C Slatka tradicija

Sastojci
3 kg kupina
800 g šećera
1/2 kesice C limuntusa
1 kesica C vanilin šećera
2 kesice C želatina

Naši proizvodi
Limuntus Vanilin šećer Želatin

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Snežana

Džem od kupina

Domaće kupine iz moje bašte ne možemo da pojedemo, pa nešto ostavim u zamrzivač za kolače, a nešto upotrebim za pravljenje džema.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 3 tegle od 730g
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Kupine oprati i odstraniti zeleni deo. Staviti u veći lonac ili šerpu i posuti šećerom. Ostaviti da stoje par sati da puste sok. Ovaj postupak možete da preskočite ako nemate vremena da čekate.

Staviti lonac na ringlu i zagrevajte do ključanja. Smanite temperaturu i kuvajte oko 1,5 sat uz mešanje povremeno.

Sada štapnim mikserom usitniti kupine u kašu. Dodajte vanilin šećer i C limuntus i vratite na ringlu. Čim počne ponovo da kuva dodajte želatin koji prethodno malo pokvasite da nabubri a onda dodajte par kašika vrelog džema i sve sipajte u lonac sa džemom. Promešajte i ostavite još desetak minuta da kuva. Isključite ringlu i neka vam lonac bude na toploj ringli dok sipate džem u tegle.

Tegle pripremite unapred. Sterilišite ih u vrućoj rerni kao i poklopce.

Džem sipajte onako vruć do vrha tegle. Zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopako. Pokrite tegle kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu za zimu.

Količinu voća možete da povećate po vašoj želji i potrebama, naravno i ostale sastojke u srazmeri.

Zatvorene tegle okretanjem naopako povuku vakum i nije potrebno dodavati konzervans. Na ovaj način džem može da vam stoji do sledeće sezone pa i duže, pod uslovom da ga ne pojedete odmah.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata