Domaći sokovi i sirupi

Domaći sokovi i sirupi

Kada dođe proleće, pijace postanu mesto najlepših boja, a na njima se širi miris svežih jagoda, trešanja i malina. To je vreme kada vredne domaćice kreću da razmišljaju o pripremi zimnice, vreme kada u domaćinstvima se tradicionalno pripremaju bistri sokovi, gusti sokovi i sirupi. To je ono vreme u godini kada se komšilukom širi neodoljivi miris omiljenog voća.

Ljubav, tradicija i posebno čuvani rituali i recepti su znamenje svake porodice. Recepte za najlepši sok od zove, maline, trešnje, jagode, breskve, višnje, jabuka, krušaka, ribizle, kupina ili drugog voća se prenosi s kolena na koleno.

U našoj tradiciji je da svaka prava domaćinska kuća ima domaći sok, a gosti se uvek  s radošću posluže ovim napitkom Leti dok uživamo u zracima sunca na terasama i dvorištima domaći sokovi su nezaobilazno osveženje.

Domaćice često spremaju i sokove od cvekle, šargarepe, đumbira, limuna, aronije ili narandže koji ojavačvaju imunitet.

Ukus domaćeg soka nas uvek vrati u detinjstvo i odlazak na selo, kada smo ih kod bake pili, a određene zalihe flaša donosili i našim kućama.

Priprema domaćih sokova i sirupa

Za pripremu sokova potrebno je posebnu pažnju posvetiti izboru voća. Voće treba da bude najkvalitetnije, zrelo i neoštećeno, a sokovi se pripremaju sa mnogo ljubavi i posvećenosti.

Postoje različiti načini pripreme domaćih sokova. Naše domaćice najčešće prave sirupe i kuvaju sokove.

Voćni sok treba da se kuva na jakoj vatri, a pena koja se stvara prilikom kuvanja se mora stalno uklanjati. Kada sok više ne peni, znajte da je dovoljno kuvan. Ono o čemu svaka domaćica mora voditi računa jeste da se sok ne kuva predugo jer tada postaje smeđ i gubi prirodan ukus i aromu. Dok je još uvek vruć, sok se uliva u flaše koje su prethodno dobro zagrejane, a zatim ga je neophodno dobro zatvoriti (plutom, voskom, smolom ili pak gumenim čepom).

Pored ovog načina pripreme, prirodno ceđeni domaći sokovi su takođe izuzetno popularni kod naših domaćica. Oni su puni vitamina i minerala i pomažu nam u ojavčavanju našeg imuniteta.

Za neke sokove je neophodno dosta vremena i truda da bi se napravili, ali se taj trud uvek isplati. Primer za ovo je sok od ružinih latica, koji je neophodno da stoji u teglama na sunčanom mestu, nedelju do dve dana.

Da bi domaćice sačuvale osvežavajući ukus voća u sokovima C Limuntus je najdraži saveznik. Može se naći u pojedinačnom pakovanju, ali i povoljnijem multipakovanju od 6 komada.

Na našem sajtu možete pronaći brojne zanimljive recepte za pravljenje tradicionalnog soka od višanja, domaćeg soka od bundeve, soka od ribizle, soka od ružinih latica, soka od aronije, soka od koprive, osvežavajućeg soka od limuna, soka od kajsija, soka od borovnica, soka od drenjina, sok od grožđa, sok od pomorandže, domaći sok od limuna i cvekle, limunada od zove i matičnjaka, gusti sok od jagoda, sok od mente, brzi sok od višnje, fruktal sok,  ali i zanimljivih domaćih sirup sokova kao što su sirup od jagoda, vitaminski sirup, domaći sirup od zove ili sirup od cvekla.

Verujemo da ste i vi polako počeli sa pripremom domaćih sokova, sirupa i slatke zimnice i da ćete u našim repceptima naći inspiraciju ili čak ove sezone napraviti nešto totalno novo i drugačije za vas i vaše ukućane.

Ukoliko odlučite da neki od svojih omiljenih recepata za pripremu domaćih sokova I sirupa podelite sa nama, u svakom trenutku to možete učiniti klikom na LINK.

Limuntus