C Slatka tradicija

Sastojci
Patišpanj:
5 jaja
150 g šećera
2 kašike vruće vode
prstohvat soli
100 g brašna
1/2 C praška za pecivo
1 C puding od vanile
3 kašike soka od limuna
Fil:
1 konzerva ananasa (340 g oceđenih kolutova)
200 ml nezaslađene slatke pavlake 36 % mm
250 ml vode
250 ml soka od ananasa iz konzerve
40 g C čvrstina
50 g šećera
50 g C šećera u prahu
Slaganje torte:
200 ml slatke pavlake
tostirani listići badema
4 kašike soka od ananasa ili mleka za prskanje kora

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Puding sa ukusom vanilina Šećer u prahu

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Vesna

Voćna torta s ananasom

Lagana poslastica iz moje sveske, za ovaj prelazni period dok se ne pojavi sezonsko voće.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 8
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Priprema patišpanja:
Odvojiti belanca i žumanca. Izmeriti šećer. Brašno prosejati i izmeriti. Pripremiti kalup za pečenje torte, premazati ga uljem, a višak skinuti kuhinjskom hartijom. Na dno kalupa postaviti iskrojen pek-papir.

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Mikserom mutiti žumanca sa polovinom izmerenog šećera, pa kad se smesa bude zabelela dodati jednu po jednu kašiku vruće vode i umutiti u finu, kremastu smesu.

Umutiti belanca, pa kad se šam zabeli, dodavati malo po malo, stalno muteći, polovinu izmerenog šećera. U čvrst šam dodavati jednu po jednu kašiku soka od limuna, stalno muteći mikserom.

Sastaviti smesu od žumanaca i belanaca. Uzimati po 2-3 kašike šama i polako, mešajući kašikom, dodavati umućenim žumancima.

Izmešati brašno, so, C prašak za puding i polovinu C praška za pecivo. Oprezno, lagano mešajući kašikom, dodavati malo po malo u smesu od jaja.

Prebaciti testo u kalup za pečenje, poravnati i staviti u zagrejanu rernu. Peći najmanje 20 minuta. Posle tog vremena bocnuti patišpanj čačkalicom, pa ako se testo zalepilo za drvce, vratiti u rernu i pokriti alu-folijom.

Ponovo proveriti nakon 5-10 minuta. Ispečen patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu desetak minuta. Odvojiti stranice od kalupa, pa izvaditi patišpanj da se sasvim ohladi.

Patišpanj je vazdušast i sipkav, pa takvo testo nije jednostavno za sečenje. Žica se nije pokazala kao dobar izbor, zato što je otkidala komadiće patišpanja.
Iz tog razloga, sasvim je opravdano napraviti dva patišpanja, svaki od polovine mere. U tom slučaju će pojedinačno vreme pečenja biti kraće od navedenog.

Priprema fila:
Isprati konzervu s ananasom pod vodom, otvoriti je i odvojiti kolutove od soka. Iseći ih na komadiće 1 x 1 cm.

U šerpicu sipati 250 ml vode, dodati 250 ml soka od ananasa i zagrejati na tihoj vatri do ključanja. Dodati šećer.

Posebno umutiti C čvrstin sa nekoliko kašika vode, pa procediti ako ima grudvica. Sipati u šerpicu sa vrelim sokom.

Skloniti sa vatre čim proključa, uz stalno mešanje. Dodati kockice ananasa. Ostaviti da se sasvim ohladi.

Mikserom čvrsto umutiti rashladjenu tečnu pavlaku i C šećer u prahu, pa dodavati kašiku po kašiku ohladjenom ananasu.
Umesto mlečne slatke pavlake koristiti biljnu zaslađenu pavlaku za šlag. U tom slučaju prah šećer nije potreban.

Slaganje torte:
S vrha patišpanja odseći vrlo tanak sloj, tek koliko je potrebno da bismo poravnali tortu i skinuli rumeni deo. Preseći tortu horizontalno po sredini.

Jednu koru staviti na tanjir za posluživanje, pa je poprskati s 2 kašike soka od ananasa ili hladnog mleka. Premazati s 2/3 fila.

Staviti drugu koru, lagano je pritisnuti rukom, a zatim poprskati. Premazati s preostalom 1/3 fila, poravnati odozgo i po obodu.

U ovoj fazi staviti tortu u frižider preko noći, ili bar nekoliko sati. Ukoliko imamo zvono, poklopiti tortu da se ne bi osušila.

Umutiti slatku pavlaku, pa premazati tortu šlagom sa svih strana.

Tostirati i ohladiti listiće badema, pa ih rasporediti po obodu torte.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Navedene mere su za kalup prečnika 21-22 cm, ili za 8 velikih parčića torte. Ova torta je od onih koje moraju da prenoće u frižideru.