C Slatka tradicija

Sastojci
Za testo:
1,5 kg brašna T-400
2 kesice C suvi kvasac
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
1 kesica C prašak za pecivo
200 ml ulja
200 ml mleka
200 ml jogurta
200 ml tople vode
ZA KUGLOF:
Za crveni fil:
2 kašike ajvara
1 kašika sira od kefira
1/4 jajeta
prstohvat soli
Za zeleni fil:
3 briketa spanaća
1 kašika sira od kefira
1/4 jajeta
prstohvat soli
Za žuti fil:
3 kašike sira od kefira
1/4 jaja
prstohvat soli
Dodatno:
2 komada jaja
1 kašika maslinovog ulja

Naši proizvodi
Suvi kvasac Prašak za pecivo

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Sneško domaćica

Slani kuglof štrudla

Interesantan slani kuglof sa tri vrste fila pogodan za svečane prilike ili za Uskrs kao u mom slučaju.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 12
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Testo:
Sipajte kvasac u 100 ml toplog mleka, pa dodajte šećer i kašičicu brašna. Promešajte i ostavite na toplom mestu da kvasac fermentiše.

U veću vanglicu stavite polovinu brašna, dodati so i C prašak za pecivo pa promešati. Dodati mokre sastojke i promešajte.

Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti ručno ili uz pomoć miksera, nastavci za testo, dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koje se odvaja od posude.

Od pripremljene količine za kuglof odvojite 1/3 pripremljenog testa, a ostatak stavite u nauljenu kesu, zavežite i ostavite u frižideru i iskoristite po potrebi za pravljenje pletenica, pogača, trouglića, pužića, kiflica koje možete filovati ajvarom, sirom, džemom, nutelom.

Testo može u frižideru da vam stoji nedelju dana i da ga koristite po potrebi.

Ovakvo testo kada ispečete možete da zamrznete. Prvo pustite da se dobro ohladi te spakujte u kese ili kutije koje hermetički zatvorite i stavite u zamrzivač. Zamrznuto pecivo može da stoji tako par meseci. Po vadjenju iz zamrzivača možete samo da ga odmrznete ili tako zamrznuto podgrejete u rerni par minuta.

KUGLOF
Odvojenu 1/3 testa pokrite i ostavite na toplom da se duplira. Za to vreme pripremite filove od navedenih namirnica tako što će te ih pomešati u kompaktnu smesu svaki posebno. Jaje posebno umutite pa onda podelite.

Nadošlo testo malo promešajte i podelite na tri dela. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati jednim od filova. Urolati kao štrudlu. Ovako uradite i sa ostala dva fila. Treba da dobijete tri štrudle.

Rolate upletite u pletenicu i prebacite u silikonski kalup za kuglof. Ostaviti da testo naraste, a za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni.

Kuglof pre pečenja premažite mešavinom od 1/4 jaja i ulja te stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 45 minuta.

Proverite testo uz pomoć čačkalice jer se ovako pripremljeno testo duže peče. Ako je potrebno smanjite temperaturu na 180 stepeni jer je bolje da se peče na nižoj temperaturi da ne bi pregoreo.

Pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohladi.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata