Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Džem od kajsija Džem od jagoda Sok od grožđa Sok od koprive Sok od višnje Sok od pomorandže Sok od višanja Domaći sok od bundeve Brzi sok od višnje Slatko od kajsija Sok od višnje Sok od zove Osvežavajući sok od limuna Kompot od trešanja Sirup od zove Sok od zove Domaći sok od višanja Sok od višanja Sok od zove Slatko od dudinja Domaći sok od višanja Sok od borovnica Sok od zove Sok od zove sa medom Sok od višanja Sok od višnje Sirup od jagoda Džem od kupina Kompot od krušaka Domaći sok od malina Sok od višanja Domaći sirup od zove Slatko od smokvi Slatko od malina Sirup od kopriva Sok od zove Kompot od trešanja Marmelada od kajsija i banana Domaći sok od cvekle, limuna... Sočne kokos kocke Sok od višanja bez konzervansa Sok od mente Brzi džem od jagoda i čie Sok od ružinih latica Slatko od jabuka Slatko od smokava Sirup od zove Sok od zove i limuna Fruktal sok Sok od koprive Sok od višanja Sok od višnje Marmelada od jagoda Domaći sok od koprive Sok od zove Sok od zove Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od zove (sirup) Sok od kajsije Sok od višanja Sok od pomorandže Sok od koprive Limunada od zove i matičnjaka Sok od višanja Džem od trešanja Sok od višanja Domaći sok od cveta zove Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od limuna Sok od višanja Marmelada od smokve Sok od ribizle Sok od zove Sok od zove Gusti sok od jagoda Sok od zove Džem od jagoda Slatko od šumskih jagoda Slatko od jagoda Sok od višanja Sok od jagode Sok od nane Domaći džem od jagoda Kompot od višanja Sok od kajsija Sok od drenjina Sok sirup od zove Voćna zimnica Slatko od dunja sa orasima Slatko od višanja Sirup od koprive Slatko od čeri paradajza Limunada od zove i matičnjaka Slatko od smokava Marmelada od ringlova pečena u rerni Vino od zove Voćni sok Sok od zove Vitaminski sirup Sirup od cvekle Marmelada od smokve Ledena kraljica Baklavice Sok od nane ... ostali recepti