Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od višnje Džem od jagoda Sok od limuna Sok od višanja Limunada od zove i matičnjaka Sok od nane Sok od zove Sok od višanja Slatko od malina Sok od zove Sok od ružinih latica Sok od višanja Sirup od koprive Marmelada od kajsija i banana Sok od pomorandže Slatko od dunja sa orasima Sok od zove Slatko od plavog patlidžana i šljiva Domaći sok od višanja Džem od kajsija Brzi džem od jagoda i čie Voćna zimnica Sirup od zove Sočne kokos kocke Kompot od višanja Sok od zove Sok od višanja Sirup od kopriva Slatko od višanja Džem od kupina Sok od koprive Sok od višanja Sok od kajsije Kompot od trešanja Sok od zove Slatko od dudinja Gusti sok od jagoda Sirup od cvekle Sok od zove i limuna Limunada od zove i matičnjaka Domaći sok od bundeve Sok od zove Slatko od čeri paradajza Fruktal sok Sok od zove Marmelada od smokve Domaći sirup od zove Sok od višnje Sok od zove Voćni sok Domaći sok od višanja Sok od ribizle Sok od grožđa Sok od jagode Sok od zove (sirup) Sok od zove Marmelada od smokve Sok od mente Džem od trešanja Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od višanja Slatko od smokvi Domaći sok od koprive Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od kajsija Kompot od krušaka Vitaminski sirup Džem od jagoda Sok od koprive Baklavice Domaći sok od cveta zove Osvežavajući sok od limuna Slatko od jabuka Vino od zove Sok od višanja bez konzervansa Sok sirup od zove Sok od zove Sirup od jagoda Sok od zove sa medom Slatko od jagoda Marmelada od jagoda Slatko od smokava Ledena kraljica Domaći džem od jagoda Domaći sok od cvekle, limuna... Domaći sok od malina Sok od višanja Sok od pomorandže Sok od višnje Brzi sok od višnje Sok od višanja Sok od nane Slatko od šumskih jagoda Sok od borovnica Sok od koprive Sok od višanja Sok od zove Sok od višanja Slatko od kajsija Sok od drenjina ... ostali recepti