0
                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
                                                                    
                                                                    Lako se priprema
                            
30-40
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
30-40
1 kg gotovih, finih tankih kora za baklavu
1,2 kg šećera
2 kesice C vanilin sećera
600 g mlevenih oraha
300 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa
ulje za premazivanje kora
Par sati pre pripreme same baklave skuvati šerbet od 1 kg šećera,1 l vode i vanilin C šećer. 
Šerbet ukuvati i ostaviti da se dobro ohladi,dodati na kraju i par kapi limunovog soka. 
Veću tepsiju malp podmazati, stavimo koru, poprskamo sa malo ulja, pa sledeću koru isto tako, na treću pospemo mlevene orahe, seckane orahe, malo suvog grožđa i malo poprskamo kristal šećerom. 
Tako kompletano postupamo do kraja sa slaganjem baklave, potom baklavu dobro ispritiskamo rukama i sečemo po želji u kockice ili rombove. 
Odozgo na na nanesemo jednu koru koju smo pre samog početka slaganja sklonili sa strane. 
Pečemo, tačnije sušimo baklavu u predhodno zagrejanoj rerni na 170 C prvih 40 minuta, potom povećamo na 200 C, sklonimo onu koru kojom smo prekrili baklavu i nastavljamo dalje sa pečenjem još nekih 15-20 minuta dok ne dobije zlatno- žutu boju. 
Nakon toga izvadimo baklavu, sačekamo 15 minuta i lagano prelijemo sa hladnim šerbetom.
Par sati pre pripreme same baklave skuvati šerbet od 1 kg šećera,1 l vode i vanilin C šećer. 
Šerbet ukuvati i ostaviti da se dobro ohladi,dodati na kraju i par kapi limunovog soka. 
Veću tepsiju malp podmazati, stavimo koru, poprskamo sa malo ulja, pa sledeću koru isto tako, na treću pospemo mlevene orahe, seckane orahe, malo suvog grožđa i malo poprskamo kristal šećerom. 
Tako kompletano postupamo do kraja sa slaganjem baklave, potom baklavu dobro ispritiskamo rukama i sečemo po želji u kockice ili rombove. 
Odozgo na na nanesemo jednu koru koju smo pre samog početka slaganja sklonili sa strane. 
Pečemo, tačnije sušimo baklavu u predhodno zagrejanoj rerni na 170 C prvih 40 minuta, potom povećamo na 200 C, sklonimo onu koru kojom smo prekrili baklavu i nastavljamo dalje sa pečenjem još nekih 15-20 minuta dok ne dobije zlatno- žutu boju. 
Nakon toga izvadimo baklavu, sačekamo 15 minuta i lagano prelijemo sa hladnim šerbetom.
                                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.