Preporuke za pripremu testa

Koliko puta nam se desilo da hleb, kiflice kojima smo se jako radovali nisu ispale onako kako smo zamislili. Strogo smo pratili recept, ali jednostavno rezultat nije bio pravi. Tada bismo pomislili da je naš trud uzaludan i da nismo toliko vešti u kuhinji. S druge strane testa naših baka su uvek mekana.

Da bismo tu atmosferu preneli i u naš dom i sa lakoćom mesili testo, nije potrebno da budemo majstori, već samo da poznajemo male trikove koji će za tren oka od nas učiniti prave znalce. U nastavku teksta pripremili smo male tajne naših baka koji će pripremu testa mnogo pojednostaviti.

Saveti naših baka

Jednostavan način da proverite da li je frišak sveži kvasac, i hoće li pomoći u dizanju testa, je da jedan njegov deo stavite u vruću vodu. Ukoliko se odmah podigne na površinu, sve je u redu. Ipak znajte da je rok njegovog trajanja oko dve nedelje.

Suvi kvasac ima duži rok trajanja i moguće ga je jednostavno čuvati u ostavi. Kada se kesica otvori, ukoliko niste sve iskoristili, neophodno je čuvati ga na hladnom mestu, međutim vlažnost frižidera može umanjiti kvalitet kvasca. Zato savetujemo da preostali kvasac prebacite u kesu za zamrzavanje i dobro je vežete.

Preporuke za pripremu testa

Prosejavanje brašna je takođe veoma bitno. Međutim većina nas preskače ovaj korak zato što mislimo da je to gubitak vremena. Ipak, na ovaj način ćete ukloniti grudvice iz brašna i samim tim smanjiti mogućnost da se pojave u kolačima. Takođe je važno da tada dodamo i prašak za pecivo kako bi se suvi sastojci bolje sjedinili.

Ne savetujemo da so mešate direktno sa kvascem, jer to usporava vrenje. Testo će bolje narasti ukoliko so izmešajte sa brašnom, pa tek onda dodajte aktiviran kvasac.

Sjajan savet za sva testa i kolače koji se peku u rerni je da običan papir tanko namažemo uljem sa obe strane. Na taj način se smesa prilikom pečenja neće zalepiti za pleh i kolač ćemo sa lakoćom izvaditi kada je gotov.

Ukoliko niste koristili papir za pečenje i testo se prilikom pečenja ipak zalepilo za pleh, potrebno je samo da pleh okrenete naopako, prekrijete ga mokrom krpom i ostavite malo da odstoji. Videćete koliko ćete ga lako izvaditi iz pleha.

Kako vam palačinke ne bi bile žilave drugog dana, potrebno je da prilikom pripreme testa belanca odvojite od žumanaca i ostavite ih za kasnije. Ostale sastojke sjediniti, a belanca umutiti penasto i lagano dodavati prethodno umućenoj smesi. Zbog ovog snega će palačinke biti neverovatno meke i neće se stvrdnuti čak i kada odstoje.

Preporuke za pripremu testa

Ako pak više volite krofne, sledeći put kada ih budete pravili samo sipajte malo sirćeta u testo i one će biti veoma vazdušaste i upiće mnogo manje masnoće.

Često se dešava da suvi kolači veoma brzo postane tvrdi i ne tako sočni kao kada smo ih izvadili iz rerne. Ukoliko želite da sačuvate svežinu svojih omiljenih suvih poslastica, predlažemo da ih čuvate u plastičnoj kutiji sa poklopcem u koju ćete prethodno dodati i jednu krišku jabuke.

Ukoliko želite da vaš hleb ima finu koricu, stavite pleh s vrelom vodom na dno rerne, a para će pomoći da se prilikom pečenja korica stvori.

Preporuke za pripremu testa

Takođe, jako važan savet prilikom pečenja hleba je da nikako ne otvaramo rernu u prvih 30 minuta, jer će nagla promena temperature sprečiti dizanje testa. Najbolje je ne dirati dok nismo sigurni da je hleb pečen.

Kada želimo da pita bude sočna, obično kore premazujemo uljem. Međutim, ukoliko ne bismo da budu masne, količinu ulja možemo smanjiti na pola i dodati druge sastojke, zavisno od pite koju pravimo. Ako je pita sa sirom, ulje možemo pomešati sa mlekom ili jogurtom, a ukoliko pravimo pitu sa mesom, lepše će biti da ulje pomešamo sa kiselom vodom.

Zanima vas koju vrstu brašna je najbolje da upotrebite?

- Oštro brašno T-400 se upotrebljavaju za pripremu finih peciva, biskvitnih testa, pite, uštipke, njoke, palačinke i torte i kolače koji se pripremaju sa praškom za pecivo.

- Meko (glatko) brašno T-400 se najčešće koristi za pripremu krofni, odnosno za testa koja se pripremaju s kvascem: krofne, mekike, pancerote, kiflice...

- Brašno T-500 se koristi za poslastice od kiselog testa, pizzu, štrudlu, hleb, kao i za pripremu različitih domaćih testenina.

Verujemo da ćete među brojnim savetima pronaći one koji će vam olakšati pripremu testa i poslastica.