Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Domaći džem od jagoda Sok od drenjina Sok od zove i limuna Domaći sok od višanja Domaći sirup od zove Sok od zove Sok od višanja Domaći sok od višanja Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od višanja Slatko od kajsija Brzi sok od višnje Džem od trešanja Sok od pomorandže Kompot od krušaka Sok od zove Limunada od zove i matičnjaka Sok od višanja Baklavice Domaći sok od bundeve Sok od višanja Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od grožđa Vino od zove Osvežavajući sok od limuna Sok od ribizle Sok od zove Fruktal sok Slatko od jagoda Sok od koprive Voćni sok Sok od zove sa medom Sok od borovnica Sok od mente Sok od nane Sok od pomorandže Sok od višanja Sok od nane Sok od zove (sirup) Slatko od smokvi Džem od kajsija Limunada od zove i matičnjaka Kompot od trešanja Sirup od cvekle Sirup od koprive Sok od zove Džem od jagoda Voćna zimnica Marmelada od ringlova pečena u rerni Slatko od dudinja Sok od višnje Sok od koprive Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od višanja Brzi džem od jagoda i čie Marmelada od smokve Gusti sok od jagoda Ledena kraljica Sirup od kopriva Sok od kajsije Sok od kajsija Sok od višanja Slatko od dunja sa orasima Sirup od jagoda Slatko od šumskih jagoda Sok od višanja Sok od zove Slatko od smokava Sok od višanja Džem od jagoda Kompot od višanja Džem od kupina Domaći sok od cveta zove Marmelada od kajsija i banana Domaći sok od koprive Slatko od jabuka Sok od jagode Slatko od višanja Sirup od zove Domaći sok od malina Marmelada od jagoda Sok od zove Sok od višnje Sok sirup od zove Sok od zove Sok od zove Sok od zove Vitaminski sirup Sok od višnje Sok od višanja Sok od ružinih latica Slatko od malina Marmelada od smokve Sok od koprive Sok od zove Slatko od čeri paradajza Sočne kokos kocke Sok od višanja bez konzervansa Sok od zove ... ostali recepti