C Slatka tradicija

Sastojci
Za testo:
500 g brašna
1 kesica C suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
2 dl mleka
1,5 dl ulja
1 jaje
Za nadev:
1 žumance
3 belanceta
200 g belog sira
200-250 g šunke ili šunkarice sečene na tanke listiće
Za premaz:
2 žumanceta
susam

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Slađana

Slana štrudla sa šunkaricom i sirom

Mekana štrudla sa šunkaricom i sirom.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 24
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Smlačite mleko. Pomešajte oko pola decilitra mleka sa kvascem i šećerom i ostavite da zapeni. U ostatak mleka sipajte ulje i stavite da provri. Kada provri, skloniti sa ringle i ostavite da se prohladi dok kvasac naraste (dvadesetak minuta).

Pomešajte prosejano brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac, prohlađeno mleko sa uljem i jaje. Zamesite meko testo, koliko da se ne lepi za ruke i dobro ga izradite. Ostavite testo pokriveno krpom oko sat i po da lepo naraste. Testo premesite još jednom i ostavite da odmara pola sata.

Dok testo odmara pripremite nadev: Posebno umutite 3 belanca u čvrst šam, a posebno umutite sir sa jednim žumancetom. Onda u sir umešajte i šam od belanaca. Ako je sir neslan smesu možete malo posoliti.

Podelite testo na dva ili tri dela (prema veličini vašeg pleha) i od svakog dela razvijte koru debljine oko 5 mm. Svaku koru premažite sa delom pripremljenog nadeva. Odozgo poređajte listove šunke.

Testo uvijte u rolate i pažljivo ali brzo (jer je testo dosta meko) prebacite u nauljen pleh ili na papir za pečenje. Svaki rolat lepo premažite umućenim žumancima i pospite susamom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni i posle dvadesetak minuta (kad rolati odozgo dobiju lepu smeđu boju), ostavite uključen samo donji grejač još 20-30 minuta (ako imate rernu sa ventilatorom možete uključiti pečenje sa ventilatorom i temperaturu smanjiti na 160 sepeni). Da li su rolati pečeni možete proveriti čačkalicom.

Pečene rolate ostavite da se ohlade, jer se tako lakše seku. I sutradan su meki.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata