Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Slatko od jagoda Baklavice Domaći sok od koprive Sok sirup od zove Sok od zove i limuna Sok od višanja Voćna zimnica Domaći sok od višanja Domaći sok od višanja Brzi džem od jagoda i čie Sok od zove Sok od koprive Slatko od čeri paradajza Domaći sok od malina Sok od zove Brzi sok od višnje Marmelada od kajsija i banana Osvežavajući sok od limuna Voćni sok Kompot od trešanja Džem od jagoda Sok od zove sa medom Sok od nane Sok od koprive Sok od višanja Sok od višanja Sok od mente Domaći sok od bundeve Fruktal sok Vitaminski sirup Sok od zove Slatko od dudinja Sok od koprive Sok od višnje Džem od kupina Sok od višanja Slatko od kajsija Sok od višanja Sok od jagode Marmelada od smokve Sok od grožđa Marmelada od jagoda Sok od zove Domaći džem od jagoda Sirup od cvekle Sok od višanja Sok od višanja Džem od jagoda Sok od kajsija Marmelada od ringlova pečena u rerni Sok od višanja Domaći sok od cvekle, limuna... Sok od drenjina Sok od zove Sok od kajsije Džem od kajsija Sok od zove Sok od zove Gusti sok od jagoda Sok od višnje Domaći sok od cveta zove Sok od višanja Slatko od višanja Džem od trešanja Vino od zove Limunada od zove i matičnjaka Sok od višnje Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Kompot od višanja Sok od nane Slatko od dunja sa orasima Slatko od jabuka Sok od pomorandže Sok od višanja Sirup od jagoda Slatko od smokava Slatko od malina Sok od zove Sirup od zove Sok od ribizle Sok od višanja bez konzervansa Kompot od krušaka Sok od ružinih latica Sok od zove Marmelada od smokve Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od zove (sirup) Sok od borovnica Sirup od kopriva Slatko od šumskih jagoda Sok od pomorandže Limunada od zove i matičnjaka Domaći sirup od zove Slatko od smokvi Sočne kokos kocke Sok od zove Sirup od koprive Ledena kraljica Sok od zove ... ostali recepti