C Slatka tradicija

Sastojci
oko 1 kg prosejanog brašna tip 400 meko
250 ml mlakog mleka
200 ml kisele vode
1,5 kesica suvog C kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
3 jaja
150 ml ulja
1 čaša kisele pavlake
250 g margarina
susam
mak

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Aleksandra

Svečana pogača

Idealna za pogača za sve vrste proslava!

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 10
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Staviti kvasac u mlakom mleku pomešanom sa kiselom vodom, kašikom šećera i par kašika brašna. Pokriti i ostaviti da se kvasac aktivira.

U većoj posudi staviti polovinu brašna, dodati aktiviran kvasac, viljuskom umućena 2 jaja, kašiku soli, ulje, pavlaku.

Mestiti uz postepeno dodavanje brašna dok ne dobijete srednje meko testo. Testo podeliti na dve jufke, pokriti i ostaviti 20-ak minuta da odmore.

Uzeti jednu jufku i razviti u pravougaonik, polovinu iseći na trake, širine 1cm, na polovini koja nije isečena narendati margarin i urolati u rolat.

Staviti na pripremljen pek papir, okruglog oblika, na srediti i uviti.

Drugu jufku, takođe, razvući u pravougaoni oblik, narendati margarin i seći na parčad deblinje 1,5 - 2 cm. Ređati okolo prethodno stavljenog testa.

Umutiti žumanac sa kašikom mleka i ulja i premazati pogaču. Posuti susamom i makom proizvoljno.

Pokriti i ostaviti da pogača naraste. Peći na 180°C oko 40 minuta.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Brašno obavezno prosejati. Vreme pečenja zavisi od rerne, ja pečem sa ventilatorom.
Ispečenu pogaču pokriti pek papirom. Nemojte vrelu da je lomite, jer će postati "gnjecava".