Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Džem od jagoda Džem od kupina Sok od višanja Sok od zove Sok od pomorandže Sok od višnje Vitaminski sirup Sok od višanja Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od mente Slatko od dunja sa orasima Marmelada od jagoda Sok od višanja Sok od grožđa Sok od kajsija Slatko od kajsija Slatko od jabuka Baklavice Sok od zove Sok od kajsije Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od višanja Sok od zove Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od pomorandže Sočne kokos kocke Sok od višnje Domaći sok od cveta zove Sok od višanja bez konzervansa Marmelada od smokve Sok od zove Sirup od kopriva Slatko od smokvi Voćna zimnica Sok od zove Domaći džem od jagoda Slatko od dudinja Ledena kraljica Kompot od krušaka Marmelada od kajsija i banana Sirup od koprive Sok od koprive Slatko od jagoda Kompot od trešanja Sok od zove Brzi sok od višnje Domaći sok od malina Domaći sok od višanja Sok od zove Sok od višnje Domaći sok od bundeve Džem od kajsija Sok od ružinih latica Džem od trešanja Fruktal sok Sok od zove Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Domaći sok od višanja Sirup od cvekle Kompot od višanja Domaći sirup od zove Sok od višanja Sok od jagode Voćni sok Sok od višanja Osvežavajući sok od limuna Limunada od zove i matičnjaka Sok od zove sa medom Slatko od malina Sok od koprive Sok od nane Slatko od čeri paradajza Slatko od šumskih jagoda Brzi džem od jagoda i čie Sok od zove Vino od zove Slatko od višanja Domaći sok od koprive Sok od zove (sirup) Sok od koprive Sok od višanja Sok od zove i limuna Sok od zove Sok od višanja Slatko od smokava Sok od višanja Sirup od zove Sok od ribizle Sok od zove Sirup od jagoda Limunada od zove i matičnjaka Gusti sok od jagoda Marmelada od smokve Sok od drenjina Sok od borovnica Sok sirup od zove Sok od višanja Sok od nane Džem od jagoda ... ostali recepti