C Slatka tradicija

Sastojci
900 g brašna
1 jaje
100 ml ulja
1,5 kesica C suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike kisele pavlake
300 ml vode
Još:
1 žumance
malo ulja

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Sandra

Pletena uskršnja pogača

Dekorativna pogača koja će upotpuniti i ulepšati svaku trpezu.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 10
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

U malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.

Brašno prosejati, pa mu dodati jaje, ulje, so, kiselu pavlaku, nadošli kvasac i sa preostalom mlakom vodom umesiti glatko testo.

Odmah ga podeliti na sedam manjih i tri veće loptice. Ostaviti da odstoje 15-tak minuta.

Nakon tog vremena, veće loptice razviti u pravougaonu koru. Dobijenu koru iseći na trakice.

Trakice uplitati kao prilikom pletenja za korpu - jedna traka preko druge. Ovakvim pletenim delom obložiti svaku manju lopticu.

Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Postupak ponoviti sa svim lopticama. Ostaviti da pogača malo naraste.

Zatim je premazati umućenim žumancetom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata