burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Lako

broj porcija20

Pekmez od šljiva

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Lako

Broj porcija:
20

Sastojci

Potrebno je:

2 kg šljiva

300-400 g šećera

2 kesica vanile

2 kašika arome ruma

Pekmez od šljiva

Bez ovog pekmeza ne sme da se sačeka zima.Lep u svakom kolaču , a i samo namazan na hleb. Šljive se prvo peku , pa zatim dokuvaju.

Koraci pripreme

Korak 1

Odabrati zdrave i dobro zrele šljive. Oprati ih i osušiti. Cepati ih na polovine , odstraniti koštice i poređati u pleh ili tepsiju. Ako se pravi veća količina najbolje je koristiti pekač sa poklopcem i slagati šljive sloj po sloj. Po vrhu posuti šećerom i ostaviti oko sat vremena da malo otpuste sok. Količina šećera zavisi od tipa šljiva koje kuvate.

Korak 2

Peku se dok potpuno ne omeknu i ispuste gust sok. Tada ih izvaditi iz rerne i presuti u šerpu. Probati da li su šljive dovoljno slatke i ako treba dodati još šećera. Štapnim mikserom izmiksati što sitnije i kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok ne dostigne željenu gustinu. Pred sam kraj kuvanja dodati vanilin šećer i aromu ruma. Isključiti ringlu i ostaviti pekmez na njoj dok ne prestane da krčka.
Topao pekmez sipati u sterilisane tegle i ostaviti otvorene dok se potpuno ne ohlade.

Korak 3

Ohlađen pekmez zatvoriti poklopcima , umotati u vlažne kuhinjske krpe i staviti u rernu na pasterzaciju. Rernu držati sat vremena na 90 do 100 stepeni, onda isključiti i ne otvarati do sledećeg dana. Tek kada se tegle potpuno ohlade izvaditi iz rerne, prebrisati vlažnom krpom i odložiti na mesto gde čuvate zimnicu.

Ovako spremljen pekmez može da stoji više od dve godine i da se uopšte ne promeni.

Pekmez od šljiva

Bez ovog pekmeza ne sme da se sačeka zima.Lep u svakom kolaču , a i samo namazan na hleb. Šljive se prvo peku , pa zatim dokuvaju.

Koraci pripreme

Korak 1

Odabrati zdrave i dobro zrele šljive. Oprati ih i osušiti. Cepati ih na polovine , odstraniti koštice i poređati u pleh ili tepsiju. Ako se pravi veća količina najbolje je koristiti pekač sa poklopcem i slagati šljive sloj po sloj. Po vrhu posuti šećerom i ostaviti oko sat vremena da malo otpuste sok. Količina šećera zavisi od tipa šljiva koje kuvate.

Korak 2

Peku se dok potpuno ne omeknu i ispuste gust sok. Tada ih izvaditi iz rerne i presuti u šerpu. Probati da li su šljive dovoljno slatke i ako treba dodati još šećera. Štapnim mikserom izmiksati što sitnije i kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok ne dostigne željenu gustinu. Pred sam kraj kuvanja dodati vanilin šećer i aromu ruma. Isključiti ringlu i ostaviti pekmez na njoj dok ne prestane da krčka.
Topao pekmez sipati u sterilisane tegle i ostaviti otvorene dok se potpuno ne ohlade.

Korak 3

Ohlađen pekmez zatvoriti poklopcima , umotati u vlažne kuhinjske krpe i staviti u rernu na pasterzaciju. Rernu držati sat vremena na 90 do 100 stepeni, onda isključiti i ne otvarati do sledećeg dana. Tek kada se tegle potpuno ohlade izvaditi iz rerne, prebrisati vlažnom krpom i odložiti na mesto gde čuvate zimnicu.

Ovako spremljen pekmez može da stoji više od dve godine i da se uopšte ne promeni.

Autor

Sdjv
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Poslastice sa kokosom"

Pošalji recept