Božićni običaji

Božićni običaji

Božić je naradosniji pravoslavni praznik. Predstavlja dan kada slavimo rođenje Isusa Hrista i donosi veselje, ljubav i slogu. Porodični praznik koji okuplja sve generacije, a njemu se posebno raduju deca. Za njih je Božić prelepa uspomena na bezbrižnost detinjistva, na vesele osmehe, porodicu, mirise i ukuse.

Kada govorimo o božićnim običajima, oni se razlikuju od kraja do kraja, u pitanju je tradicija koja se prenosi sa generacije na generaciju i na taj način se čuvaju i neguju prave vrednosti i toplina porodičnog doma.

Dan uoči Božića se zove Badnji dan. Tog dana rano ujutru domaćin sa muškim delom porodice odlazi u šumu po badnjak (u gradovima se uglavnom kupuje na pijaci), dok žene ostaju kući da mese peciva, pite, kolače, torte i spremaju trpezu za Božić.

Uveče, kada padne mrak, badnjak se unosi u kuću, kao i slama. Svi se okupe oko stola i uživaju u večeri koja je posna i koju najčešće krase prebranac, riba, kupus, krompir salata, kao i brojni ukusni posni kolači.

Ujutru se na Božić prvo odlazi u crkvu na pričest i jutarnju liturgiju. Domaćice na sam dan Božića, rano ujutru mese testo od koga se peče posebna pogača koja se zove česnica. U česnicu se stavlja novčić, a u nekim krajevima se stavljaju i kukuruz, pasulj i ovas, kao i grančica badnjaka. Česnica se okreće u krug, kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi  na onoliko delova koliko ukućana ima. Smatra se da će sreća pratiti cele godine onoga ko dobije novčić u česnici. Nakon lomljenja česnice ukućani sedaju za trpezu i uživaju u svim raznovrsnim jelima koje su vredne domaćice spremile za taj dan. Na Božić se po pravilu ne ide u goste. Izuzetak je jedino položajnik. Položajnik je prva osoba koja na dan Božića uđe u kuću. To je obično dete ili neko veoma blizak porodici.

Pored česnice, jedan od simbola Božića je i Božično žito. Ono se po pravilu sadi na Svetog Nikolu da bi izraslo na vreme do Božića. Na Badnji dan u žito se stavi sveća u sredinu, a ono se veže crvenom mašnom ili trakom u vidu trobojke.

Božićni običaj koji najviše raduje decu je pijukanje. Dok se unosi slama, neko od starijih kvoca, a za njim idu deca i pijuču. Domaćin deci baca slatkiše, voće, sitne poklone, a ponekada im daju i neku paru, Na taj način domaćin “hrani svoje piliće”.

Božić se čestita rečima “Mir Božiji Hristos se rodi”, dok se odgovara sa “Vaisitnu se rodi”.Božićna trpeza

Dekoracija stola za Božić treba da bude jednostavna, ali svečena. Obavzno je da se na stolu nađu žito, sveće, vino, suve šljive i orasi, klasije, žito, grančice badnjaka, a preko stola, ako baš pratite tradiciju, možete posuti malo slame.

Pečenje je nezaobilazni deo božićne trpeze. Pored njega na stolu se obavezno mora naći česnica, ali i razne druge đakonije poput pita, supa, sarme… Na stolu se obavezno nalaze i zanimljive salate poput ruske i mimoza salate, a na kraju naravno nezaobilazne torte i kolači koji su omiljeni svim ukućanima.

U narednim redovima, predstavljamo vam zanimljive recepte za Božićne poslastice koje ove godine možete pripremiti vašim ukućanima, kao što su: Božićna svečena pogača, Božićni kolači, Božićna zvezda, Starinske oblande, Baklava sa orasima, Pita sa jabukama, Kraljevski rolat sa čokoladom, Panj torta, Mramorni kuglof, Vinarice, Špageti kolač, Keks kuglice, Rozen kocke, Kolač sa orasima, Dvostruki užitak, Čoko kocke, Bajadera, C Krempita, Vanilice, C Fantazija, Čokoladni kolač sa piškotama, Pita sa dulecima i suvim voćem, Kolač sa jabukama, Puding kolač, Lenja pita sa višnjama, Mamine šam rolne, Čoko kuglice, Pita sa višnjama, Karamel štanglice sa rozen korama, Bajadera torta, Čokoladna fantazija, Najlepša torta sa malinama, Kokos torta, Vasona torta, Svekrvina puslica torta, Malina-lešnik torta, Keks torta sa C šlagom, Šarlota sa keksom i kikirikijem, Keks torta, kao i Nugat torta. Pored kolača i torti tu su i razni zanimljivi recepti za pite i peciva koja možete spremiti ukućanima, kao što su: Pita sa spanaćem, Uvrnuti štapići sa susamom i makom, Nanina sukana pita, Kiflice, Kiflice sa salom, Pita sa mesom, Kiflice sa ajvarom, Slane mekane kiflice, Kuglof pita, Gibanica trouglići, Zanimljiva pita, Pita sa sirom, Brza pita sa tikvicama, Carska pita, Pogačice sa ajvarom, Pitice sa pečurkama, Domaća proja, Slani štapiči, Štapići sa sirom, kao i Pogačice sa čvarcima.

Uživajte u predstojećim praznicima i ukusnim poslasticama naših domaćica. Neka vam je sa srećom. Mir Božiji Hristos se rodi!