burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripremeZahteva određeno umeće

broj porcija

Svečana pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:

Sastojci

350 ml mleka

10 g C suvog kvasca

1 kašičica šećera

850-900 g brašna

100 ml ulja

150 ml jogurta

2 cela jaja

1 kašičica soli

150 g putera ili margarina za premazivanje

Svečana pogača

Koraci pripreme

U mlako mleko rastvoriti 10 g C suvog kvasca, šećer i 2 kašike brašna, promešati i ostaviti 10 min. da kvasac počne da radi.

Zatim dodati ulje, jogurt, jaja i so i zamesti testo, da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke.

Da bi pogača bila vazdušasta i mekana potrebno je minimum 10 min. testo dobro mesiti na radnoj površini.

Testo staviti u vanglicu, premazati uljem, pokriti providnom folijom, pa krpom i ostaviti 30-45 min. da lepo naraste, pa kada je testo naraslo, formiramo pogaču.

Podelimo testo na 3 kuglice od po 200 g i 8 manjih od po 100 g. Prve 3 razvučemo oklagijom u ovalni oblik, drugu premažemo omekšalim puterom, stavimo jednu na drugu, a treću ne premazujemo.

Isečemo sa obe strane po dužini na tračice širine 1 cm i pletemo pletenicu. Kada završimo preplitanje traka uvijemo u krug i stavimo na sredinu tepsije.

Ostalih 8 delova svaki razvučemo oklagijom i spajamo puterom po 2 kruga. Svaki krug podelimo na 8 trouglića i na svaki trougao pri vrhu napravimo prorez kroz koji provučemo vrh.

Kada sve to uradimo, poređamo oko pletenice, tako što svaki trougao malo namažemo puterom kako bi se zalepili jedan za drugi. U sredini će vam ostati jedan mali nepopunjeni krug i tu ubacite jednu lopticu testa.

Tako sređenu pogaču prekriti krpom i ostaviti 15 min. da još malo naraste.

Premazati celu pogaču jednim umućenim žumancem sa 1 kašikom mleka, posuti susamom, lanom, kimom ili po želji.

Pogaču peći na 180 stepeni nekih 40 minuta (zavisi od rerne). Nema potreba prekrivati je folijom tokom pečenja.

Kada se ispeče izvaditi iz rerne i vruću premazati puterom koji nam je ostao, prekriti folijom pa krpom i posle 10 min. izvaditi pogaču iz tepsije.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Svečana pogača

Koraci pripreme

U mlako mleko rastvoriti 10 g C suvog kvasca, šećer i 2 kašike brašna, promešati i ostaviti 10 min. da kvasac počne da radi.

Zatim dodati ulje, jogurt, jaja i so i zamesti testo, da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke.

Da bi pogača bila vazdušasta i mekana potrebno je minimum 10 min. testo dobro mesiti na radnoj površini.

Testo staviti u vanglicu, premazati uljem, pokriti providnom folijom, pa krpom i ostaviti 30-45 min. da lepo naraste, pa kada je testo naraslo, formiramo pogaču.

Podelimo testo na 3 kuglice od po 200 g i 8 manjih od po 100 g. Prve 3 razvučemo oklagijom u ovalni oblik, drugu premažemo omekšalim puterom, stavimo jednu na drugu, a treću ne premazujemo.

Isečemo sa obe strane po dužini na tračice širine 1 cm i pletemo pletenicu. Kada završimo preplitanje traka uvijemo u krug i stavimo na sredinu tepsije.

Ostalih 8 delova svaki razvučemo oklagijom i spajamo puterom po 2 kruga. Svaki krug podelimo na 8 trouglića i na svaki trougao pri vrhu napravimo prorez kroz koji provučemo vrh.

Kada sve to uradimo, poređamo oko pletenice, tako što svaki trougao malo namažemo puterom kako bi se zalepili jedan za drugi. U sredini će vam ostati jedan mali nepopunjeni krug i tu ubacite jednu lopticu testa.

Tako sređenu pogaču prekriti krpom i ostaviti 15 min. da još malo naraste.

Premazati celu pogaču jednim umućenim žumancem sa 1 kašikom mleka, posuti susamom, lanom, kimom ili po želji.

Pogaču peći na 180 stepeni nekih 40 minuta (zavisi od rerne). Nema potreba prekrivati je folijom tokom pečenja.

Kada se ispeče izvaditi iz rerne i vruću premazati puterom koji nam je ostao, prekriti folijom pa krpom i posle 10 min. izvaditi pogaču iz tepsije.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Letnje torte i
kolači"

Pošalji recept