C Slatka tradicija

Sastojci
1 kilogram očišćene lubenice od kore i semenki
1,3 kg šećera
1 kesica limuntusa
1 limun

Naši proizvodi
Limuntus

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Gvozdena

Slatko od zimskih lubenica u šerbetu

Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Lubenicu presecite na pola po dužini, secite je na kriške, oljuštite, očistite od semena i secite približno iste kockice ili oblike po vašoj želji, svaku kockicu probodite iglom kako bi bolje upile sok.

Tako pripremljene kockice prelijte vodom i stavite na vatru da se kuvaju. Kada voda počne da vri, sklonite sa vatre, prosipajte vodu i nalijte drugom, mlakom vodom.

Postupak ponovite 9 puta. Kockice stavite u rešetkastu posudu da se ocede. Za to vreme u šerpu u kojoj kuvate slatko sipajte 200 grama šećera, stavite na tihu vatru i karamelizujte šećer. Pazite da ne pregori, karamelizovan šećer prelijte sa 2 dl vode i skuvajte šerbet.

Dodajte preostali šećer i još 2 dl vode, ušpinujte malo redje nego za obično slatko. U dobijeni sirup sipajte ocedjene kocke lubenice.

Na pola kuvanja dodajte 1 kesicu limuntusa, otopljenog u šoljici vode. Nastavite sa kuvanjem, pred kraj kuvanja, kada se kapi sirupa odvajaju sa kašičice, dodajte jedan limun isečen na kolutove.

Pokupite penu, ima je vrlo malo, sipajte odmah u tegle koje ste prethodno oprali i zagrejali, dobro ih zatvorite metalnim poklopcima, ostavite tegle u kartonsku kutiju da se ohlade a hladne odložite u špajz.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata