Mladenci

Mladenci

Svakog 22. marta u narodu se proslavlja praznik Mladenci. Mladence prema običaju proslavljaju svi parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na ovaj praznik crkva se priseća 40 vojnika koji su u gradu Savastiji prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj zabrani cara Likijana. Zbog svoje vere oni su pogubljeni. Praznik je upravo i dobio ime po njima, jer su svi bili mladići.

Dosta je različitih običaja i oni zavise od kraja odakle ste, ali je jedan svim krajevima zajednički, a to su Mladenčići. Na ovaj dan, mlada ustaje ujutru rano i priprema i peče 40 kolača koji se premazuju medom i koji se kasnije služe gostima koji dolaze u posetu mladog bračnog para.Običaji i tradicija

Na današnji dan običaj je da mladence posećuju članovi porodice i prijatelji i da ih daruju poklonima.

Prema starim verovanjima, u dom mladenaca na današnji dan bi trebali da dođu svi gosti koji su bili i na svadbarskom veselju. Međutim, vremenom su se običaji menjali, tako da danas mladence uglavnom posećuju samo najuža familija, kumovi i bliski prijatelji.

Ovaj praznik je karakterističan i po brojnim verovanjima. Jedno od najpoznatijih jeste da hrana koja se priprema na ovaj dan treba da bude posna, zbog zdravlja i napretka budućih potomaka mladih supružnika. Pored toga, za Mladence je običaj da se jede med, kuvana kopriva i zelje, kako bi se očistila krv.

Od svih običaja najpoznatiji i najviše poštovan je običaj vezan za pripremu kolača mladenčića. Žene ustaju rano ujutru i mese kolače od pšeničnog brašna. Mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji tog dana posete mladi bračni par. Ovi kolači simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Danas vam predstavljamo tajni recept bloga Slađini recepti za pripremu Mladenčića.

Uživajte u ovom tradicionalnom prazniku i njegovim običajima.