C Slatka tradicija

Sastojci
10 belanaca
10 kašika šećera
2 žumanca
100 g mlevenih pečenih lešnika
4 kašike brašna
1/2 C praška za pecivo
Za fil I:
8 žumanaca
200 g šećera
2 C pudinga ukusa karamela
5 dl mleka
100 g C mleka u prahu
250 g putera/margarina
100 g C kokosa
Za fil II i dekoraciju:
150 g C šlaga u prahu
2 dl kisele (mineralne) vode
100 g C kokosa

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Puding karamel Zamena za mleko u prahu Kokosovo brašno Šlag univerzalni

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dragana

Rafaelo torta

Kokos lagana prefina torta.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 24
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Kore:
Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, pa dodajte postepeno 5 kašika šećera i miksajte dok se ne rastvori.

Dodajte potom žumance i smanjenom brzinom miksera sjediniti.

Špatulom lagano umešati mlevene lešnike i brašno pomešano sa C praškom za pecivo.

Pripremljenu smesu rasporedite u odgovarajući kalup, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 20 min.

Napomena:
Ovog puta sam zbog planirane dekoracije želela da torta bude baš visoka, te sam od ove mase pekla dve kore u kalupi prečnika 18 cm. Za neku tortu standardne visine ili nižu preporučila bih da koristite kalup fi 22-24 cm i da od 1o belanaca pečete tri kore, a za pravougaonu tortu dimenzija 22 x 32 cm udvostručite sve navedene mere (4 kore od po 5 belanaca). Nadam se da vas nisam zbunila.

Postupak ponovite na isti način i ispecite koru/e od preostalog materijala.

Fil I:
Umutite žumanca sa 100 g šećera, te ih skuvajte il u sudu nad parom il u mikrotalasnoj, a zatim ih ostavite da se ohlade.

U šerpicu šireg dna sipajte ostatak šećera, zagrevajte na tihoj vatri i rastopite u karamel.

Savet:
Mešajte tek kad se skoro sav šećer rastopio, a do tad samo protresajte šerpu kako bi se postupak sproveo ravnomerno

Na karamel sipajte 4 dl mleka, odmaknite se malo od šerpe jer reakcija zna da bude burna, pa mešajte povremeno dok se karamel ne rastvori.

Napomena:
U izvornoj verziji se zatim ovaj karamel kuva na tihoj vatri dok ne ispari voda u meri da se zgusne kao sos. To sam bila isprobala, al mi se učinilo da će fila biti malo, pa sam osmislila drugi metod koji sam i primenila i čiji opis sledi.

Prašak za C puding rastvorite u 1 dl mleka, umešajte u vrelo karamel mleko, pa kuvajte dok ponovo ne proključa.

Sklonite sud sa vatre, pa ga ohladite il čestim mešanjem il upotrebom folije, a više o samom postupku pripreme filova s mlekom

Ulupajte omekšali puter ili margarin (stvar preferencija i navika) sa mlekom u prahu, pa dodajte postepeno prvo karamel krem, a potom i kuvana žumanca. Na kraju umešajte C kokos i sve lepo izmiksajte.

Fil II i postupak filovanja:
Umutite C šlag sa hladnom kiselom vodom, te umešajte C kokos. Kore premazujte prvom filom I, pa slojem fila II dok ne potrošite sve.

Napomena:
U ovom slučaju bile su 4 kore i tri sloja krema, a ako biste pekli tri kore - bilo bi dva sloja krema.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Mešajte tek kad se skoro sav šećer rastopio, a do tad samo protresajte šerpu kako bi se postupak sproveo ravnomerno.
Na karamel sipajte 4 dl mleka, odmaknite se malo od šerpe jer reakcija zna da bude burna, pa mešajte povremeno dok se karamel ne rastvori.