0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
7
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
7
Odlican dimaci dzem od kajsija za sve koji vole poslastice od kajsija
Kajsije dobro operane,ociscene od kostica i presečene na pola poređati u šerpu adekvatne veličine za spremanje zimice.
Šerpu staviti na ringlu, poklopiti i kuvati kajsije tako poklopljene oko 20 minuta na većoj temperaturi uz često mešanje da ne zagore. Nikakva tečnost se ne dodaje jer kajsije odmah puste sok.
zatim skinuti poklopac sa šerpe i kuvati još 1h uz mešanje da ne zagori. Dodati šećer i uz mešanje i kuvati još oko 20 minuta. Nakon tih 20 minuta, sipati džem u čiste vruće tegle koje smo prethodno u rerni zagrejane na 80 °C. Vaditi jednu po jednu teglu iz rerne, da se ne bi ohladile. Džem mora da se sipa u vruće tegle. Tegle napuniti džemom do vrha, sačekati malo da se džem slegne, pa dodati još ako ima mesta. Poenta je da tegla bude puna, tako da prilikom stavljanja poklopca ne ostane vazduha u tegli. Tegle pažljivo zatvoriti (dobro stegnuti poklopce) pa ih okrenuti sa poklopcem na dole. Ako je voće zdravo, cisto i bez pegica i tegle čiste i dobro zatvorene, konzervans ne treba, Džem neće iscureti, a neće se ni pokvariti.
Odlican dimaci dzem od kajsija za sve koji vole poslastice od kajsija
Kajsije dobro operane,ociscene od kostica i presečene na pola poređati u šerpu adekvatne veličine za spremanje zimice.
Šerpu staviti na ringlu, poklopiti i kuvati kajsije tako poklopljene oko 20 minuta na većoj temperaturi uz često mešanje da ne zagore. Nikakva tečnost se ne dodaje jer kajsije odmah puste sok.
zatim skinuti poklopac sa šerpe i kuvati još 1h uz mešanje da ne zagori. Dodati šećer i uz mešanje i kuvati još oko 20 minuta. Nakon tih 20 minuta, sipati džem u čiste vruće tegle koje smo prethodno u rerni zagrejane na 80 °C. Vaditi jednu po jednu teglu iz rerne, da se ne bi ohladile. Džem mora da se sipa u vruće tegle. Tegle napuniti džemom do vrha, sačekati malo da se džem slegne, pa dodati još ako ima mesta. Poenta je da tegla bude puna, tako da prilikom stavljanja poklopca ne ostane vazduha u tegli. Tegle pažljivo zatvoriti (dobro stegnuti poklopce) pa ih okrenuti sa poklopcem na dole. Ako je voće zdravo, cisto i bez pegica i tegle čiste i dobro zatvorene, konzervans ne treba, Džem neće iscureti, a neće se ni pokvariti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.