C Slatka tradicija

Sastojci
600 g brašna
1 kg krompira
1 glavica crnog luka
10 g gernu (prstohvat ili dva)
So, biber, ulje po potrebi
topla voda
C suvi kvasac

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Pita krompiruša

Pita se razvlači i odlična je.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

U vajnik (posuda) staviti brašno, so, germu (to je kvasac) i malo ulja. Umesiti sa toplom vodom, sve dok testo ne postane glatko (kao za pizzu).

Izvaditi iz vajnik na radnu površinu i podeliti na dva dela (dve loptice). To malo razvući oklagijom i premazati uljem i ostaviti da odstoji 10-tak min.

Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati i oprati. Naravno i ocediti na kraju. U oceđen krompir dodati sitno seckan crni luk, biber i so.

Na velikom stolu razvlačiti testo, može prvo oklagijom uz to dodavajući brašno, da se juvka ne zalepi i popuca.

A zatim rukama, dok se jufka skroz ne rastanji. Jufku preseći nožem po dužini i i po krajevima jufke stavljati smesu od krompira i pouljiti krajeve. Zatim urolati i savijati u krug pitu.

To ponoviti i sa drugom lopticom testa. Pouljiti tepsiju, a i pitu odozgo, kad je stavite u tepsiju. Peći na 180 C dok ne porumeni.

Pita je odlična i na ovaj način možete praviti sirnicu, zeljanicu, pitu sa mesom i razne druge pite.

Recept je iz istočne Bosne, po receptu moje mame i bake, vrlo je jednostavan.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Pita koja se razvlači moze da bude i slatka sa jabukama. Sve isto se zamesi za jufku. I isti je postupak razvlačenja. Izrendaju se jabuke, doda se 100 g mlevenih oraha i šećera po želji. A i kada se ispeče, doda se preliv od šećera i vode, koja je prethodno proključala na sportu. Kada se ohladi odozgo staviti C šećer u prahu, ja stavim šećer u cediljki i treskam po piti svuda u malom sloju.