burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripremedo 30 min

tezina pripreme Lako

broj porcija20

Baklava kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
do 30 min

Težina pripreme:
Lako

Broj porcija:
20

Sastojci

Testo

400 g C Pšenični griz

100 g brašna

1/2 kesica C Prašak za pecivo

100 g margarina

50 ml ulja

110 ml vode

1 kašičica šećera (dobro puna)

1 prstohvat soli

1 komad limun - narendana limunova korica

Fil

200 g mlevenih oraha

2 kašika šećera

1 kašičica cimeta

5-6 kašika vode

Preliv

150 g meda

150 ml vode

1 komad limun - sok

1 kesica C Vanilin šećer

Baklava kolač

Fini poluprhki kolač po ukusu kao baklava.

Koraci pripreme

Priprema testa

Pomešati griz, brašno, narendanu limunovu koricu, prašak za pecivo, šećer i so. Otopiti margarin i dodati ulje i sve postepeno sipati u brašno. Mesiti teasto rukama dok ne upije svu masnoću. Dodati mlaku vodu i opet sve dobro izmesiti. Testo treba da bude mekano. Umešeno testo ostaviti da odmori 20 minuta.

Priprema fila

Pomešati mevene orahe, šećer i cimet i postepeno dodavati vodu i mešati da se smesa poveže. Orasi treba da upiju tečnost, ali ne treba da budu previše meki.

Ređanje

Testo podeliti na dva jednaka dela. Od jednog dela testa razviti koru za pleh veličine oko 20x30 cm (ili sličan). Preko kore naneti fil. Razviti drugi deo testa između dva pek papira na veličinu pleha i prekriti fil. Blago utisnuti koru da se spoji sa filom, a viškove testa sa strane ukloniti.
Pre pečenja kolač iseći na kvadrate, rombove ili štanglice (kao što se inače seče baklava) i išarati odozgo viljuškom da lepše izgleda.

Pećenje

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Vaditi iz rerne čim blago porumeni, ne sme da potamni.

Preliv

Vruć kolač (čim ga izvadite iz rerne) preliti toplim sirupom. Sirup se sprema od mešavine meda, vode, limuna i vanile, koja se zagreva da bude toplo, ali ne sme da provri. Kolač ostaviti da odstoji bar 3-4 sata da upije sirup.

Naši proizvodi

Baklava kolač

Fini poluprhki kolač po ukusu kao baklava.

Koraci pripreme

Priprema testa

Pomešati griz, brašno, narendanu limunovu koricu, prašak za pecivo, šećer i so. Otopiti margarin i dodati ulje i sve postepeno sipati u brašno. Mesiti teasto rukama dok ne upije svu masnoću. Dodati mlaku vodu i opet sve dobro izmesiti. Testo treba da bude mekano. Umešeno testo ostaviti da odmori 20 minuta.

Priprema fila

Pomešati mevene orahe, šećer i cimet i postepeno dodavati vodu i mešati da se smesa poveže. Orasi treba da upiju tečnost, ali ne treba da budu previše meki.

Ređanje

Testo podeliti na dva jednaka dela. Od jednog dela testa razviti koru za pleh veličine oko 20x30 cm (ili sličan). Preko kore naneti fil. Razviti drugi deo testa između dva pek papira na veličinu pleha i prekriti fil. Blago utisnuti koru da se spoji sa filom, a viškove testa sa strane ukloniti.
Pre pečenja kolač iseći na kvadrate, rombove ili štanglice (kao što se inače seče baklava) i išarati odozgo viljuškom da lepše izgleda.

Pećenje

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Vaditi iz rerne čim blago porumeni, ne sme da potamni.

Preliv

Vruć kolač (čim ga izvadite iz rerne) preliti toplim sirupom. Sirup se sprema od mešavine meda, vode, limuna i vanile, koja se zagreva da bude toplo, ali ne sme da provri. Kolač ostaviti da odstoji bar 3-4 sata da upije sirup.

Autor

Sladjana1967kg
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavske torte i sitni kolači"

Pošalji recept