burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripremeLako se priprema

broj porcija15

Voćna torta sa malinama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
15

Sastojci

Kora:

5 jaja

8 kašika kristal šećera

200 ml mleka

1 kašičica C praška za pecivo

4 kašike ulja

2 kašike ruma

5 kašika mlevenih oraha

1 kašičica cimeta

2 kašike C kakaoa

10 kašika brašna

4 belanaca

Fil:

5 jaja

200 g šećera kristala

1 kesica C vanilin šećera

300 ml mleka

5 kašika brašna

200 g margarina

150 g malina

100 g čokolade

Ukrašavanje torte-šam:

16 kašika šećera kristala

6-7 kašika obične vode

Voćna torta sa malinama

Koraci pripreme

Umutiti jaja viljuškom i dodati brašno, pa izjednačiti u glatku masu, bez grudvica. Nalivati po malo mleka mešajući da se razredi masa. Ostatak mleka, šećer i C vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri.

Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajuci, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje da se fil zgusne, a i brašno skuva.

U vruć fil dodati margarin i mešati da se rastopi i pretvori u kompaktnu masu. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.

Umutiti žumanca i C šećer u glatku masu, pa dodati izmešano prosejano brašno, mlevene orahe, C prašak za pecivo, C cimet i C kakao. Dodati rum, ulje i mleko i mutiti da se sve izjednači. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati umućenoj masi, lagano mešajući.

Sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju (35 x 20 cm) i peći 15-20 minuta na 180`C. Probati čačkalicom da li je kora pečena.

Kada se kora malo prohladi, oštrim dugim nožem je horizontalno preseći na dva mesta po debljini, tako da se dobiju tri kore.

Prvu koru premazati trećinom ohlađenog fila, preko fila rasporediti polovinu malina i narendati čokoladu. Isto ponoviti i sa drugom korom, pa staviti treću koru.

Odozgo i okolo tortu premazati filom.

Za ukrašavanje torte umutiti šam od belanaca i šećera. U šerpicu staviti šećer i vodu, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u belanca u vrlo tankom mlazu, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca mikserom i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca.

Nakon utrošenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgusnjava i hladi.

Pripremljenim šamom premazati tortu, ukrasiti špricem za tulumbe i narendati malo čokolade.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Voćna torta sa malinama

Koraci pripreme

Umutiti jaja viljuškom i dodati brašno, pa izjednačiti u glatku masu, bez grudvica. Nalivati po malo mleka mešajući da se razredi masa. Ostatak mleka, šećer i C vanilin šećer staviti u posudu za fil (sa duplim dnom) da provri.

Skinuti sa plotne i u tankom mlazu ulivati razređenu masu u vrelo mleko, stalno mešajuci, pa vratiti na plotnu i kuvati uz mešanje da se fil zgusne, a i brašno skuva.

U vruć fil dodati margarin i mešati da se rastopi i pretvori u kompaktnu masu. Ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući zbog hvatanja korice po vrhu.

Umutiti žumanca i C šećer u glatku masu, pa dodati izmešano prosejano brašno, mlevene orahe, C prašak za pecivo, C cimet i C kakao. Dodati rum, ulje i mleko i mutiti da se sve izjednači. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa dodati umućenoj masi, lagano mešajući.

Sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju (35 x 20 cm) i peći 15-20 minuta na 180`C. Probati čačkalicom da li je kora pečena.

Kada se kora malo prohladi, oštrim dugim nožem je horizontalno preseći na dva mesta po debljini, tako da se dobiju tri kore.

Prvu koru premazati trećinom ohlađenog fila, preko fila rasporediti polovinu malina i narendati čokoladu. Isto ponoviti i sa drugom korom, pa staviti treću koru.

Odozgo i okolo tortu premazati filom.

Za ukrašavanje torte umutiti šam od belanaca i šećera. U šerpicu staviti šećer i vodu, samo da šećer ogrezne (da se pokvasi), pa kuvati sirup na srednjoj temperaturi, kao za slatko.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Vreo sirup sipati u belanca u vrlo tankom mlazu, povremeno prekidanom, uz stalno mućenje belanaca mikserom i izjednačavanje mase, da sirup dopre u svu količinu belanaca.

Nakon utrošenog sirupa, nastaviti mućenje u svim pravcima još par minuta, pri čemu se šam zgusnjava i hladi.

Pripremljenim šamom premazati tortu, ukrasiti špricem za tulumbe i narendati malo čokolade.

Autor

Dragica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Letnje torte i
kolači"

Pošalji recept