Početna > Recepti > Recepti za slana peciva > Slavski kolač
Sastojci
250 ml mlakog mleka
1 kašika šećera
C suvi kvasac
50 ml ulja
1/2 čaše kisele pavlake
soli po ukusu
900 g mekog brašna tip 400
otopljeni maslac (za premazivanje)
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Tijana
Vreme pripreme: > 60 minuta.
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
U mlako mleko dodati šećer i C suvi kvasac u prahu, ostaviti 10 min. da se aktivira kvasac.
Nakon toga dodati ostale sastojke i umesiti testo, mesiti i dodavati brašno po potrebi dok testo ne prestane da se lepi za ruke.
Ostaviti testo da naraste nekih pola sata, a nakon toga premesiti ga ponovo.
Testo podeliti na 10 loptica koje je potrebno razvući i premazati svaku rastopljenim maslacem.
Razvučene i premazane loptice ređamo jednu na drugu, pa ih razvaljamo malo oklagijom, nakon čega uvijamo sve u jedan rolat koji sečemo na nekoliko delova i tako ređamo u pleh.
Premazujemo žumancem i ostavljamo da naraste.
Ukrase pravimo od 100 ml vode, 6 kašika soli i 300g brašna. Zamesiti testo i praviti ukrase.
Kolač peći 40 min na 180 stepeni.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Nakon pečenja od 20 min, staviti pek papir preko kolača i nastaviti sa pečenjem kako bi ukrasi ostali beli.