C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg zrelih kajsija
500 g šećera
1 kesica C konzervansa (po potrebi)

Naši proizvodi
Konzervans

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Džem od kajsija

Sezona je počela, džem od kajsija se priprema u svakoj kući!

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 2
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Kajsije očistite od koštica, ako su malo negde "udarene" odklonite taj deo. Ako su veoma zrele samo ih prepolovite.

Kajsije pospite šećerom i ostavite da preko noći odstoje na hladnom mestu (u frižideru).

Ja ih sutradan kuvam u rerni oko 2 sata, prvo na jačoj vatri dok ne provri, pa smanjim temperaturu, tako da uvek vri, povremeno kontrolišući, ali ne mešam varjačom.

15 minuta pred kraj dodam konzervans, isključim rernu.

Tegle su već spremne, čiste i ugrejane na šporetu, celofan i gumice su pri ruci (ako nemate zatvarače).

Sipam pažljivo u tegle, zatvorim i odložim u ostavu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ako kajsije nisu sasvim zrele, sameljem ih na mašinu za meso, a ostali postupak je isti.
Nekada sam ostavljala sipan džem u tegle u zagrejanu rernu na 50°C da se zapeče (stvori koricu odozgo) i ohladi u rerni, pa tek onda zatvarala i odlagala u ostavu. Možda je ovako bolje, ali nije i brže!!!