C Slatka tradicija

Sastojci
250 ml mlakog mleka
1 kašika šećera
C suvi kvasac
50 ml ulja
1/2 čaše kisele pavlake
soli po ukusu
900 g mekog brašna tip 400
otopljeni maslac (za premazivanje)

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Tijana

Slavski kolač

Najmekši slavski kolač.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 12
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

U mlako mleko dodati šećer i C suvi kvasac u prahu, ostaviti 10 min. da se aktivira kvasac.

Nakon toga dodati ostale sastojke i umesiti testo, mesiti i dodavati brašno po potrebi dok testo ne prestane da se lepi za ruke.

Ostaviti testo da naraste nekih pola sata, a nakon toga premesiti ga ponovo.

Testo podeliti na 10 loptica koje je potrebno razvući i premazati svaku rastopljenim maslacem.

Razvučene i premazane loptice ređamo jednu na drugu, pa ih razvaljamo malo oklagijom, nakon čega uvijamo sve u jedan rolat koji sečemo na nekoliko delova i tako ređamo u pleh.

Premazujemo žumancem i ostavljamo da naraste.

Ukrase pravimo od 100 ml vode, 6 kašika soli i 300g brašna. Zamesiti testo i praviti ukrase.

Kolač peći 40 min na 180 stepeni.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Nakon pečenja od 20 min, staviti pek papir preko kolača i nastaviti sa pečenjem kako bi ukrasi ostali beli.