C Slatka tradicija

Sastojci
5 kg jagoda
2,5 kg šećera
2-3 kesice C vanilin šećera

Naši proizvodi
Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Džem od jagoda

Sezona je jagoda i za prave ljubitelje ovog voća (u svim oblicima), evo jednog recepta za džem od jagoda.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 4-5 tegli
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Jagode lepo oprati, očistiti, iseći na sitnije komade (polovine ili četvrtine), staviti ih u veću šerpu i posuti šećerom (najbolje naizmenično stavljati red jagoda, red šećera).

Ostaviti da odstoji par sati. Kada jagode odstoje i puste sok, a šećer se istopi, malo ih izgnječiti, dodati par kesica C vanilin šećera i staviti na ringlu uključenu na najjače.

Kada provri, smanjiti jačinu ringle i povremeno skidati penu koja će se stvarati na površini.

Džem kuvati dok se ne zgusne. (Dok je vreo teško je proceniti gustinu, pa je najbolje da sipate malo džema u tacnu i ohladite).

Vruć džem sipati u tegle, prethodno lepo oprane, osušene i zagrejane (15-tak minuta) u rerni uključenoj na oko 100 stepeni.

Ostaviti da se ohlade, pa ih smestiti na hladnije i mračno mesto.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ovo je mera po kojoj ja kuvam džem, jer tegla ili dve ne zadvoljavaju potrebe moje porodice. Vi, naravno, možete kuvati i manju količinu, ali je bitno da na svaki kilogram jagoda ide oko pola kilograma šećera.