Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Slatko od višanja Kompot od trešanja Sok od višanja Domaći džem od jagoda Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Marmelada od kajsija i banana Sok od ribizle Fruktal sok Vino od zove Sok od zove Slatko od smokvi Marmelada od smokve Domaći sirup od zove Domaći sok od cveta zove Vitaminski sirup Sok od višanja Sok od višanja Sok od zove (sirup) Slatko od smokava Slatko od jabuka Sirup od jagoda Ledena kraljica Sok od zove Sok sirup od zove Sok od nane Domaći sok od bundeve Gusti sok od jagoda Domaći sok od cvekle, limuna... Slatko od malina Sok od višnje Slatko od šumskih jagoda Slatko od kajsija Sok od borovnica Kompot od krušaka Brzi sok od višnje Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od zove i limuna Limunada od zove i matičnjaka Džem od kupina Sok od ružinih latica Sok od koprive Sok od pomorandže Voćni sok Slatko od čeri paradajza Sok od limuna Sok od višanja Džem od trešanja Sok od višanja Sok od zove Slatko od dudinja Osvežavajući sok od limuna Sočne kokos kocke Sok od zove Sirup od zove Sok od jagode Kompot od trešanja Slatko od smokava Baklavice Marmelada od jagoda Sok od višnje Slatko od jagoda Sirup od cvekle Sok od kajsija Sok od zove Sok od mente Marmelada od ringlova pečena u rerni Limunada od zove i matičnjaka Sok od višnje Sok od višanja Sok od višanja Marmelada od smokve Sok od zove Domaći sok od višanja Domaći sok od koprive Sok od višanja bez konzervansa Sok od nane Džem od jagoda Sok od višanja Sirup od zove Sok od koprive Kompot od višanja Sok od zove Džem od jagoda Sok od zove Sirup od kopriva Džem od kajsija Sirup od koprive Sok od višanja Sok od pomorandže Sok od drenjina Domaći sok od malina Domaći sok od višanja Slatko od dunja sa orasima Voćna zimnica Sok od zove Sok od zove sa medom Sok od zove Sok od grožđa Sok od višanja Sok od koprive Sok od kajsije Sok od zove Brzi džem od jagoda i čie Sok od višnje ... ostali recepti