burger c logo
search
bell

Moja knjižica recepata

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Slatko od trešanja

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Sastojci

1 kg trešanja (očišćenih)

1,2 kg šećera

1 kesica C vanilin šećera

1 limun

Slatko od trešanja

Opis recepta

Trešnje oprati, očistiti koštice, izmeriti. Staviti ih u veću dublju šerpu i posuti šećerom (red trešanja red šećera). Ostaviti desetak sati da odstoji, da trešnje puste sok.

Staviti na ringlu, kad provri, kuvati na umerenoj temperaturi. Skidati penu. Ne mešati, samo malo protresti šerpu.

Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.

Limun iseći na kolutove, oljuštiti ga i dodati pred kraj kuvanja. Tada dodati i C vanilin šećer.

Kad je kuvano (treba oko 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta.

Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.

Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se dobro ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Slatko od trešanja

Opis recepta

Trešnje oprati, očistiti koštice, izmeriti. Staviti ih u veću dublju šerpu i posuti šećerom (red trešanja red šećera). Ostaviti desetak sati da odstoji, da trešnje puste sok.

Staviti na ringlu, kad provri, kuvati na umerenoj temperaturi. Skidati penu. Ne mešati, samo malo protresti šerpu.

Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.

Limun iseći na kolutove, oljuštiti ga i dodati pred kraj kuvanja. Tada dodati i C vanilin šećer.

Kad je kuvano (treba oko 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom platnenom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta.

Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti penu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.

Čiste i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se dobro ohlade. Sipati slatko i dobro zatvoriti.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvujte u konkursu
"Uskršnje torte i
kolači"

Pošaljite recept