0
 
                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
                                                                    
                                                                    Zahteva određeno umeće
                            
60
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
60
300 ml mleka
7 kašika šećera
1 kašika soli
1 kesica C suvog kvasca
3 jajeta
3-4 kašike domaće masti
1 kašika sirćeta
oko 1,5 kg brašna (pola tip 500, pola tip 400 oštro)
1 margarin
200 ml mleka
400 g maka
200 g šećera
2 C vanilin šećera
300 g oraha
150 g šećera
3 kesice C vanilin šećera
300 g višanja
200 g šećera
50 g C griza
2 C vanilin šećera
Testo se zamesi pola mleko, pola voda (bude barem 600 ml), više i ne merim, stavi se 7 kašika šećera i 1 kašika soli. 
Kada kvasac nadođe, sipa se u brašno (sada je bilo pola tip 500, pola tip 400), doda se 1 celo jaje i 1 žimance i 3-4 kašike domaće masti ali lepo pune i zamesi se da bude mekano. 
Staviti 1 kašiku sirćeta. Potrebno je vise od 1 kg brašna (oko 1,5 kg). 
Kada nadođe jednom ga premesiti, ostaviti još malo da odstoji, potom ga opet premesiti i podeliti na jufke. 
Tako ostaviti da ostoji još malo i onda ga razvlačiti. Dalje je klasika, filujete po želji. 
Fil I: 
Mak preliti sa mlekom, dodati šećer i prokuvati na tihoj vatri. Kada mleko ispari ostaviti da se ohladi. 
Preostalo belance se umuti i doda u skuvan mak, doda se još par kašika džema i onda neće kore da se odvajaju od fila.
 
Fil II: 
Pomešati orahe, šećer i C vanilin šećer. Filovati rasklagijanu jufku. 
Fil III: 
Staviti višnje sa šećerom i C vanilin šećerom da se prokuvaju desetak minuta (nije potrebna tečnost, višnje će pustiti svoj sok). 
Kada se filuje na rasklagijanu jufku doda se 50 g C griza da bi pokupio višak tečnosti.
Nafilovane štrudle staviti u pleh namazan margarinom, tu stoji još malo (što duže to bolje jer je to kiselo testo i bolje je što duže stoji). 
U plehu štrudle namazati tako što se umuti celo jaje i doda malo vode, četkicom namazati ceo list i po njemu narendati margarin. 
Na tih 5 listova ode 2/3 margarina.
Peče se na 200 stepeni 20 do 30 minuta u zavisnosti jačine Vašeg šporeta.
Po želji možete gotovu štrudlu posuti C prah šećerom.
Testo se zamesi pola mleko, pola voda (bude barem 600 ml), više i ne merim, stavi se 7 kašika šećera i 1 kašika soli. 
Kada kvasac nadođe, sipa se u brašno (sada je bilo pola tip 500, pola tip 400), doda se 1 celo jaje i 1 žimance i 3-4 kašike domaće masti ali lepo pune i zamesi se da bude mekano. 
Staviti 1 kašiku sirćeta. Potrebno je vise od 1 kg brašna (oko 1,5 kg). 
Kada nadođe jednom ga premesiti, ostaviti još malo da odstoji, potom ga opet premesiti i podeliti na jufke. 
Tako ostaviti da ostoji još malo i onda ga razvlačiti. Dalje je klasika, filujete po želji. 
Fil I: 
Mak preliti sa mlekom, dodati šećer i prokuvati na tihoj vatri. Kada mleko ispari ostaviti da se ohladi. 
Preostalo belance se umuti i doda u skuvan mak, doda se još par kašika džema i onda neće kore da se odvajaju od fila.
 
Fil II: 
Pomešati orahe, šećer i C vanilin šećer. Filovati rasklagijanu jufku. 
Fil III: 
Staviti višnje sa šećerom i C vanilin šećerom da se prokuvaju desetak minuta (nije potrebna tečnost, višnje će pustiti svoj sok). 
Kada se filuje na rasklagijanu jufku doda se 50 g C griza da bi pokupio višak tečnosti.
Nafilovane štrudle staviti u pleh namazan margarinom, tu stoji još malo (što duže to bolje jer je to kiselo testo i bolje je što duže stoji). 
U plehu štrudle namazati tako što se umuti celo jaje i doda malo vode, četkicom namazati ceo list i po njemu narendati margarin. 
Na tih 5 listova ode 2/3 margarina.
Peče se na 200 stepeni 20 do 30 minuta u zavisnosti jačine Vašeg šporeta.
Po želji možete gotovu štrudlu posuti C prah šećerom.
 
                                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.