Patišpanj - kolač sa tradicijom

Postoji narodno verovanje da ukoliko vam neko dođe u posetu dok pečete patišpanj, ta osoba ne sme da ode dok kolač ne bude gotov, odnosno izvađen iz rerne. Veruje se da u slučaju da gost ranije ode, kolač neće uspeti i narasti.

Patišpanj - kolač sa tradicijom

Patišpanj je starinski kolač koji se godinama unazad priprema širom naše zemlje. Verujemo da svaka kuća koja drži do tradicije poseduje knjigu recepata u kojoj se nalaze saveti za pripremu patišpanja kao i raznih poslastica, kojima je on osnova.

To je jedan od kolača koji smo često gledali kako mama ili baka pripremaju.

Napraviti patišpanje je jako jednostavno i obično nema potreba da idete u dodatnu nabavku. Potrebni su vam tri osnovna sastojka koji se nalaze u svakoj kuhinji: jaja, šećera, i brašno, koji se uvek koriste se u istoj razmeri. Odnosno ukoliko koristite 3 jajeta, stavite toliki broj kašika brašna i šećera. Možete dodavati i druge sastojke po želji.

Ukoliko dodate C sodu bikarbonu ili C prašak za pecivo patišpanj postaje vazdušast i sunđerast, pa nije čudno što se u engleskom govornom području naziva „sponge cake“. Dodatno, preporučujemo vam da u vašu smesu dodate C vanilin šećer, i da C šećer u prahu pospete preko pečenog kolača.

Patišpanj ima i razne druge nazive: nutma, bučma, biskvit, patišpanja ili kora za tortu. Naziv zavisi od regije do regije, iako su sastojci i ukus ovog kolača skoro svuda isti.

Zbog svoje vazdušaste strukture patišpanj se koristi kao kora kolače, i duge torte u više slojeva, jer lako upija sokove iz voća, đžemova i raznih nadeva i filova.

Želimo da podelimo sa vama i određene trikove koji mogu biti od velike pomoći dok pripremate patišpanj.

  1. Smesa će biti mnogo bolja ukoliko su jaja na sobnoj temperaturi.
  2. Belance i žumance mutite u odvojenim posudama.
  3. Koristite suvu posudu za mućenje belanceta.
  4. Šećer dodajte u delovima , kašiku po kašiku.
  5. Nakon što napravite penu od žumanca i šećera, odmah dodajete druge sastojke.
  6. Prašak za pecivo i brašno uvek prosejte zajedno.
  7. Sjedinite belance i žumance varjačom, jer korišćenje miksera se može dovesti do padanja smese.
  8. Rernu najpre zagrejte, a tek onda stavite patišpanja da se peče.
  9. Nikada ne otvarajte rernu dok ne prođe barem pola pečenja, jer se može dogoditi da patišpanj padne.
  10. Rernu nikako ne otvarajte barem pola sata od početka pečenja jer će patišpanj pasti.

Mi vam predlažemo da ulepšate sebi dan i pripremite neki od naših recepata u kojima je patišpanj osnova: Patišpanj sa višnjama, Prevrnuti kolač sa jabukama, Kolač sa malinama.

Prijatno.