C Slatka tradicija

Sastojci
Za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
2 žumanca
100 g mlevenih pečenih lešnika
4 kašike brašna
1/2 C praška za pecivo
Za fil I:
8 žumanaca
200 g šećera
2 C pudinga ukusa karamela
5 dl mleka
100 g bele čokolade
250 g putera/margarina
100 g C kokosovo brašno
Za fil II:
4 kesice C šlag Classic
2,5 dl kisele vode
100 g C kokosovo brašno
Za dekoraciju:
2 kesice C šlaga Classic
vode prema uputstvu sa kesice
opciono 2 pakovanja Rafaelo kuglica
20 g C kokosovo brašno

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Puding karamel Kokosovo brašno Šlag classic

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Ivana

Rafaelo torta sa karamelom

U želji da napravim tortu od kokosa koja je po ukusu vrlo slična Rafaelo kuglicama preporučujem ovu tortu koja je izvrsna kombinacija ukusa.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 25
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Kore:
Ulupajte 5 belanaca, dodajte postepeno 5 kašika šećera i mutite dok se ne rastopi šećer.

Dodajte potom žumance i minimalnom brzinom miksera sjediniti.

Špatulom lagano umešati mlevene lešnike i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Pripremljenu smesu rasporedite u okrugli 24 kalup, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 20 min.

Možete i u četvrtasti ali na internetu potražite konvertovanje pleha i videćete koliko tteba količinski izmeniti recept.

Ispecite 3 kore.

Fil I:
Umutite žumanca sa 100 g šećera, te ih skuvajte u sudu na pari, a zatim ih ostavite da se ohlade.

U šerpi šireg dna sipajte ostatak šećera, zagrevajte na tihoj vatri i rastopite u karamel.

Na karamel sipajte 4 dl mleka, pa mešajte povremeno dok se karamel ne rastvori. Pazite na reakciju kada u karamel sipate mleko.

Puding prašak rastvorite u 1 dl mleka, umešajte u vrelo karamel mleko, pa kuvajte dok ponovo ne proključa.

Sklonite sud sa vatre, pa ga ohladite uz obavezno prekrivanje providnom folijom fila da se ne bi stvorila tvrda korica.

Ulupajte omekšali puter/margarin sa otopljenom i malo prohlađenom belom čokoladom, pa dodajte postepeno prvo karamel krem, a potom i kuvana žumanca. Na kraju umešajte kokos i sve lepo umutite.

Fil II i postupak filovanja:
Umutite šlag sa hladnom kiselom vodom, te umešajte kokos.

Kore premazujte prvom filom I, pa slojem fila II a na poslednu stavite samo fil I.

Dekoracija:
Rafaelo kuglice možete ( npr.3 ili 4 ) preseći na nepravilne polovine i iste utisnite na sredinu po stranici torte.

Umutite šlag sa vodom hladnom. Šlag naneti odozgo i na gornji i donji deo stranice (oboda) torte.

U sredini ostaju vidne polovine rafaelo kuglica.

Odozgo stavite preostale četiri rafaelo kuglice, pospite sa malo kokosa i mlevenih i srvkanih lešnika.

Tortu sam posula zlatnim štrasom.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Mešajte tek kad se skoro sav šećer rastopio, a do tad samo protresajte šerpu kako bi se postupak sproveo ravnomerno.