burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija20

Štrudla sa makom i orasima

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
20

Sastojci

Za testo:

900 g brašna

100 g šećera

500 ml mleka

malo soli

1 svež kvasac (mala kocka, 42 g)

100 g masti

1 jaje + 2 žumaceta

Za fil 1:

300 g mlevenog maka

150 ml mleka

150 g šećera

1/2 limuna

1 C vanilin šećer

Za fil 2:

300 g mlevenih oraha

50 g suvog grožđa

150 ml mleka

150 g šećera

1/2 limuna

1 C vanilin šećer

Štrudla sa makom i orasima

Koraci pripreme

Kvasac sjediniti sa malo mlakog mleka i 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna, pa ostaviti da nadođe.

U posudu za mešanje sipati polovinu brašna, pa dodati jaje, žumanca, mast, preostali šećer i toplo mleko (kako bi se mast rastopila brže), nadošao kvasac, prstohvat soli i dobro izmešati.

Zatim postepeno dodavati preostalo brašno, mešajte sve dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Potom ga premesiti, podeliti na 4 jufke (da bi listovi bili manji i ne bi pucali) i ostaviti da odstoji 30 min.

Dok testo miruje pripremiti fil. Sjediniti mleveni mak ,mleko, šećer, C vanilin šećer, sok i rendanu koru limuna pa kratko prokuvati. Isto uraditi i sa filom od oraha.

Odstojalo testo istanjiti oklagijom, a zatim premazati polovinom fila od maka i urolovati. Uraditi isto sa drugom polovinom fila, a zatim i preostale 2 jufke rastanjiti i utrošiti fil od oraha.

Veliki pleh od relne obložiti pek papirom i položiti oblikovane štrudle.

Premazati ih umućenim belancetom i ostaviti da miruju 30 min.

Na kraju ih peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene, oko 40 min.

Naši proizvodi

Štrudla sa makom i orasima

Koraci pripreme

Kvasac sjediniti sa malo mlakog mleka i 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna, pa ostaviti da nadođe.

U posudu za mešanje sipati polovinu brašna, pa dodati jaje, žumanca, mast, preostali šećer i toplo mleko (kako bi se mast rastopila brže), nadošao kvasac, prstohvat soli i dobro izmešati.

Zatim postepeno dodavati preostalo brašno, mešajte sve dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Potom ga premesiti, podeliti na 4 jufke (da bi listovi bili manji i ne bi pucali) i ostaviti da odstoji 30 min.

Dok testo miruje pripremiti fil. Sjediniti mleveni mak ,mleko, šećer, C vanilin šećer, sok i rendanu koru limuna pa kratko prokuvati. Isto uraditi i sa filom od oraha.

Odstojalo testo istanjiti oklagijom, a zatim premazati polovinom fila od maka i urolovati. Uraditi isto sa drugom polovinom fila, a zatim i preostale 2 jufke rastanjiti i utrošiti fil od oraha.

Veliki pleh od relne obložiti pek papirom i položiti oblikovane štrudle.

Premazati ih umućenim belancetom i ostaviti da miruju 30 min.

Na kraju ih peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene, oko 40 min.

Autor

Marijana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept