Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od drenjina Slatko od smokava Sok od zove Vino od zove Sok od zove Sok od višanja Slatko od dunja sa orasima Sirup od cvekle Domaći sok od malina Sok od višnje Sok od ružinih latica Sok od višanja Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od nane Sok od zove Slatko od smokvi Džem od trešanja Slatko od šumskih jagoda Marmelada od smokve Slatko od malina Sok od pomorandže Sok od zove (sirup) Sok od zove Marmelada od smokve Vitaminski sirup Sok od zove sa medom Slatko od jagoda Sok od zove Sirup od zove Slatko od jabuka Slatko od plavog patlidžana i šljiva Domaći sok od cveta zove Marmelada od jagoda Sočne kokos kocke Slatko od dudinja Sok od jagode Limunada od zove i matičnjaka Domaći džem od jagoda Brzi sok od višnje Sok od grožđa Fruktal sok Baklavice Sok od borovnica Džem od jagoda Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Sok od koprive Sok od višanja bez konzervansa Sok od pomorandže Sok od limuna Sok od višanja Brzi džem od jagoda i čie Sok od zove Sok od višanja Sok od zove Kompot od trešanja Sok od zove Domaći sok od koprive Sok od nane Sok od zove Ledena kraljica Džem od kupina Domaći sok od višanja Slatko od višanja Sirup od koprive Sok od koprive Sok od kajsije Osvežavajući sok od limuna Sok od kajsija Kompot od krušaka Sok od koprive Marmelada od kajsija i banana Slatko od kajsija Sok od višnje Sok od višanja Voćni sok Sok od višanja Sok od mente Kompot od višanja Sirup od kopriva Sok od višanja Domaći sok od bundeve Sok od zove i limuna Sok od višanja Domaći sirup od zove Slatko od čeri paradajza Sok sirup od zove Gusti sok od jagoda Sok od zove Sok od višnje Sok od zove Limunada od zove i matičnjaka Džem od kajsija Sirup od jagoda Sok od višanja Voćna zimnica Sok od višanja Džem od jagoda Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od ribizle Domaći sok od višanja ... ostali recepti