Pite delimo prema vrsti i načinu na koji tanjimo testo, odnosno dobijamo kore; prema načinu slaganja i oblikovanju kora; kao i prema nadevu kojim punimo pitu. Naravno, one mogu biti slane ili slatke. Dva osnovna tipa pita su one koje se prave od razvijenog testa (savijača, burek, gibanica, mantije) ... detaljnije
Osnovni poslastičarski krem, poznatiji i kao Creme Patissiere, spada u osnovne kremove koji se koriste pri pripremi raznih vrsta kolača i torti. Ovaj krem je toliko jednostavan i ukusan da ga možete možete konzumirati kao samostalnu poslasticu, ali je njegova osnovna namena ... detaljnije
Brašno se koristi u ljudskoj ishrani već hiljadama godina. U većini zemalja ono se smatra primarnom hranom i prisutno je u svakodnevnoj ishrani. Brašno se dobija procesom mlevenja zrna u prah ... detaljnije
Period praznika je pred nama i već lagano krećemo da organizujemo odmor, kupovinu jelke i ukrasa za stan. Počinjemo da razmišljamo o poklonima i organizaciji novogodišnje proslave. Od kulture do kulture, proslava Nove godine ima različite tradicije i običaje, ali zajedničko za sve je da nam ovaj praznik ... detaljnije
Božićni post ove godine počinje 28. novembra i traje do Božića 2023. Za vreme posta pronalazimo meru u svakodnevnim aktivnostima i jačamo naš duhovni i telesni život. Na ovaj način izražavano zahvalnost Bogu i pronalazimo mir u suzdržavanju od loših misli i dela ... detaljnije
Srbi su jedini pravoslavni narod koji, još od 11. veka, obeležava krsnu slavu, to jest porodično krsno ime. U našoj zemlji najviše se slave Sveti Đorđe, Sveti Nikola, Sveti Jovan Krstitelj i Sveti Arhangel Mihailo ... detaljnije
Stiglo je to doba godine kada razmišljate da li da pripremite turšiju, ajvar, mešanu salatu ili pinđur. Cele prethodne zime uživali ste u kiselim paprikama, kupusu i krastavcima. Pravo je vreme da prelistate mamine i bakine stare knjige recepata ... detaljnije
Kokosova palma, poreklom je sa obala i ostrva Tihog i Indijskog okeana, a kokos je jedan od najdragocenijih i najvoljenijih sastojaka internacionalne kuhinje. Prema istorijskim spisima kokosu su, u 16. veku, ime dali mornari koji su ga pronašli. Oni su uočili tri tačkice na kokosu i to ih je podsetilo ... detaljnije
Doručak je najvažniji obrok, predstavlja temelj za dobar početak dana i omogućava nam da budemo aktivni, energični i lepo raspoloženi tokom ostatka dana. Hajde da se podsetimo šta znači doručkovati, starinski, tradicionalno i s osmehom na licu ... detaljnije
Srbija spada među vodeće zemlje u svetu, kada je uzgoj malina u pitanju. Maline sazrevaju od sredine juna do kraja jula. Zbog svog finog i ukusnog ploda, ona se u našem narodu naziva i „crveno zlato“. Najpre je gajena kao ukrasna baštenska biljka ... detaljnije
Postoji narodno verovanje da ukoliko vam neko dođe u posetu dok pečete patišpanj, ta osoba ne sme da ode dok kolač ne bude gotov, odnosno izvađen iz rerne. Veruje se da u slučaju da gost ranije ode, kolač neće uspeti i narasti ... detaljnije
Voljena namirnica širom sveta. On nam okrepljuje telo, dok nas, istovremeno, asocira na neke prošle bezbrižne dane, na detinjstvo, na vrtić, na mamu dok drvenom kutlačom priprema topao obrok, na limene šerpice u kojima je najčešće bio poslužen ... detaljnije
Najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, se praznuje prve nedelje posle punog meseca, a iza prolećne ravnodnevnice. Ove godine Vaskrs pada na 24. april. Na našem podneblju Vaskrs se obeležava kroz niz rituala koji se prenose s generacije na generaciju ... detaljnije
Koliko puta nam se desilo da hleb, kiflice kojima smo se jako radovali nisu ispale onako kako smo zamislili. Strogo smo pratili recept, ali jednostavno rezultat nije bio pravi. Tada bismo pomislili da je naš trud uzaludan i da nismo toliko vešti u kuhinji ... detaljnije
Odvajkada su se na našim trpezama mogli pronaći različiti specijaliteti, a kulinarske navike su bile toliko slične da su se u većini domaćinstava čak i spremala ista jela. Interesantno je da se u nekim mestima znalo i kojim će se danom u nedelji koje jelo spremati ... detaljnije
Naše bake su još od davnina bile svesne značaja uživanja u sezonskom voću i povrću. Zato su smišljale razne načine kako bi sačuvale omiljene ukuse i tokom zimskim dana. Otuda potiče sam naziv - zimnica. U našem narodu provesti hladne dane bez nje je gotovo nezamislivo ... detaljnije
Naš narod je veoma prepoznatljiv po gostoprimstvu, a ova karakteristika vuče korene još iz davnih dana. Prisnost, otvorenost i gostoljubivost su jedne od glavnih karakteristika našeg naroda, što mogu svedočiti svi koji su ikada posetili Srbiju ... detaljnije
Pred nama je najveći hrišćanski praznik - Vaskrs. Sa njim dolazi i zadatak koji svi vole, a posebno deca. U pitanju je farbanje vaskršnjih jaja. Prema običajima jaja se farbaju na Veliki petak, dva dana pre Vaskrsa. Ipak u nekim krajevima se jaja farbaju u četvrtak ili čak u subotu ... detaljnije
Svakog 22. marta u narodu se proslavlja praznik Mladenci. Mladence prema običaju proslavljaju svi parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na ovaj praznik crkva se priseća 40 vojnika koji su u gradu Savastiji prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj zabrani cara Likijana ... detaljnije
Prava domaćica uvek u rukavu ima par saveta i trikova koji joj pomažu da njena jela i poslastice uvek uspeju. Te savete je svako od nas godinama sakupljao od naših mama, baka i komšinica. Njihovi saveti su nam bili uvek korisni i vredni ... detaljnije
U prošlosti se tačno znalo koje jelo i koja poslastica se priprema kada i kog dana. Devojke su za udaju dobijale kuvar od svojih mama ili baka, koji se prenosio sa kolena na koleno i u kome su se nalazili najraznovrsniji recepti koje su vične domaćice godinama sakupljale ... detaljnije
Božić je naradosniji pravoslavni praznik. Predstavlja dan kada slavimo rođenje Isusa Hrista i donosi veselje, ljubav i slogu. Porodični praznik koji okuplja sve generacije, a njemu se posebno raduju deca. Za njih je Božić prelepa uspomena na bezbrižnost detinjistva, na vesele osmehe, porodicu ... detaljnije
Kupovinom 1 kg C Šlaga (Šlag univerzalni 500 g i/ili Šlag krem beli 500 g), dobijate set plastičnih posuda za 1 RSD. Akcija počinje 01.11.2020. i traje do isteka zaliha. Set plastičnih posuda se preuzima na kasi ... detaljnije
C Slatka tradicija vam predstavlja jedan potpuno novi proizvod u našem asortimanu - Zamenu za mleko u prahu. Ovaj jedinstveni proizvod je zapravo smeša na bazi surutke i možete ga koristiti za pripremu ukusnih kolača, torti i napitaka ... detaljnije
Istorija šljivarstva u Srbiji je dosta duga, proteže se kroz vekove unazad. Uvek se šljivi kod nas pridavao veliki značaj. U stara vremena kuće su se gradile na mestima gde šljiva najbolje raste, a u nekim krajevima i danas običaj nalaže da umesto hrastovog drveta se seče šljiva za badnjak. ... detaljnije
Prašak za pecivo je sredstvo za narastanje testa koje se brine da testo bude rastresito i mekano. Najčešće se koristi u pravljenju biskvita, raznih vrsta peciva, ali i ukusnih torti i kolača. Istorija Praška za pecivo počinje davne 1891. godine u Bilefeldu u Nemačkoj ... detaljnije
U letnjim mesecima kada su naše pijace prepune raznovrsnog voća, kada boje krase naše trpeze i kada smo u potrazi za osveženjem, idealno je vreme da spremamo omiljene brze poslastice koje svi naši ukućani vole i koje nas brzo i lako zaslade i rashlade ... detaljnije
Kada dođe proleće, pijace postanu mesto najlepših boja, a na njima se širi miris svežih jagoda, trešanja i malina. To je vreme kada vredne domaćice kreću da razmišljaju o pripremi zimnice, vreme kada u domaćinstvima se tradicionalno pripremaju bistri sokovi, gusti sokovi i sirupi ... detaljnije
Kada se spoje dve neodoljive stvari – mleveni šećer i aroma vanilina, dobija se jedan od najomiljenijih i najtradicionalnijih dodataka za kolače – Vanilin šećer. Vanilin šećer je dugo omiljeni i nezaobilazni sastojak brojnih deserata i različitih poslastica ... detaljnije
Uskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca koji uglavnom pada na sam dan prolećne ravnodnevnice ili malo posle nje ... detaljnije
Pogledajte koristan savet koji je sa nama podelio food blog Domaćica za vas ... detaljnije
Šećer u prahu je fino mleveni rafinisani kristal šećer. Predstavlja nezaobilazni sastojak tradicionalnih kolača, torti i kremova. Ima ista svojstva kao kristal šećer koji se dobija iz šećerne repe, ali je finije granulacije i mogu mu se dodavati sredstva protiv zgrudvavanja ... detaljnije
C Čvrstin je smeša za zgušnjavanje. Dobija se mešanjem kukuruznog skroba uz dodatak krompirovog skroba. Njegova primena u kulinarstvu je široka. Koristi se kako za pripemu slatkih, tako i za pripremu slanih jela ... detaljnije
Pšenični griz se kod nas tradicionalno koristi u ishrani dece, mada ga koriste i odrasli, jer predstavlja ukusan i hranljiv obrok koji vole sve generacije. Griz može da se spremi kao samostalna poslastica, ali može biti i dodatni sastojak za pripremu ... detaljnije
C Suvi pekarski instant kvasac predstavlja sredstvo za dizanje testa. On testu daje laganu i vazdušastu strukturu. Ovaj kvasac se dobija od svežeg kvasca, kod koga se u procesu dehidratacije oslobađa višak vode ... detaljnije
Post u pravoslavlju zauzima posebno i važno mesto, a podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, radi napretka u duhovnom i moralnom pogledu, odnosno čišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti ... detaljnije
Slava je narodno-crkveni običaj i veoma važan porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja. Reč je o prazniku kada se ukućani sećaju svojih predaka koji su proslavljali istog svetitelja. Za razliku od većine običaja ... detaljnije
Od davnina su domaćice krajem leta pripemale slano-kiselu zimnicu: ajvar, kiselu papriku, mešanu salatu, kiseli krastavac, kupus, pinđur, turšiju i brojne druge kombinacije povrća. Slano-kisela zimnica je nastala iz želje vrednih domaćica da sačuvaju prepoznatljivost ... detaljnije
Da bi se sezonsko voće sačuvalo tokom cele godine, domaćice su od davnina spremale razne vrste džemova, marmalade i pekmeza. Tako je pripremanje slatke zimnice u kućnim uslovima postalo tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno. ... detaljnije
Sladoled je definitivno jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica na svetu, i to ne samo mališanima! Idealan je osvežavajući desert, pa se najčešće priprema i konzumira tokom leta. Nekada su na kraljevskim dvorovima mešali led i mleko i dobijali desert koji se smatra ... detaljnije
Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga. Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči ... detaljnije
Želatin se uglavnom dobija od svinjske kože, a ponekad i od goveđe. Najviše se koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje. Može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima. ... detaljnije
Šlag krem je danas tradicionalni saveznik domaćicama u pravljenju mnogih neodoljivih poslastica. Postao je popularan u 16. veku, pre svega u Italiji i Francuskoj, ali se tada za šlag krem koristio izraz ... detaljnije
Kakao je danas nezaobilazni sastojak najukusnijih i najlepših poslastica. Dobija se sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Kakao je i osnovni sastojak od koga se pravi čokolada. ... detaljnije
U ranom srednjem veku, ovakve poslastice su se punile u specijalne kalupe, da bi pravi procvat doživeli tokom renesanse u kraljevskim kuhinjama, kada su se oblici pretvorili u prava mala umetnička dela ... detaljnije
Sigurno će vas iznenaditi činjenica da ova mnogima omiljena poslastica potiče još iz davnih vremena. Naime, prva presa za oblande napravljena je još u staroj Grčkoj, dok u Evropi njihova masovna potrošnja datira još iz 13. veka ... detaljnije
Soda bikarbona je jedan od najboljih saveznika svake domaćice. Njena najpoznatija upotreba je za pripremu peciva i poslastica. Međutim, soda bikarbona je pravo multipraktik čudo za vaše domaćinstvo ... detaljnije