Posna trpeza

Post kao deo naše tradicije

Post u pravoslavlju zauzima posebno i važno mesto, a podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, radi napretka u duhovnom i moralnom pogledu, odnosno čišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti.

Kada se posti, onda se ne jedu meso, mlečni proizvodi niti jaja i ne piju se alkoholna pića. U pravoslavlju postoji nekoliko važnih postova i to su: Veliki post, Petrovski post, Gospojinski post, Božićni post, kao i post sredom i petkom.

Božićni post ove 2019. godine počinje 27. novembra i traje do 6. janura naredne godine i nalaže odricanje od mesa, jaja i belog mrsa, dok su jela na ulju i vino dozvoljeni svakoga dana, osim srede i petka kada se posti na vodi.

Da bi tokom posta pripremile razne vrste slanih posnih specijaliteta, pogačica, kiflica i pita, iskusne domaćice uvek koriste C Suvi kvasac, dok je C Čvrstin pravi izbor za posne čorbe i soseve, ali i za dostizanje lepe teksture ukusnih testa. Za vreme posta, ukućani tradicionalno uživaju i u ukusnoj zimnici pripremljenoj tokom leta uz C Konzervans, C Limuntus i C Vinobran.

Od poslastica, domaćice rado spremaju različite vrste posnih sitnih kolača i torti, a tu su im najbolji saveznici: C Šećer u prahu, C Kakao prah, C Soda bikarbona, C Oblande, C Vanilin šećer, C Kokosovo brašno, kao i mnogi drugi proizvodi iz asortimana C Slatke tradicije.

Slani i slatki posni specijaliteti

Domaćice širom Srbije tokom posta pripremaju brojne slane i slatke specijalitete, kako bi time počastile svoje ukućane ili drage goste.

Često se na posnim slavskim trpezama kao predjelo služe razne vrste slanih rolata, pita i projara. Zatim slede čorbe sa povrćem ili riblje čorbe, dok se za glavno jelo mahom jedu razne vrste riba, posne sarme, prebranac, kao i posne salate.

Pravi je trenutak da u danima predstojećeg posta probate recepte iz naše baze: Posne kiflice, Posne štanglice sa pečurkama, Posne kuglice od šargarepe ili Posne pločice.

Naše domaćice post i posna slava inspirišu da naprave i neodoljive kolačiće. Za neke deserte je potrebno određeno umeće, dok se pojedine poslastice prave dosta brzo i jednostavno. C Slatka tradicija vam predlaže da se oprobate u pravljenju Posnih košnica, Šarene oblande sa keksom, Posne čokoladne torte, zatim Posnih rozen kockica, Posnih vanilica sa orasima, Posne lambade, kao i Posnih keks oblandi sa džemom, Posne oblande i Baklava rolnica sa orasima i grizom.

Tokom posta velika je verovatnoća da će se mnogi osećati krepkije i sa više energije, a C Slatka tradicija vam želi da sebi u ovom periodu priuštite lepo uživanje u dobrim i ukusnim posnim receptima.