C Slatka tradicija

Sastojci
1,2 kg šljiva
800 g plavog patlidžana
2 kg šećera
malo orahovače ili ruma
3-4 kesice C vanilin šećera
1 kesica C limuntusa

Naši proizvodi
Vanilin šećer Limuntus

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Suzana

Slatko od plavog patlidžana i šljiva

Preukusno i neobično slatko, interesantna kombinacija šljive i plavog patlidžana. I za oko i za dušu, i ukus i vizuelni doživljaj.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 3-4 tegle
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:
Odabrati čvrste šljive, iseći ih kao ružice na polovine, ne ljuštiti ih, staviti u krečnu vodu da odstoje 1 sat.

Plavi patlidžan, posebna vrsta, ima ga na pijaci, skinuti peteljku i iseći na kolutove pa staviti u krečnu vodu 1 sat.

Oprati dobro i dodati ušpinovan šećer. Ušpinovani šećer napravite ređi jer se brzo zgusne.

Na pola kuvanja dodati pola rakijske čašice orahovače ili ruma i 3-4 kesice C vanilin šećera.

Protresti povremeno i na tacnu vaditi sok da procenite gustinu i pre sklanjanja sa ringle posuti 1 C limuntus.

Pokupiti penu ako je ima i pokriti sa mokrom krpom i ostaviti da se hladi do sutradan.

Staviti u tegle i uživati u izazovu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Obratiti pažnju da ne bude gusto jer plavi patlidžan upija dosta tečnosti. Vreme kuvanja je relativno, zavisi i od veličine šerpe u kojoj kuvate, bolje da je malo veća da sve bude u špinu. Krečnu vodu pripremiti na sledeći način: 3 kašike kreča rastopiti u 1 l vode. Kada je slatko bilo skuvano niko od mojih prijatelja nije znao od čega je, šljiva i šta drugo...
Patlidžan treba da bude tanak i dugačak kao krastavac i što mlađi jer tada nema semenke.