Početna > Recepti > Recepti za zimnicu > Slatko od plavog patlidžana i šljiva
Sastojci
1,2 kg šljiva
800 g plavog patlidžana
2 kg šećera
malo orahovače ili ruma
3-4 kesice C vanilin šećera
1 kesica C limuntusa
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Suzana
Vreme pripreme: > 60 minuta.
Broj porcija: 3-4 tegle
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
Odabrati čvrste šljive, iseći ih kao ružice na polovine, ne ljuštiti ih, staviti u krečnu vodu da odstoje 1 sat.
Plavi patlidžan, posebna vrsta, ima ga na pijaci, skinuti peteljku i iseći na kolutove pa staviti u krečnu vodu 1 sat.
Oprati dobro i dodati ušpinovan šećer. Ušpinovani šećer napravite ređi jer se brzo zgusne.
Na pola kuvanja dodati pola rakijske čašice orahovače ili ruma i 3-4 kesice C vanilin šećera.
Protresti povremeno i na tacnu vaditi sok da procenite gustinu i pre sklanjanja sa ringle posuti 1 C limuntus.
Pokupiti penu ako je ima i pokriti sa mokrom krpom i ostaviti da se hladi do sutradan.
Staviti u tegle i uživati u izazovu.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Obratiti pažnju da ne bude gusto jer plavi patlidžan upija dosta tečnosti. Vreme kuvanja je relativno, zavisi i od veličine šerpe u kojoj kuvate, bolje da je malo veća da sve bude u špinu. Krečnu vodu pripremiti na sledeći način: 3 kašike kreča rastopiti u 1 l vode. Kada je slatko bilo skuvano niko od mojih prijatelja nije znao od čega je, šljiva i šta drugo...
Patlidžan treba da bude tanak i dugačak kao krastavac i što mlađi jer tada nema semenke.