C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
500 g glatkog belog brašna
1 C Suvi kvasac
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 kašičice maslinovog ulja
60 ml toplog mleka
250 ml tople vode
Premaz
3 kašičice (40 g) maslaca
2 čena belog luka
Pola kašičice začina: mlevena ljuta
paprika / origano / peršun / majčina dušica
malo soli (po želji)

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Pikantna pogača

Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Pomešati „suve“ sastojke, dodati „mokre“ i zamesiti mekano testo. Staviti testo u malo nauljenu posudu i premazati maslinovim uljem, prekriti posudu folijom i ostaviti da testo naraste oko 1 h.

Dignuto testo podeliti na 10 jednakih loptica. Svaku lopticu razvaljati u valjak dugačak otprilike 25 cm. Valjčići treba da budu dobro pobrašnjeni, kako bi se lakše zavezali u čvor. Svaki, dakle, zavezati u čvor. Kad ste zavezali čvor, krajeve koji vire savijte, svaki kraj u suprotnu stranu - jedan prema dole (malo pritisnite prstom u sredinu čvora kako bi se zalepio), a drugi kraj se savije prema gore.

Premestite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 45 minuta da malo narastu.

Rastopite maslac i pomešajte sa nekim od začina (idealno: ljuta paprika ili biber ili origano...) i sa sitno iseckanim belim lukom. Ovom mešavinom treba premazati svako pecivo.

Rernu ugrejati na 180°C. Pecite ih 30-ak minuta.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata