Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od višanja Vitaminski sirup Domaći sok od višanja Slatko od smokava Sok od kajsije Brzi sok od višnje Kompot od višanja Džem od kajsija Sok od višanja bez konzervansa Domaći sok od koprive Domaći sok od malina Sok od višanja Gusti sok od jagoda Sok od višanja Džem od jagoda Sok od koprive Slatko od čeri paradajza Voćni sok Kompot od krušaka Vino od zove Sok od višanja Sok od limuna Sok od višanja Domaći sok od cveta zove Sok od jagode Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sirup od cvekle Sok od višanja Sok od zove Sok od pomorandže Sok od zove Sok od koprive Domaći sok od bundeve Sok od višnje Slatko od šumskih jagoda Slatko od višanja Sok od višnje Sok od ružinih latica Sok od višanja Sok od nane Sok od pomorandže Sok od zove Sirup od kopriva Sok od grožđa Brzi džem od jagoda i čie Osvežavajući sok od limuna Limunada od zove i matičnjaka Sok od višanja Sirup od zove Limunada od zove i matičnjaka Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od drenjina Slatko od jagoda Slatko od dunja sa orasima Sok od zove Slatko od malina Slatko od smokvi Sok od zove Voćna zimnica Džem od trešanja Sok od mente Slatko od jabuka Sok od zove Sirup od zove Sok od zove Sirup od koprive Sok od borovnica Sočne kokos kocke Baklavice Sok od zove Slatko od dudinja Sok od kajsija Marmelada od kajsija i banana Sok od zove Sok od zove sa medom Džem od kupina Sok od višnje Slatko od smokava Marmelada od jagoda Fruktal sok Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Džem od jagoda Sirup od jagoda Sok od ribizle Sok od višanja Slatko od kajsija Sok od zove Marmelada od ringlova pečena u rerni Domaći džem od jagoda Marmelada od smokve Domaći sok od višanja Kompot od trešanja Domaći sirup od zove Marmelada od smokve Sok od nane Sok od višnje Kompot od trešanja Sok od višanja Sok od zove i limuna Sok od koprive Sok od zove Sok sirup od zove Ledena kraljica Sok od zove (sirup) ... ostali recepti