C Slatka tradicija

Sastojci
Uskršnja gnezda:
1 C Suvi kvasac
600 g brašna tip „400“
300 ml mleka
60 g maslaca
2 jajeta (jedno za testo + žumance za premazivanje)
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
Farbanje jaja:
10 jaja
1 supena kašika sirćeta
2-3 šake lukovine

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept je za vas pripremila C Slatka tradicija

Vaskršnja gnezda i farbanje lukovinom

Ukusno i dekorativno pecivo će istaći vaša jaja i ulepšati prazničnu trpezu.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 6 gnezda
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Suvi kvasac staviti u mlako mleko i dodati kašičicu šećera. Ostaviti par minuta da kvasac nadođe. U činiju dodati brašno, zatim mleko sa kvascem, 1 jaje, rastopljeni maslac i so. Dobro zamestiti. Ostaviti testo da odstoji 1,5 h.

Nakon što je testo nadošlo, premesiti ga još jednom i podeliti na 12 delova. Od svakog dela razvući valjak. Da biste oblikovali gnezdo, uzmite dva valjka, prvo ih uvijte međusobno, zatim oblikujte krug (gnezdo) i spojiti krajeve.

U gnezda dodati prethodno skuvana jaja. Premazati gnezda žumancetom. Ostaviti ih da odstoje još pola sata, zatim peći 15ak minuta na 200 stepeni (odnosno dok ne porumene).

Farbanje jaja lukovinom:
Travke postaviti na sveža jaja, pa ih zamotati najlon čarapama i dobro zategnuti. Zavezati ih gumicom ili koncem. Jaja staviti u ključalu vodu, zatim dodamo 2-3 šake lukovine i 1 kašiku sirćeta. Kuvati 10ak minuta. Ukoliko želite intenzivniju boju jaja, možete dodati još lukovine ili skinuti sa vatre i ostaviti jaja da odstoje u lukovini dok ne dobijete željenu nijansu.

Jaja izvaditi iz lukovine, odseći najlon čarape i skinuti travku. Jaja premazati uljem ili mašću da bi dobila sjaj.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata