C Slatka tradicija

Sastojci
1,5 kg kajsija (pola kg otpadne u ljuštenju i košticama)
1 kg šećera
1 kesica C limuntusa
1 limun

Naši proizvodi
Limuntus

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Slađini recepti

Slatko od kajsija

Domaće slatko od kajsija pripremljeno sa C limuntusom je deo slatke tradicije u svakom domaćinstvu.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 1,5 tegla od 1 kg
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:
Kajsije ljuštiti i svaku oljuštenu stavljati u krečnu vodu.

Kad i poslednju kajsiju oljuštimo treba da odstoje 30 min u krečnoj vodi.

Zatim kajsije isprati sa vodom pa svaku kajsiju iseći na pola, vaditi košticu i spuštati u vodu gde je razmućen C limuntus.(2 l vode 1 C limuntus)

U ovoj vodi kajsije treba da odstoje još 30 min.

Ušpinovati šećer sa 2 dl vode, pa kada se šećer istopio staviti proceđene kajsije i kuvati oko 30 min.

Pred kraj dodati limun isečen na kolutove.

Pokupiti penu pa šerpu povezati sa mokrom krpom i tek sutradan sipati u tegle.

Krečna voda:
U malo kreča (šaka ugašenog kreča ili u prahu) sipati vodu oko 2 l i razmutiti dobro pa ostaviti 10 min dok se voda izbistri, a kreč padne na dno.

Lagano u drugom sudu sipati vodu iz kreča, procediti ali vodeći računa da ne krene i kreč.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata