C Slatka tradicija

Sastojci
Kora:
5 jaja
8 kašika kristal šećera
200 ml mleka
1 kašičica C praška za pecivo
4 kašike ulja
2 kašike ruma
5 kašika mlevenih oraha
1 kašičica cimeta
2 kašike C kakaoa
10 kašika brašna
4 belanaca
Fil:
5 jaja
200 g šećera kristala
1 kesica C vanilin šećera
300 ml mleka
5 kašika brašna
200 g margarina
150 g malina
100 g čokolade
Ukrašavanje torte-šam:
16 kašika šećera kristala
6-7 kašika obične vode

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Kakao prah Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dragica

Voćna torta sa malinama

Jednostavna torta, voćna i osvežavajuća.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 15
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Umutiti jaja viljuškom i dodati brašno, pa izjednačiti u glatku masu, bez grudvica. Nalivati po malo mleka mešajući da se razredi masa. Ostatak mleka, šećer i C vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri.

Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajuci, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje da se fil zgusne, a i brašno skuva.

U vruć fil dodati margarin i mešati da se rastopi i pretvori u kompaktnu masu. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.

Umutiti žumanca i C šećer u glatku masu, pa dodati izmešano prosejano brašno, mlevene orahe, C prašak za pecivo, C cimet i C kakao. Dodati rum, ulje i mleko i mutiti da se sve izjednači. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati umućenoj masi, lagano mešajući.

Sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju (35 x 20 cm) i peći 15-20 minuta na 180`C. Probati čačkalicom da li je kora pečena.

Kada se kora malo prohladi, oštrim dugim nožem je horizontalno preseći na dva mesta po debljini, tako da se dobiju tri kore.

Prvu koru premazati trećinom ohlađenog fila, preko fila rasporediti polovinu malina i narendati čokoladu. Isto ponoviti i sa drugom korom, pa staviti treću koru.

Odozgo i okolo tortu premazati filom.

Za ukrašavanje torte umutiti šam od belanaca i šećera. U šerpicu staviti šećer i vodu, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u belanca u vrlo tankom mlazu, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca mikserom i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca.

Nakon utrošenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgusnjava i hladi.

Pripremljenim šamom premazati tortu, ukrasiti špricem za tulumbe i narendati malo čokolade.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Tortu ostaviti da odstoji jedan dan, da se svi začini i sastojci spoje u divan ukus.