C Slatka tradicija

Sastojci
800 g smokava
1 kg kristal šećera
1 C vanilin šećer
2 limuna
3-4 lista rozetle

Naši proizvodi
Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Snežana

Slatko od smokava

Smokve su egzotično voće koje uspeva i na našim prostorima.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 2 tegle
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

800 g smokava oljuštiti i staviti u činiju sa hladnom vodom.

U međuvremenu staviti šećer da provri sa vodom, 1 čaša. Kada se šećer otopi staviti smokve i kuvati oko 10 minuta.

U međuvremenu iseći limun na kolutove i i staviti u šerpu polovinu. Kuvati na jakoj vatri i povremeno skidati penu i ponovo vratiti u šerpu.

Nakon 15 minuta dodati preostali limun i kuvati do određene gustine. Voditi računa da slatko bude dobro ukuvano.

Pred kraj dodati C vanilin šećer i rozetlu. Skinuti sa vatre i openiti.

Nakon toga pokriti vlažnom krpom i da prenoći. Krpu povremeno vlažiti. Sutradan sipati u tegle.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Moj savet je da se slatko kuva sa napomenutom količinom.
Ako imate više smokava ponoviti.
Ako se kuva veća količina dobija se džem.