jednom pripremila. Neodoljivi spoj tradicionalnih sastojaka koji uvek izmami osmeh na licu i budi najlepše asocijacije na bezbrižno detinjstvo.

Starinske oblande - domaći kolač koji se već generacijama priprema na različite načine. Predstavlja nezaobilaznu poslasticu na slavama. Domaćice ih vole, jer su ukusne i neodoljive, a spremaju se izuzetno jednostavno, uz samo par sastojaka.

Pita sa višnjama - ko nije voleo da posmatra baku kako pravi domaće kore, sa kojom ljubavi i pažnjom mesi testo i razvlači ih, a onda ih pospe omiljenim višnjama i na kraju šećerom u prahu? NSložićemo se svi zajedno, niko nikada ovoj piti nije mogao da odoli!

Kolač sa jabukama - tajna recepata naših baka je u njihovoj jednostavnosti, ali i u pravom izboru i balansu ukusa. Mekani patišanj, slatko-kiselkasti fil sa jabukama i neodoljivi šlag krem su glavni adut ovog tradicionalnog kolača koji se može naći u knjižici recepata svake naše bake.

Kolač sa orasima - tako sočan i ukusan, a tako jednostavan i lak za pripremu. Često je krasio trpezu na slavama i bitnim datumima i proslavama. Domaćice su ga rado pripremale, a najviše su mu se radovali istinski ljubitelji neodoljivog ukusa orašastih plodova.

Malo smo vas vratili u prošlost i podsetili na neke lepe dane našeg detinjstva. Verujemo da smo vas i inspirisali da napravite neki od ovih tradicionalnih kolača po receptu naših baka. Zajedno smo tu da najlepše ukuse slatke tradicije sačuvamo od zabarava!