Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Džem od jagoda Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od višanja Domaći sok od višanja Kompot od trešanja Marmelada od jagoda Sok od višnje Sok od drenjina Sok od zove sa medom Slatko od jabuka Slatko od smokvi Sok od koprive Slatko od šumskih jagoda Voćni sok Osvežavajući sok od limuna Marmelada od smokve Domaći sirup od zove Domaći sok od malina Brzi džem od jagoda i čie Fruktal sok Sok od višanja Džem od jagoda Sok od zove Sok od borovnica Domaći sok od cvekle, limuna... Domaći sok od cveta zove Sok od zove Sok od višnje Sok od zove Voćna zimnica Sok sirup od zove Sirup od kopriva Marmelada od kajsija i banana Kompot od krušaka Sok od grožđa Sok od zove Domaći sok od bundeve Džem od kupina Brzi sok od višnje Slatko od dunja sa orasima Sok od višanja Sok od pomorandže Sok od mente Sok od kajsije Sok od višanja Sok od zove Gusti sok od jagoda Sok od jagode Domaći sok od koprive Sirup od zove Slatko od kajsija Sok od višanja Kompot od višanja Sok od višanja Sok od ribizle Sok od zove (sirup) Sok od zove Sok od kajsija Sok od ružinih latica Džem od kajsija Sirup od jagoda Slatko od malina Slatko od smokava Sok od pomorandže Limunada od zove i matičnjaka Baklavice Sok od zove Sok od zove Vitaminski sirup Domaći sok od višanja Sok od nane Sok od nane Sok od višanja Sirup od cvekle Sok od zove Ledena kraljica Sok od koprive Sočne kokos kocke Marmelada od smokve Slatko od čeri paradajza Sirup od koprive Sok od zove Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Slatko od višanja Sok od višanja bez konzervansa Domaći džem od jagoda Slatko od dudinja Sok od višanja Limunada od zove i matičnjaka Sok od koprive Sok od zove Slatko od jagoda Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od višanja Sok od višnje Sok od višanja Sok od zove i limuna Džem od trešanja Vino od zove ... ostali recepti