Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Džem od kupina Sok od višnje Slatko od dunja sa orasima Marmelada od smokve Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od višanja Kompot od trešanja Sok od borovnica Sirup od koprive Sok od zove Marmelada od kajsija i banana Voćna zimnica Domaći sok od bundeve Džem od kajsija Domaći sok od višanja Sok od višanja Domaći sok od koprive Sok od višnje Sok od višanja Sok od ružinih latica Domaći sok od cvekle, limuna... Brzi džem od jagoda i čie Sok od pomorandže Sok od kajsije Sok od zove Sok od višanja Sok od višanja Slatko od smokava Domaći džem od jagoda Sok od nane Sok od višanja bez konzervansa Sirup od zove Sok od jabuke i šargarepe Domaći sok od malina Brzi sok od višnje Sok od drenjina Sok od grožđa Slatko od šumskih jagoda Sok od limuna Slatko od jabuka Slatko od jagoda Domaći sok od cveta zove Sok od zove Sok od zove Marmelada od jagoda Baklava Limunada od zove i matičnjaka Džem od jagoda Sok od mente Domaći sirup od zove Sok od višanja Sirup od kupina Sok od višanja Sok od jagode Sok od zove sa medom Sok od zove i limuna Sok od višanja Sok sirup od zove Džem od trešanja Sok od koprive Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od višanja Sirup od zove Gusti sok od jagoda Sirup od jagoda Slatko od dudinja Slatko od belog grožđa Kompot od dunja Sok od zove Ledena kraljica Slatko od čeri paradajza Sok od zove Sok od višanja Slatko od malina Sirup od kopriva Sok od višnje Slatko od malina Sok od višanja Slatko od višanja Sok od zove Sok od koprive Slatko od jagoda Kompot od višanja Sirup od mente Domaći sok od višanja Slatko od kajsija Kompot od trešanja Slatko od narandžine kore Sočne kokos kocke Vino od zove Sok od zove Slatko od smokava Sok od voća Limunada od zove i matičnjaka Sok od kajsija Sok od višnje Vitaminski sirup Osvežavajući sok od limuna Slatko od smokvi Sok od zove Sok od nane Sok od pomorandže Fruktal sok Sok od ribizle Voćni sok Sok od zove Kompot od krušaka Sirup od cvekle Sok od zove (sirup) Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od zove Slatko od ljubičica Sok od koprive Marmelada od smokve Slatko od divljih krušaka Slatko od smokvi Baklavice Džem od jagoda ... ostali recepti