Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od višanja Sok od jagode Domaći sok od cvekle, limuna... Slatko od jabuka Kompot od višanja Limunada od zove i matičnjaka Sok od zove sa medom Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od koprive Kompot od trešanja Domaći sok od višanja Džem od trešanja Sok od kajsija Sok od zove (sirup) Džem od kajsija Slatko od smokava Marmelada od kajsija i banana Sok od pomorandže Sok od zove Sirup od kopriva Sok od višanja Baklavice Sok od zove Brzi sok od višnje Sok od višanja bez konzervansa Sok od višanja Sok od zove Voćni sok Slatko od malina Sok od višanja Sok od mente Limunada od zove i matičnjaka Sok od limuna Sok od višnje Džem od kupina Slatko od jagoda Sok od višnje Džem od jagoda Domaći sok od malina Sok od ružinih latica Džem od jagoda Slatko od dudinja Sok od višanja Sok od koprive Marmelada od jagoda Sok od zove i limuna Sok od zove Sirup od zove Sirup od koprive Slatko od šumskih jagoda Domaći sok od cveta zove Sok od grožđa Domaći sok od bundeve Sok od višanja Sirup od cvekle Voćna zimnica Sok od višanja Domaći džem od jagoda Sok od kajsije Ledena kraljica Domaći sok od višanja Slatko od smokvi Sok od ribizle Sok od višanja Slatko od kajsija Sok od nane Domaći sirup od zove Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od zove Slatko od dunja sa orasima Sok od zove Sok od drenjina Osvežavajući sok od limuna Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od zove Sok sirup od zove Vitaminski sirup Vino od zove Sok od višnje Kompot od krušaka Sok od višanja Sok od zove Sok od zove Sirup od jagoda Sok od zove Sok od višanja Fruktal sok Brzi džem od jagoda i čie Marmelada od smokve Sok od zove Sok od koprive Sočne kokos kocke Sok od nane Slatko od čeri paradajza Sok od borovnica Sok od pomorandže Domaći sok od koprive Marmelada od smokve Gusti sok od jagoda Slatko od višanja ... ostali recepti