C Slatka tradicija

Sastojci
350 ml mleka
10 g C suvog kvasca
1 kašičica šećera
850-900 g brašna
100 ml ulja
150 ml jogurta
2 cela jaja
1 kašičica soli
150 g putera ili margarina za premazivanje

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Svečana pogača

Svečana pogača sem prelepog izgleda ima i fantastičan ukus. Mekana je poput pamuka i najvažnije pojede se za čas! Pogodna za krštenja, venčanja kao i za svaki dan.

Vreme pripreme: > 60 minuta.
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

U mlako mleko rastvoriti 10 g C suvog kvasca, šećer i 2 kašike brašna, promešati i ostaviti 10 min. da kvasac počne da radi.

Zatim dodati ulje, jogurt, jaja i so i zamesti testo, da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke.

Da bi pogača bila vazdušasta i mekana potrebno je minimum 10 min. testo dobro mesiti na radnoj površini.

Testo staviti u vanglicu, premazati uljem, pokriti providnom folijom, pa krpom i ostaviti 30-45 min. da lepo naraste, pa kada je testo naraslo, formiramo pogaču.

Podelimo testo na 3 kuglice od po 200 g i 8 manjih od po 100 g. Prve 3 razvučemo oklagijom u ovalni oblik, drugu premažemo omekšalim puterom, stavimo jednu na drugu, a treću ne premazujemo.

Isečemo sa obe strane po dužini na tračice širine 1 cm i pletemo pletenicu. Kada završimo preplitanje traka uvijemo u krug i stavimo na sredinu tepsije.

Ostalih 8 delova svaki razvučemo oklagijom i spajamo puterom po 2 kruga. Svaki krug podelimo na 8 trouglića i na svaki trougao pri vrhu napravimo prorez kroz koji provučemo vrh.

Kada sve to uradimo, poređamo oko pletenice, tako što svaki trougao malo namažemo puterom kako bi se zalepili jedan za drugi. U sredini će vam ostati jedan mali nepopunjeni krug i tu ubacite jednu lopticu testa.

Tako sređenu pogaču prekriti krpom i ostaviti 15 min. da još malo naraste.

Premazati celu pogaču jednim umućenim žumancem sa 1 kašikom mleka, posuti susamom, lanom, kimom ili po želji.

Pogaču peći na 180 stepeni nekih 40 minuta (zavisi od rerne). Nema potreba prekrivati je folijom tokom pečenja.

Kada se ispeče izvaditi iz rerne i vruću premazati puterom koji nam je ostao, prekriti folijom pa krpom i posle 10 min. izvaditi pogaču iz tepsije.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Tepsiju u kojoj pečete pogaču obavezno obložite papirom za pečenje.
Sve navedene sastojke stavljajte po tačnoj meri i neće izostati dobar rezultat!