1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Lako
20
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Lako
Broj porcija:
20
2 kg šljiva
300-400 g šećera
2 kesica vanile
2 kašika arome ruma
Bez ovog pekmeza ne sme da se sačeka zima.Lep u svakom kolaču , a i samo namazan na hleb. Šljive se prvo peku , pa zatim dokuvaju.
Odabrati zdrave i dobro zrele šljive. Oprati ih i osušiti. Cepati ih na polovine , odstraniti koštice i poređati u pleh ili tepsiju. Ako se pravi veća količina najbolje je koristiti pekač sa poklopcem i slagati šljive sloj po sloj. Po vrhu posuti šećerom i ostaviti oko sat vremena da malo otpuste sok. Količina šećera zavisi od tipa šljiva koje kuvate.
Peku se dok potpuno ne omeknu i ispuste gust sok. Tada ih izvaditi iz rerne i presuti u šerpu. Probati da li su šljive dovoljno slatke i ako treba dodati još šećera. Štapnim mikserom izmiksati što sitnije i kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok ne dostigne željenu gustinu. Pred sam kraj kuvanja dodati vanilin šećer i aromu ruma. Isključiti ringlu i ostaviti pekmez na njoj dok ne prestane da krčka.
Topao pekmez sipati u sterilisane tegle i ostaviti otvorene dok se potpuno ne ohlade.
Ohlađen pekmez zatvoriti poklopcima , umotati u vlažne kuhinjske krpe i staviti u rernu na pasterzaciju. Rernu držati sat vremena na 90 do 100 stepeni, onda isključiti i ne otvarati do sledećeg dana. Tek kada se tegle potpuno ohlade izvaditi iz rerne, prebrisati vlažnom krpom i odložiti na mesto gde čuvate zimnicu.
Ovako spremljen pekmez može da stoji više od dve godine i da se uopšte ne promeni.
Bez ovog pekmeza ne sme da se sačeka zima.Lep u svakom kolaču , a i samo namazan na hleb. Šljive se prvo peku , pa zatim dokuvaju.
Odabrati zdrave i dobro zrele šljive. Oprati ih i osušiti. Cepati ih na polovine , odstraniti koštice i poređati u pleh ili tepsiju. Ako se pravi veća količina najbolje je koristiti pekač sa poklopcem i slagati šljive sloj po sloj. Po vrhu posuti šećerom i ostaviti oko sat vremena da malo otpuste sok. Količina šećera zavisi od tipa šljiva koje kuvate.
Peku se dok potpuno ne omeknu i ispuste gust sok. Tada ih izvaditi iz rerne i presuti u šerpu. Probati da li su šljive dovoljno slatke i ako treba dodati još šećera. Štapnim mikserom izmiksati što sitnije i kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok ne dostigne željenu gustinu. Pred sam kraj kuvanja dodati vanilin šećer i aromu ruma. Isključiti ringlu i ostaviti pekmez na njoj dok ne prestane da krčka.
Topao pekmez sipati u sterilisane tegle i ostaviti otvorene dok se potpuno ne ohlade.
Ohlađen pekmez zatvoriti poklopcima , umotati u vlažne kuhinjske krpe i staviti u rernu na pasterzaciju. Rernu držati sat vremena na 90 do 100 stepeni, onda isključiti i ne otvarati do sledećeg dana. Tek kada se tegle potpuno ohlade izvaditi iz rerne, prebrisati vlažnom krpom i odložiti na mesto gde čuvate zimnicu.
Ovako spremljen pekmez može da stoji više od dve godine i da se uopšte ne promeni.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.