C Slatka tradicija

Sastojci
Za kore:
4 žumanca
4 belanca
250 g šećera
10 kašika hladne vode
100 g mlevenih oraha
200 g brašna
1 kesica C Vanilin šećer
1 kesica C Prašak za pecivo
Za fil:
6 kašika brašna
3 kašike C Čvrstina
6 kašika šećera
5 dl mleka
250 g margarina
3 žumanca
200 g mlevenih oraha
po ukusu muskatni orah
3 kesice C Vanilin šećera

Naši proizvodi
Vanilin šećer Prašak za pecivo Čvrstin

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač food blog Sneško domaćica

Žito torta

Pripremite ukusnu tortu sa orasima!

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 16-20 parčića
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Prvo napraviti fil tako što rastvorite brašno, gustin, šećer i vanilin sa mlekom. Staviti na vatru da se skuva fil, sve vreme mešajući žicom da ne zagori.

U vreo fil dodati margarin i mikserom umutiti da se otopi i poveže. Ubaciti i žumanca i umutiti.

Na kraju umešati orahe i muskatni orah i ostaviti da se hladi.

Za koru umutite belanca sa malo soli i ostaviti sa strane.

Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilom i dodavati postepeno hladnu vodu svo vreme muteći mikserom. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i orahe.

Na kraju umešati belanca pažljivo, ručno, da masa ne bi splasnula.

U okrugli kalup staviti papir za pečenje i izliti testo. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pečenu koru ostaviti da se ohladi i preseći je na dva mesta da bi dobili 3 kore.

Svaku koru pospite mlekom i namažite delom fila. Ponovite postupak i sa ostale 2 kore.

Tortu preko posuti orasima i ukrasiti.

Komentari potrošača:

08.10.2021
Dobra stara torta

07.10.2021
Hvala za recept. Najbolji ste

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ostaviti da odstoji preko noći kako bi se torta ohladila, a ukusi povezali.